KOKIE TRAKTORIAI TINKAMIAUSI MIŠKININKYSTEI?

0

Miškininkystė itin svarbi veiklos sritis, kurios specialistai užsiima miško apželdinimu bei auginimu, medienos gavyba, buveinių apsauga ir atkūrimu. Kiekvienas atliktas veiksmas miške turi svarbią reikšmę tolimesnei miško raidai. Dėl šios priežasties miškininkystės paslaugas teikiančios įmonės yra skatinamos rinktis tinkamą bei specializuotą įrangą darbams atlikti. Šiame straipsnyje apžvelgsime į ką derėtų atsižvelgti prieš įsigyjant traktorių miškininkystės darbams.

Traktoriai ir jų techninės specifikacijos

MASCUS asortimente esantys naudoti traktoriai – kiekvieno poreikiams. Jų pasirinkimas yra labai platus, bet kaip išsirinkti tinkamiausią miškininkystei? Renkantis traktorių įvairiems darbams miške atlikti, svarbu atsižvelgti, jog jo specifikacijose būtų nurodyta paskirtis, tinkama miškininkystės darbams. Pagrindiniai aspektai ir funkcijos, į kurias derėtų atkreipti dėmesį, yra keturi varomieji ratai, didelės padangos bei žemo diapazono pavarų sistema. Šios funkcijos užtikrins visas galimybes vairuoti sudėtingu reljefu. Svarbus faktorius yra galingas ir tuo pačiu pakankamai taupus traktoriaus variklis, kurio dėka sunkiasvorių krovinių transportavimas nesukels nepatogumų. Kitas aspektas, kurį būtina apsvarstyti prieš įsigyjant vieno ar kito gamintojo traktorių, yra atsarginės dalys. Neretai skelbimuose aptinkami siūlomi traktoriai turi visas reikalingas bei pageidaujamas ypatybes, tačiau jų trūkumai pasireiškia gedimo atvejais. Traktorius, kaip ir bet kokia kita lengvoji ar sunkioji technika, genda ir reikalauja priežiūros bei dalių atnaujinimo. Esant tokioms situacijoms traktorių savininkai susiduria su atsarginių dalių prieinamumo klausimu. Nemažai daliai traktorių reikalingos detalės yra brangios, o jų gavimo bei parsisiuntimo laikotarpis ilgas. Siekiant išvengiant šių nepatogumų, rekomenduojama prieš pasirenkant traktoriaus gamintoją, pasidomėti dėl šio įrenginio eksploatacijai reikalingų dalių prieinamumo remonto atvejais. MASCUS gali pasiūlyti viską vienoje pardavimų svetainėje.

Be kita ko, renkantis traktorių miškininkystės darbams būtina atsižvelgti į saugumo užtikrinimo funkcijas. Tiek maži, tiek dideli traktoriai privalo turėti sumontuotus plieninius tinklelius, kurie apsaugo operatorių nuo krintančių šakų ar akmenų. Taip pat rekomenduojama, jog traktorius turėtų plokštes, skirtas apsaugoti pažeidžiamas dalis ir radiatorių nuo uolienų, šakų ir kitų galimų trikdžių. Saugumo funkcijos traktoriuose yra skirtos ne tik operatoriaus ar įrenginio apsaugai nuo išorinių veiksnių. Atliekant darbus miškuose svarbu saugoti reljefą. Dėl šios priežasties skatinama pirkti traktorius, kurie turi slydimo funkciją. Slystantys traktoriai yra sukurti kokybiškam darbui ir važiavimo greičiui, bet ir tuo pačiu sumažina miško dirvožemio trikdymą, nepalieka gilių provėžų ir kanalų.

Kokiems darbams traktorius perkamas?

Pirmiausia, jei nusprendėte įsigyti naudotą traktorių – pasidomėkite, kokie yra jų privalumai ir trūkumai. Taip pat planuojantiems pirkti traktorių rekomenduojama apsvarstyti visus darbus, kuriems atlikti jis bus reikalingas. Mini miško traktoriai, kurie pasižymi lengvu svoriu, gali pasirodyti kaip tinkamas sprendimas, jei planuojama su juo transportuoti medieną skirtą malkoms.  Mažesnio dydžio traktoriai yra vieni populiariausių pasirinkimų tarp pirkėjų, kurie užsiima ūkio darbais bei mažo svorio rąstų transportavimu. Tokie traktoriai dažnu atveju yra varomi keturiais ratais bei sveria nuo 750 kilogramų iki 1,2 tonos. Šių mažesnio dydžio traktorių keliamoji galia yra nuo 450 iki 550 kilogramų. Tačiau jei ateities planuose yra transportuoti didelio skersmens bei sunkiasvorius rąstus, tokiu atveju pasirinktas mažas traktorius neatliks jam paskirto darbo. Puikių tiek mini traktorių, tiek standartinių miško traktorių modelių siūlo tokie gamintojai kaip John Deere ir Valtra. Jie itin paklausūs Lietuvoje (labai mėgstami ir užsienyje). John Deere miško traktoriai yra įvairiausių kombinacijų – su papildomais priedais ir be jų. Taip pat skirtingų kainų diapazonų. Valtra miško traktoriai irgi neatsilieka savo modelių gausa ir daugybe skirtingų techninių parametrų variantų. Jei domina naudotas miško traktorius, visada įvertinkite pagrindinę apie jį pateiktą informaciją: koks jo modelis, registracijos metai, šalis, darbo valandų skaičius ar netgi technikos darbo vieta. Taip galėsite žinoti, kokiems darbams jis tinkamas ir ar jūsų atveju tai yra geriausias pasirinkimas.

Tiesa, miškininkystėje naudojami ne vien miško traktoriai. Įvairiems darbams pasitarnauja ir medžių kirtimo technika, ir ekskavatoriai, ir miškovežiai, ir miško pjovimo technika, skiedrovežiai ir kt. Svarbiausia žinoti, kokie darbai ir kaip dažnai bus atliekami, tuomet ir pasirinkimas taps lengvesnis. O grįžtant prie miško traktorių, reikėtų neužmiršti, kad nuo veiklos, kurią planuojama atlikti su traktoriumi, priklauso įvairios jo specifikacijos. Paprastiems miško darbams atlikti rekomenduojami maži traktoriai su vos keliomis funkcijomis, tačiau su užtikrintomis apsaugomis operatoriui ir pažeidžiamoms išorėje esančioms detalėms. Traktorius yra ilgalaikė investicija, todėl jo kaina neturėtų būti pirmoje prioritetų eilėje, kad ir kokia ji svarbi bebūtų. Na, o pagrindiniai raktiniai žodžiai įsigyjant traktorių turėtų būti šie: saugumo funkcijos, galia, patvarumas, atsarginių dalių prieinamumas.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą