Žemės ūkio technikos pirktos užsienyje registracija – ar tai būtina?

0

Kiekvienas automobilis pirmiausia turi būti užregistruotas, kad galėtų teisėtai važiuoti viešaisiais keliais. Ką apie ūkio transporto priemones? Ar būtina registruoti žemės ūkio traktorių? Skaitykite, kaip tai atrodo perkant traktorių iš užsienio.

Ūkio traktorių – MTZ, John Deere ir kt., kaip ir automobilį, galima pradėti eksploatuoti su sąlyga, kad jis yra įregistruotas – registracija yra privaloma, net jei jo savininkas mano, kad juo nevažiuos viešaisiais keliais. Svarbu tai, kad susijusios procedūros skiriasi priklausomai nuo to, ar traktorius perkamas Lietuvoje, ar importuojamas iš užsienio. Abiem atvejais jos nėra sudėtingos, tačiau verta prisiminti, kad tarp jų yra tam tikrų skirtumų. Kad išvengtume galimų nesusipratimų, šiame straipsnyje daugiausia dėmesio skirsime tik traktoriaus iš užsienio registracijai. Kaip tam pasiruošti? Kokus mokesčius reikia mokėti? Kokius dokumentus reikės pateikti savivaldybės administracijai?

Transporto priemonės registracijos liudijimas ir pardavimo sutartis

Dokumentų, kuriuos reikia užpildyti registruojant traktorių iš užsienio, sąrašas yra trumpesnis nei importuoto lengvojo automobilio. Pagrindas yra užsienio registracijos dokumentas ar kitas dokumentas, patvirtinantis transporto priemonės registraciją užsienyje – reikalingas prisiekusio vertėjo vertimas. Antrasis pagrindinis dokumentas yra transporto priemonės nuosavybės įrodymas, t. Y. Išversta pardavimo sutartis arba pirkimo sąskaita. Reikėtų pabrėžti, kad sutarties atveju tarp registracijos liudijime esančio savininko ir registruojamo asmens turi būti tęstinumas. Toks reikalavimas nekyla, kai sandorio sudarymas įforminamas sąskaitoje faktūroje.

Techninė apžiūra ir kiti formalumai

Kad traktorius būtų registruojamas iš užsienio, taip pat turi būti galiojanti techninė apžiūra. Už tokios transporto priemonės apžiūrą turite sumokėti :

  • miesto savivaldybėse 7,6 eur.,
  • rajono savivaldybėse 6,8 eur.,
  • traktoriaus priekabos techninę apžiūrą: miesto savivaldybėse 5,9 eur., rajono savivaldybėse 5,5eur.

Be to, esami traktoriaus valstybiniai numeriai turėtų būti atsukti ir pateikti savivaldybės administracijai kartu su reikalingais dokumentais. Jei transporto priemonė jų neturi, reikia pateikti pareiškimą apie jų praradimą.

Taip pat reikėtų prisiminti, kad kai traktorius importuojamas iš ne ES šalies, gali kilti papildomų formalumų ir dokumentų reikalavimų. Pavyzdžiui, čia turėsite pateikti muitinės formalumų įrodymą.

Kiek kainuoja įregistruoti žemės ūkio traktorių?

Be mokesčio už privalomą techninę apžiūrą, registruodami traktorių, turite atsižvelgti į keletą kitų, palyginti mažų išlaidų. Pats paprasčiausias yra registracijos mokestis – 17 EUR. Jei pirkimas yra patvirtintas pirkimo -pardavimo sutartimi, taip pat reikia atsižvelgti į PVM atleidimo pažymėjimo išdavimo išlaidas.

Laikina traktoriaus iš užsienio registracija

Vadovaujantis Kelių eismo įstatymo nuostatomis, transporto priemonė iš užsienio turi būti įregistruota per 30 dienų nuo jos įvežimo dienos. Užbaigus aukščiau nurodytus formalumus, registracijos institucija atlieka laikiną, 30 dienų, traktoriaus registraciją. Per tą laiką užsakoma transporto priemonės kortelė ir registracijos liudijimas, o traktoriaus savininkas naudoja legalius valstybinius numerius ir laikiną leidimą, patvirtinantį, kad transporto priemonei leidžiama judėti. Paskutinis iš šių dokumentų iki nustatyto termino turėtų būti iškeistas į registracijos liudijimą.

Ką dar verta prisiminti?

Traktoriaus registracija iš užsienio vyksta priimant administracinį sprendimą. Jei dėl kokių nors priežasčių registracijos paraiška atmetama, transporto priemonės savininkas per 14 dienų nuo neigiamo sprendimo gavimo gali apskųsti vietos savivaldos apeliacinį teismą.

Taip pat reikėtų prisiminti, kad ūkio traktorius, kaip ir bet kuri kita teisėta kelių transporto priemonė, turi būti apdraustas civilinės atsakomybės draudimu. Draudimo polisą reikia apmokėti importuoto traktoriaus registravimo dieną. Dėl akivaizdžių priežasčių jo kaina yra daug mažesnė nei lengviesiems automobiliams. Verta patirti tokių išlaidų, nes nepadarius civilinės atsakomybės draudimo gali būti taikomas Draudimo garantijų fondo paskirtą bauda. Be to, turėti tokią apsaugą reikalauja sveikas protas – nesant jos, turėsite sumokėti už bet kokią galimą žalą iš savo kišenės.

Patikrinkite susijusius įrašus Žemės ūkio technikos kategorijoje:

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą