Miško ekspeditorius krauna rąstus į krūvą miške

POPULIARIAUSI MIŠKOVEŽIŲ PREKĖS ŽENKLAI LIETUVOS RINKOJE

0

Lietuvoje miškai sudaro nemažą plotą visos šalies teritorijos – apie 34 proc., tad miškininkystė čia laikoma gana svarbiu sektoriumi. Šis sektorius sulaukia nuolatinių investicijų ir plėtros – tiek šalies, tiek visos Europos Sąjungos mastu. Kadangi medienos tvarkymas, apdorojimas ir apdirbimas šalyje yra nuolat vystomas, tai ir miško technika – miškovežiai, medvežės, traktoriai ir pan. – sulaukia vis daugiau dėmesio. Mascus asortimente – geriausių ir Lietuvoje populiariausių prekės ženklų naudoti miškovežiai.

Lietuvoje miškų ūkiui dažnai siūloma Skandinavijoje pagaminta technika, nes jis gali atlaikyti atšiauraus klimato sąlygas ir yra patikrinta sunkaus darbo. Jau kelerius metus Lietuvoje populiariausiųjų pozicijos neužleidžia tokie gamintojai kaip John Deere, Ponsee, Valmet, Rottne – jų įsigyjama kasmet. Šiek tiek mažiau populiarūs, bet darbui Lietuvos miškuose puikiai tinkantys yra Logset, Eco Log ir Gremo  miškovežiai.

Apie tai, kas ir kodėl populiariausia Lietuvoje apžvelgsime šiame straipsnyje.

Lietuvos rinkoje jau kelerius metus miško technikos rinkoje dominuoja John Deere medvežės. Vidutiniškai per metus Lietuvoje nuperkama apie 40–50 naudotų medvežių ir perpus mažiau naujų šio gamintojo medvežių. Pastebima, kad pastaraisiais metais šie skaičiai auga. Veikiausiai tai nulėmė didelis medvežių patikimumas ir trumpesnės prastovos, aukšta kokybė dirbant miško retinimo ar kirtimo zonose, galingas variklis ir stipri trauka. Taip pat palankiai vertinama ir šios technikos kabina – komfortas ir ergonomiškumas užtikrina geresnius rezultatus per trumpesnį darbo laiką. Galima įsigyti mažas, vidutines ir dideles medvežes, kurias siūlo John Deere. Šiuo metu siūlomi skandinaviški miškovežiai leidžia su mažiau technikos nudirbti daugiau darbų!

Lietuvos miškuose taip pat dažnai galima pamatyti dirbančias Ponsee medvežes – tiek naudotas, tiek naujas. Pagal statistikos duomenis, per metus naudotų medvežių nuperkama apie 20, o naujų – per pus mažiau. Konkuruoti su Ponsee gamintoju yra gana sunku, nes jų gaminamų miškovežių modeliai itin galingi ir funkcionalūs, t. y. tinkantys dirbti įvairiomis sąlygomis, pritaikyti įvairiam reljefui.

Valmet medvežės šiek tiek mažiau populiarios, per metus nuperkama iki 15 naudotų medvežių, o naujos technikos įsigyjama dar mažiau. Tačiau Valmet miškovežiai Lietuvoje laikomi gana populiariu pasirinkimu. Apklausos rodo, kad šios technikos paklausą nulemia jos privalumai: paprastas valdymas, galingas variklis, bepakopė transmisija, galingesnis kranas ir patogumai valdytojui.

Naudotų Rottne medvežių per metus įsigyjama iki 10, šios technikos modeliai mėgstami lietuvių dėl technikos gebėjimo prisitaikyti prie įvairaus darbinio maršruto paviršiaus. Šių medvežių pagrindinės dalys – važiuoklė, kranas bei manipuliatorius – suprojektuoti taip, kad puikiai dirbtų sunkiomis sąlygomis ir išlaikytų tą patį efektyvumo lygį. Nors šio gamintojo medvežių Lietuvoje įsigyjama žymiai mažiau negu John Deere, Ponsee ar Valmet gamintojų, tačiau atsiliepimai ir vertinimai labai geri.

Logset medvežės mėgstamos dėl savo patikimumo, ekonomiškumo, produktyvaus darbo ir komforto. Šis gamintojas miškovežiams gaminti naudoja itin tvirtas ir patvarias detales, kad technika būtų ilgaamžiška ir tarnautų kuo ilgiau, kad su ja būtų galima pasiekti našių rezultatų net ir dirbant sudėtingomis sąlygomis. Gamybai naudotos tvirtos dalys ir iki minimumo sumažėjusi prastovų trukmė mažina eksploatavimo sąnaudas. Galiausiai, erdvi kabina, užtikrinanti puikų matomumą ir žemą triukšmo lygį, operatoriui leidžia nudirbti daugiau, o pavargti mažiau.  

Šias skandinaviškas medvežes renkasi tie, kuriems reikalingas ypatingas technikos mobilumas ir planuojama dirbti sudėtingomis sąlygomis. Technika ir jos gebėjimas prisitaikyti prie vietovės suteikia operatoriui visišką kontrolę bet kurioje situacijoje. Tarp Eco Log medvežių galima rasti tokių modelių, kurie sumažina spaudimą į žemę net ir judant ant labai minkštos miško paklotės, nes techniką galima nuleisti į apatinę padėtį ir dar tolygiau paskirstyti apkrovas.

Gremo medvežiai – skandinavų produktas, kuris Lietuvos rinkoje nėra populiariausias, tačiau tie, kurie juo naudojasi džiaugiasi našiais darbų rezultatais. Tai moderni miškininkystės technika, kurią rinktis reikėtų pagal planuojamų darbų poreikį.

Populiariausi miško technikos gamintojai – John Deere, Ponsee ir kt. – siūlo aukštos kokybės, patvarias ir pigesnes medvežes. Mascus asortimente galima rasti įvairios miško technikos, kurią įsigyti rekomenduojama tik įvertinus savo darbų pobūdį, jų intensyvumą, taip pat savo finansines galimybes. Naudota technika yra pigesnė, nei nauja, tačiau ji taip pat reikalauja investicijų. Tiek medvežės, tiek bet kokia kita miško technika, priklausomai nuo gamintojo ir modelio, kainuoja skirtingai.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą