Į KĄ ATKREIPTI DĖMESĮ PERKANT GRANDININIUS IR PJOVIMO PJŪKLUS?

0

Pjovimo pjūklas gali būti panaudojamas ir itin naudingas dirbant daugelį darbų – tiek tvarkant aplinką, tiek atliekant sudėtingesnius darbus. Pjūklas yra pasirenkamas bene visada, kai reikia atlikti miško darbus, pavyzdžiui, pašalinti medžius, nupjauti rąstus, pjauti malkas. Kaip ir atliekant bet kokią užduotį, tinkamų priemonių – šiuo atveju pjūklo – pasirinkimas ir naudojimas padeda darbą atlikti lengviau, saugiau ir efektyviau. Jei jus domina naudoti grandininiai ir pjovimo pjūklai,  MASCUS svetainėje jų pasirinkimas išties gana platus. Tačiau yra keli dalykai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį prieš įsigyjant pjūklus.

Valdymo lengvumas ir paprastumas

Pirmiausia, verta atkreipti dėmesį į gamintoją ir tai, kaip pjovimo pjūklas veikia. MASCUS asortimente naudoti grandininiai ir pjovimo pjūklai siūlomi tokių gamintojų kaip Dolmar, Echo, Bomford, Carlton, Cornell ir kt. Tokie vardai pirmiausia reiškia technikos kokybę ir ilgaamžiškumą. Tačiau skirtingi miško technikos modeliai pasižymi skirtingais pajėgumais ir techniniais parametrais. Rinktis vertėtų tokį pjūklą, kuris yra labai lengvai valdomas, leidžia dirbti dideliu našumu, išsiskiria puikiais ergonominiais sprendimais. Pasirenkant galingesnį pjūklą, jis puikiai tiks darbams, trunkantiems visą dieną.

Taip pat neapsiriksite, jei įvertinsite, kaip veikia transmisija. Naujesniuose pjūklų modeliuose, optimizuota transmisija supaprastina kryptingą kirtimą tankiuose miškuose. Pažiūrėti reikėtų, ar lengvai užsiveda variklis, ar jis turi greitą įsibėgėjimą – tokie dažniausiai pasižymi mažesnėmis degalų sąnaudomis ir mažesniu išmetamųjų teršalų kiekiu. Tiesa, efektyviai veikiantis variklis sukelia ir žymiai mažesnę vibraciją.

Atkreipkite dėmesį ir į cilindro darbinį tūrį, svorį, galią, reguliuojamos rankenos ypatumus. Medienos pjovimo pjūklai turi būti pasirinkti taip, kad leistų darbus nudirbti kiek įmanoma greičiau, lengviau, paprasčiau.

Grandininio pjūklo konstrukcija ir patobulinimai

Pjūklas veikia sklandžiai, jei visos jo konstrukcinės dalys yra veikiančios ir minimaliai nusidėvėjusios (aktualu perkant naudotą techniką). Tad pjūklo apžiūros metu reikia įvertinti, ar yra ir kaip veikia grandinė, pjovimo juosta, varančioji žvaigždutė, oro filtras, saugilio rankena (grandinės stabdys), grandinės gaudiklis, pjūklo rankena (ar nelūžus), triukšmo slopintuvas, eigos reguliatorius ir kt. Iš esmės, jei pjūklo gamybos metai nėra seni, tai medienos pjovimo pjūklas turi turėti daugiau patogumų ir patobulinimų, kurie dažnai pastebimi iš pirmo žvilgsnio.

Nuolat naudojantys medienos pjovimo pjūklus sako, kad džiugina pasirinkimai, kurie darbo metu teikia daugiau komforto. Pavyzdžiui, jei pjūklu bus dirbama žiemą, tai naudinga įsigyti tokį, kurio rankena būtų šildoma. Arba dirbant bet kurio sezono metu gali būti vertinga įsigyti pjūklą su įmontuota antivibracine sistema, kuri sumažina variklio ir grandinės sukeliamą vibraciją.

O gamintojai pataria, kad renkantis pjūklą, svarbiausia apsispręsti, kokiais tikslais ir kaip dažnai prietaisas bus naudojamas. Pagal tai reikėtų rinktis medienos pjūklo galingumą ir pačią pjovimo įrangą, t. y. grandininį arba juostinį pjūklą.

Grandininiai pjovimo pjūklai ir skirtingos jų rūšys

Dažniausiai grandininiai pjūklai yra skirstomi į buitinius, pusiau profesionalius (ūkinė klasė) ir profesionalius. Kuo jie skiriasi?

Buitiniai pjūklai. Tai palyginti mažos galios pjūklai, su kuriais galima efektyviai dirbti maždaug dvi valandas per dieną, t. y. apie 50 valandų per mėnesį. Šie pjūklai gana lengvi, jų variklio galia apie 2,3 kW. Jais naudojamasi, kai reikia ruošti malkas, pjauti lentas (dažniausiai statyboms) ar kirsti plonus medžius.

Pusiau profesionalūs pjūklai. Tai jau didesnės galios pjūklai, su kuriais galima dirbti maždaug aštuonias valandas per dieną. Jie laikomi universaliausiu pasirinkimu, nes su jais galima ir atlikti įvairius medienos ruošimo darbus, ir pjauti šakas, ir prižiūrėti medžius.

Profesionalūs pjūklai. Tai vienas galingiausių pasirinkimų, su šiais pjūklais galima dirbti iki šešiolikos valandų per dieną, aštuonias valandas be jokių pertraukų. Tokių pjūklų variklio galia paprastai siekia iki 6,4 kW. Profesionalūs pjūklai skirti profesionaliems medienos darbams, miško tvarkymui, gelbėjimo darbams.

Variklis ir grandinė – pjūklo pagrindinės dalys

Variklis pjūklui yra itin svarbus, nes nuo jo priklauso visa galia. O ši lemia pjūklo sugebėjimą vesti grandinę pro pjūvį – tai daro įtaką ir pjovimo greičiui, ir pjūvio gyliui. Galia parenkama pagal pjovimo juostos dydį ir darbo paskirtį. Variklio galingumas lemia pjovimo efektyvumą, degalų sąnaudas. Svorio ir galios santykis svarbus įvairioms darbo sąlygoms (pavyzdžiui, skirtingiems medžių storiams, kietai įšalusiai medienai ir pan.).

Kalbant apie grandines, jos klasifikuojamos pagal žingsnius, t. y. atstumą tarp trijų artimiausių grandinės kniedžių, padalintą perpus. Mažiausias grandinės žingsnis yra apie 6,35 mm. Kitas galimas žingsnio dydis – 8,25 mm, jis sukelia nedidelę vibraciją, žemesnį produktyvumą. Galingesnių pjūklų žingsnis siekia apie 9,3 mm ir 10,26 mm. Iš esmės, pjūklo produktyvumas priklauso ne tik nuo grandinės žingsnio, bet ir nuo variklio galios.

Tad į šias išvardytas savybes būtina atkreipti dėmesį renkantis naudotą medienos pjovimo pjūklą. Dar svarbu žinoti ir kelis priežiūros patarimus.

Patarimas jau nusipirkusiems pjovimo pjūklą

Grandininiai pjūklai tarnauja ilgiau, jei yra tinkamai prižiūrimi, ypač pagrindinė jų detalė – grandinė. Tad pirmiausia, niekada nereikėtų dėti grandinės ant sudilusios varančiosios žvaigždutės arba ant sudilusios juostos. Dirbant grandinė neturi būti pernelyg laisva. Pjovimo metu reikėtų stengtis per stipriai nespausti juostos su grandine į medieną. Svarbu, kad  į grandinę ir juostos griovelį nepatektų pašaliniai objektai, žemė, purvas. Rekomenduojama ir laiku (geriausia, kuo dažniau) pagaląsti grandinę. Grandinės aštrumas žymiai sumažina krūvį jai pačiai, juostai, varančiajai žvaigždutei, varikliui ir, be abejo, dirbančiojo rankoms. Taigi, gerai prižiūrėsite – ilgiau naudosite.

Beje, miškininkystei svarbu ne vien medienos pjovimo pjūklai. Gali būti naudinga žinoti ir tai, kokie traktoriai tinkamiausi miškininkystei arba į ką atkreipti dėmesį perkant kelmų smulkintuvą. Visos tokios technikos ir įrankiai padeda lengviau ir efektyviau atlikti reikalingus darbus miške.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą