KADA RINKTIS VIKŠRINĮ BULDOZERĮ, O KADA – RATINĮ?

0

Apsisprendėte pirkti buldozerį, kad jūsų darbas taptų lengvesnis, paprastesnis ir operatyvesnis? Renkatės žinomų gamintojų kokybišką techniką, nes žinote, kad „laikas – pinigai“? Bet būtinai turite atsakyti į vieną klausimą – ar geriau rinktis vikšrinį buldozerį, ar ratinį buldozerį. Gali būti, kad po daugybės valandų, skirtų technikos paieškai, žmogus sudvejoja ir pasimeta tarp daugybės technikos modelių parinkčių ir galimybių.

Kaip pasirinkti tinkamą buldozerio tipą, kai tiek vikšrinis, tiek ratinis buldozeris gali dirbti su skirtingomis medžiagomis (dirvožemis, skalda, smėlis ir molis) bei atlikti įvairius darbus – stumdyti, valyti, (iš)versti? Ką daryti, jei reikia galingos pagalbos šalinant kelmus ir medžius, vežant sunkius objektus ir transportuojant medžiagas? Jei svarstote, kokio tipo buldozerį pasirinkti, šis straipsnis padės palyginti abiejų buldozerių privalumus ir trūkumus bei pasirinkti labiausiai atitinkantį jūsų reikalavimus. O tuomet galėsite užsukti į MASCUS svetainę ir pasižiūrėti, kokie naudoti buldozeriai siūlomi jų asortimente.

Ką reiktų įvertinti, prieš pasirenkant vikšrinį arba ratinį buldozerį?

Lyginant du skirtingus buldozerių tipus – ratinį ir vikšrinį buldozerius – reikia atsižvelgti į keletą dalykų, įskaitant:

  1. kokie konkretūs darbai bus atliekami;
  2. koks yra darbo vietos dydis ir sąlygos
  3. kokius atstumus ir darbų mastus buldozeris turės nuvažiuoti kiekvieną dieną
  4. kokioje aplinkoje buldozeris dirbs
  5. su kokios rūšies medžiagomis buldozeris turės dirbti

Tiek ratiniai, tiek vikšriniai buldozeriai yra skirtingų dydžių, todėl svarbiausia įvertinti savo darbų planus ir sąlygas, kuriomis bus dirbama. Taip pat reikėtų įvertinti buldozerio veikimo greitį ir galią. Vikšrinė technika svorį gali paskirstyti plačiau nei ratinė. Tai leidžia išlaikyti sunkią techniką ant žemės, dirbti labai sudėtingomis sąlygomis ir neįklimpti į tokius paviršius kaip purvas, molis ar smėlis. Tuo tarpu naudojant ratinius buldozerius, svoris paskirstomas tarp keturių ratų, tai reiškia, kad prarandama galios konversija, o tai savo ruožtu lemia mažesnę stūmimo galią, nei naudojant vikšrinius buldozerius. Vertinant abu buldozerių tipus, reikia neužmiršti, kad buldozerių efektyvumą lemia galimybė variklio galią paversti stūmimo galia.

Taigi, ratinis buldozeris nėra toks efektyvus atliekant darbus klampioje, sudėtingų sąlygų vietovėje, kaip vikšrinis buldozeris.

Vikšriniai buldozeriai: privalumai ir trūkumai

Technikos pasirinkimui įtaką visuomet daro jos privalumai ir trūkumai. Tad ekspertai ir naudotojai išskiria nemažai vikšrinių buldozerių privalumų:

  1. Kuro efektyvumas: kuo mažiau buldozeris slysta, tuo mažesnės jo degalų sąnaudos. Verslo savininkams prasminga investuoti į tai, kas ilgainiui padės sutaupyti pinigų.
  2. Geresnis technikos valdymas sudėtingoje vietovėje: vikšrų sistema gali padėti buldozeriui išvengti slydimo, kai žemė yra šlapia arba susidaręs purvynas.
  3. Žemės apsauga: daug mažesnių technikos ratukų (kurie sudaro vikšrus) reiškia daug platesnį paviršių, kuris liečiasi su žeme, todėl sumažėja įrenginio slėgis ir mažesnė rizika jam slysti ar įklimpti, padarant žalą žemei. Be to, dirbant su vikšriniu buldozeriu, galima išvengti dirvožemio sutankinimo
  4. Galimybė generuoti didesnę traukos jėgą: geresnė trauka reiškia daugiau atliktų darbų per trumpesnį laiką.
  5. Mašinos stabilumas: vikšrinis buldozeris skirtas didelėms apkrovoms dėl tolygaus slėgio pasiskirstymo.

Vis dėlto, prieš perkant vikšrinį buldozerį, reikėtų įvertinti ir tai, kad jis išvysto mažesnį maksimalų greitį, dėl kurio pailgėja kelionės iš vienos vietos į kitą laikas. Taip pat su tokio tipo buldozeriu negalima dirbti ant kietų paviršių, pavyzdžiui, asfalto, nes tai lemia labai didelį technikos diržo susidėvėjimą. Didesnis svoris be krovinio gali neigiamai paveikti kelio dangą.

Naudoti vikšriniai buldozeriai siūlomi įsigyti įvairių gamintojų, tokių kaip Caterpillar, Komatsu, Shantui, John Deere, Liebherr ir kt. Šios rūšies technika leidžia dirbti ant stataus šlaito arba nuolydyje  – vikšrai padeda buldozeriui išsilaikyti, kad jis neapvirstų. Rinkoje yra mažų, vidutinių ir didelių vikšrinių buldozerių. Mažų buldozerių pranašumai yra optimizuotas greitis, universalumas ir manevringumas. Vidutiniai buldozeriai pasižymi dideliu degalų efektyvumu. Be to, jie gali perkelti daugiau medžiagų per trumpesnį laiką. Dideli buldozeriai yra geriausi dirbant sunkiausiomis darbo sąlygomis ir vežant sunkiausius krovinius (žinoma, mažesnio važiavimo greičio sąskaita).

Ratiniai buldozeriai: privalumai ir trūkumai

Ekspertai ir naudotojai išskiria nemažai ratinių buldozerių privalumų:

  1. Universalumas, vertinant dangos tipą: buldozeriai puikiai tinka dirbant asfaltuotuose keliuose.
  2. Galimybė reguliuoti nešamąjį paviršių reguliuojant slėgį padangose ​​arba montuojant stipresnes, patvaresnes padangas.
  3. Nereikia transportuoti naudojant kitą transporto priemonę, t. y. ratiniai buldozeriai visur gali važiuoti patys.
  4. Didesnis greitis nei vikšrinės technikos.

Vis tik pasirenkant ratinius buldozerius, reikia įvertinti, kad jie gali sutankinti dirvožemį – jam bus padaryta žala ir padidės darbo sąnaudos. Taip pat padangų sukibimo reguliavimas (pritaikymas) prie kintančių žemės sąlygų užima daug laiko.

Naudoti ratiniai buldozeriai siūlomi įsigyti tokių gamintojų kaip Caterpillar, Bedrock, Champion, John Deere ir kt. Šio tipo sunkioji įranga paprastai pasižymi didesniu universalumu ir mobilumu, leidžia atlikti staigesnius posūkius. Dėl to gali būti lengviau manevruoti darbo zonoje ir transportuojant iš vienos vietos į kitą. Ratiniai buldozeriai yra įvairių dydžių. Konkretaus modelio pasirinkimas turėtų priklausyti nuo darbo sąlygų.

Labai svarbu yra tai, kad jei kasdienius darbus atliekate ant kietos dangos, pavyzdžiui, asfaltuoto kelio, ir tik retkarčiais atliekate darbus sunkesnėmis sąlygomis, pavyzdžiui, ant minkštos (klampios) dangos ar sniego, turėtumėte pasirinkti buldozerį su ratais, ant kurių reto poreikio atveju galite pritvirtinti grandines.

Beje, tie, kurie abejoja, ar verta įsigyti naudotą techniką, turėtų pasidomėti didžiausiais naudotos technikos privalumais. Jie apima tiek kokybės, tiek finansinius aspektus.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą