AR VERTA ĮSIGYTI BIOMASĖS KATILĄ?

0

Kylančios šildymo kainos verčia gyventojus susimąstyti apie įvairius taupymo būdus. Pasiūlymai, susiję su energetinio efektyvumo didinimu, varijuoja nuo kasdienių įpročių keitimo iki sprendimų, susijusių su gyvenamosios vietos renovacija. Siekdami sutaupyti bei išnaudoti gamtinius išteklius, gyventojai skatinami statyti vėjo jėgaines, montuoti saulės baterijas ant gyvenamųjų stogų bei pakeisti senus katilus į deginančius biomasę. Be kita ko, vis daugiau kalbama apie oro taršą dėl prasto kuro deginimo ar senuose katiluose deginamų buitinių atliekų. Siekiant pastarąją sumažinti, siūloma keisti senas krosnis bei katilus į modernesnius biomasės katilus, kurie ne tik mažina oro užterštumą, bet ir leidžia nebrangiai mokėti už šildymą šaltuoju metų laiku.

Kas yra biomasės katilai?

Biomasės katilo funkcija, kaip ir įprastų dujinių katilų, yra aprūpinti namus šiluma bei užtikrinti karšto vandens tiekimą visame name. Šie katilai šilumai gaminti degina medienos granules, malkas, skiedras vietoje dujų ar alyvos. Dėl šios priežasties biomasės kurą deginančių katilų savininkai prisideda prie užterštumo mažinimo ir sutaupo. Apskritai vertinant, pasirinkus kokybiškos konstrukcijos ir puikaus efektyvumo katilą, galima ne tik gyventi komfortiškai, bet ir prisidėti prie ekologiškumo.

Kaip veikia biomasės katilai?

Biomasės katilas veikia kaip ir įprasti katilai, kurie degindami kurą gamina šilumą namams bei yra naudojama šildyti vandeniui. Šie katilai yra didesni nei įprasti, kadangi juose deginti naudojamos medienos granulės, o ne dujos. Katilas biomasei deginti privalo būti didesnis, kad į jį tilptų kuo didesnis medienos granulių kiekis.

Modernūs  biomasės katilai yra automatizuoti, dėl šios priežasties jie nereikalauja daugiau priežiūros nei dujiniai ar elektriniai katilai. Šiems katilams kaip ir visiems reikalinga metinė patikra bei papildomai reikalingas pelenų išvalymas. Pigesni ir mažiau automatizuoti katilai reikalauja daugiau dėmesio bei laiko nei elektriniai ar dujiniai, kadangi jiems reikalingas kuro pakrovimas rankiniu būdu, svarbu prižiūrėti, kad katilas visados turėtų ką deginti.

Biomasės katilo privalumai

Iš tiesų, nelabai svarbu, ar jūsų pasirinkimas yra naujas biomasės katilas, ar naudoti biomasės katilai ir krosnys. Jeigu katilas buvo tinkamai prižiūrėtas, tvarkingai eksploatuotas, įsigiję naudotą katilą ne tik galėsite džiaugtis gero daikto privalumais, bet ir išleisite mažiau pinigų (naudoti biomasės katilai yra pigesni). O jų – tiek naujų, tiek naudotų – privalumai, galima sakyti, yra vienodos reikšmės:

  • Biomasės katilus galima naudoti ištisus metus, tačiau siekiant sutaupyti galima juos išjungti vasaros laikotarpiu. Šiltaisiais metų mėnesiais katilas gali būti naudojamas tik karštam vandeniui tiekti.
  • Biomasės kuras yra atsinaujinantis šaltinis bei yra laikomas vienu ekonomiškai stabiliausių energijos rūšių. Be kita ko, senosios krosnys ar kiti katilai, kurie nuolat pildomi malkomis turi žemą naudingumo koeficientą. Pastarasis neretais atvejais siekia vos 60 procentų. Tuo tarpu nauji biomasės katilai siekia 80-90 procentų.
  • Didžiausiu biomasės katilo privalumu laikoma itin žema šildymo savikaina. Biokuras parduodamas žemomis kainomis ir tam tikrais atvejais kilovatvalandės savikaina nesiekia penkių centų. Tam tikrais atvejais, jei gyventojas pats gali pasigaminti biokurą, šildymas gali visai nekainuoti, kadangi deginti skirtos skiedros gali būti gaminamos iš smulkintų medžio kamienų, šakų, kelmų ir šaknų.

MASCUS asortimente naudoti biomasės katilai ir krosnys, kurios tinka daugeliui namų. Nors jų pasirinkimas nėra labai platus, tačiau pakankamas, kad būtų galima išsirinkti optimalų ir geriausią variantą. Dar reikėtų pasakyti, kad šie katilai paprastai užima daugiau vietos nei įprastiniai, todėl dažnai gyventojai neturi vietos katilo instaliacijai – tai bene vienintelė priežastis, kodėl kartais delsiama įsigyti biomasės katilą ar krosnį. Tad norintieji įsigyti biomasės katilą būtinai turi apgalvoti ir vietą, kurioje bus laikoma biomasė. Daugelį pirkėjų neramina ir tai, jog įprastas biomasės katilas reikalauja rankinio papildymo. Vadinasi, jo kūrimui bei palaikymui reikalingas dėmesys, laikas. Tačiau, kad ir kiek svarstytinų kriterijų bebūtų, esminiai klausimai, į kuriuos reikia turėti atsakymą, yra susiję su taupesniu gyvenimo būdu ir ekologiškumu. Noras džiaugtis šiais privalumais dažnai paskatina rasti vietos pačiam katilui ir pro pirštus žiūrėti į kūrenimui sugaištamą laiką.

MASCUS asortimente naudotus biomasės katilus ir krosnis siūlo tokie gamintojai kaip Backers, Ala-talkkari, Cherrington, Gejs, Komptech ir kt. Neabejotinai, biomasės katilas yra gamtą tausojantis pasirinkimas ir itin ekonomiškas pasirinkimas gyventojams, kurie turi galimybę kurą gamintis patys, t. y. turi laisvai prieinamas granules, malkas, anglį ar smulkias medžio atraižas. Be kita ko, naujos kartos biomasės katilai turi elektroniniu būdu reguliuojamą galią, naktinį bei dieninį temperatūros režimus, nuotolinį valdymą.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą