Traktorius pavasarį purškia cheminius pesticidus purkštuvu ant didelio žalio žemės ūkio lauko

ŽEMĖS ŪKIO PURKŠTUVŲ APŽVALGA: PANAŠUMAI IR SKIRTUMAI

0

Sodininkystės, miškininkystės, ūkininkavimo ar tiesiog aplinkos (kiemo, parko ar kt.) priežiūros darbams reikalingas profesionalumas, kad rezultatas būtų tinkamas ir džiuginantis. O profesionalumą užtikrinti gali ne tik atliekamų darbų išmanymas, bet ir tinkamų priemonių, įrenginių ar technikos naudojimas. Viena iš tokių – purkštuvai. Nesvarbu, ar pasirenkami nauji purkštuvai, ar įsigyjami naudoti purkštuvai, pageidautina, kad jie gerai atliktų esminę savo funkciją – padėtų apsaugoti augalus ir nepriekaištingai išpurkštų herbicidus, skystąsias trąšas ar kitokias medžiagas.

Pradėjus domėtis, kokie purkštuvai yra siūlomi Lietuvos rinkoje, matyti, kad dauguma jų yra ar buvo gaminami pasitelkiant pažangiąsias technologijas, inovatyvius sprendimus ir panaudojant gamintojų jau sukauptą patirtį, įvertinus naudotojų atsiliepimus bei pageidavimus. MASCUS naudoti puršktuvai yra įvairių gamintojų, įvairių rūšių, skirtingų specifikacijų (techninių parametrų) bei įvairių kainų.

O kad išsirinkti būtų lengviau, šiame straipsnyje pateikiami atsakymai į svarbiausius klausimus: kas yra purkštuvai ir kam jie naudojami? Koks purkštuvas ir jo techniniai parametrai tinkamiausi žemės ūkio darbams? Kokios purkštuvų rūšys (tipai) mėgstami ūkininkų? Ir kokia yra purkšuvų kaina?

Naudoti purkštuvai: kas tai, kam reikalingi ir kodėl tokie populiarūs?

Purkštuvai yra technika, naudojama skystoms medžiagoms (trąšoms, pesticidams ar kt.) purkšti ant augalų. Kokybiška ir techniškai tvarkinga purškimo technika padeda mažinti naudojamų pesticidų sąnaudas. Nors purkštuvų veikimas ir naudojimas atrodo paprastas, tačiau reikia žinoti, kad pesticidų purkštuvų kokybė privalo būti nustatoma pagal Europos Sąjungos reikalavimus, visi Lietuvoje naudojami purkštuvai turi būti patikrinti kvalifikuotų specialistų ir išduoti specialūs pažymėjimai, kurie patvirtina purškimo technikos kokybę. Taip pat ir purkštuvų tikrinimo veikla griežtai reglamentuota tarptautinio standarto LST EN 13790 ir būtina paisyti griežtų tikrinimo taisyklių reikalavimų. Tad ši technika, ypač naudoti purkštuvai, turi būti įsigyjami iš patikimo gamintojo ar tiekėjo.

Purkštuvų populiarumą galėjo nulemti tai, kad pastaraisiais metais ši technika itin tobulėjo ir tapo bene nepakeičiama ūkio darbuose – leidžia greičiau ir sklandžiau atlikti darbus. Taip pat nuolat auganti žemės ūkio produktų paklausa reikalauja vis didesnės galios technikos – būtent tai gamintojai ir stengiasi įdiegti savo gaminamuose purkštuvuose, o ūkininkai iškart tai įvertina. Galiausiai, ūkininkus vilioja ir tai, kad efektyvi ir patikimai pagaminta purškimo technika gali padėti sutaupyti nuo kelių tūkstančių iki keliasdešimt tūkstančių eurų per metus.

Purkštuvų rūšys: ką pasirinkti?

Purkštuvai turi gana plačią klasifikaciją – jie gali būti skirstomi pagal jėgos šaltinį (rankiniai, motoriniai, traktoriniai, automobiliniai, savaeigiai ir aviaciniai), pagal paskirtį (lauko, sodo ir universalūs), pagal purškimo būdą (hidrauliniai, pneumohidrauliniai ir aerozoliniai). Augalų apsaugos preaparatams išpurkšti ant augalų dažniausiai naudojami traktoriniai purkštuvai, kuriuos sudaro rezervuaras, siurblys, valdymo įrenginiai, filtrai, sija, purkštukai, įranga preparatams į rezervuarą supilti, įranga purkštuvų išorei plauti bei rėmas – būtent į šių dalių veikimą reikia atkreipti dėmesį, kai įsigyjami naudoti purkštuvai.

MASCUS duomenimis, Lietuvoje paklausiausios šios rūšys: prikabinami purkštuvai, savaeigiai purkštuvai ir montuojami purkštuvai, tad juos pristatyti vertėtų plačiau, nes kiekvienas iš jų turi savus privalumus ir trūkumus, o pasirinkti augalų apsaugai tinkamiausią purkštuvų rūšį (tipą) ne visada paprasta.

Prikabinami purkštuvai

Tai vieni populiariausių purkštuvų. Jieišsiskiria didesniu rezervuaru, į kurį telpa didesnis skysčių kiekis, paprastu valdymu ir patrauklia kaina.

Prikabinamuose purkštuvuose būna sumontuotos tam tikros sistemos – chemikalų maišymo, vandens pritraukimo, filtracijos, greito užpildymo, darbinio pločio ženklinimo, važiuoklės smūgių slopinimo, traktoriaus vėžių sekimo, apšvietimas naktiniam darbui ir kt. – kurios labai palengvina purškimo procesą ir darbo eigą. Tiesa, tokie traktoriniai purkštuvai veikia itin sklandžiai, nes traktorius užtikrina gerą sukibimą, garantuoja efektyvų darbą net ir sudėtingesnėmis sąlygomis (pavyzdžiui, šlaituose, nelygiose vietose ir pan.).

Pasak ūkininkų, naudojančių prikabinamus purkštuvus, didžiausi šios technikos privalumai yra tie, kad jie greitai uždedami ir nuimami, turi didelius rezervuarus, reikalauja mažai priežiūros, tačiau yra ne itin manevringi. Tokie rinkoje pripažinti gamintojai kaip „Hardi“, „John Deere“, „Amazone“, „Enduraplas“, „Rau“ ir kt. stengiasi, kad visi be išimties jų gaminami purkštuvai pasižymėtų maksimaliu purškimo tikslumu ir toygumu.

Savaeigiai purkštuvai

Savaeigiai purkštuvai turi rezervuarus, kurių mažesni siekia apie 2 000 litrų, o didžiausi – 12 000 litrų ir daugiau. Tokie naudoti purkštuvai išsiskiria puikiu manevringumu bei svorio paskirstymu. Ir dažniausiai tinka naudoti tik dideliems plotams.

Ūkininkai, naudojantys savaeigius purkštuvus pabrėžia, kad palankiausiai vertina tai, jog šie purkštuvai jau yra iš karto paruošti naudoti, turi didelį rezervuarą ir gerą prošvaisą. Tačiau jiems šiek tiek trūksta universalumo ir jų kaina yra didesnė, palyginti su kitos rūšies purkštuvais. „Hardi“, „Challenger“, „Agrifac“, „Amazone“ ir kt. – tai tik keli savaeigių purkštuvų gamintojai, iš kurių galima rinktis tai, kas tinkamiausia konkrečiam ūkiui.

Įmontuojami purkštuvai

Įmontuojami purkštuvai idealiai tinka mažesniems plotams, tačiau dabar jau yra ir tokių, kurių dideli rezervuarai siekia beveik 4000 litrų, todėl gali apipurkšti gana didelius plotus. Tokie naudoti purkštuvai išsiskiria ekonomiškumu ir manevringumu, tačiau juos įmontuoti ir išmontuoti gali būti varginantis darbas.

Ūkininkai itin palankiai vertina tokias įmontuojamų purkštuvų savybes kaip geras manevringumas ir kaina, mažai laiko reikalaujanti priežiūra. O kaip trūkumą įvardija keliamąją galią ir pasiruošimą naudoti purkštuvą, t. y. jį įmontuoti, o vėliau išmontuoti.  Vis dėlto tokie gamintojai kaip „Hardi“, „John Deere“, „Enduraplas“, „Amazone“ ir kt. stengiasi, kad įmontuojami purkštuvai atitiktų aukščiausios kokybės standartus.

Naudoti purkštuvai: patraukli purkštuvo kaina nulemia didelę jo paklausą

Ūkininkai džiaugiasi efektyviau ir sklandžiau atliekamais augalų priežiūros darbais naudodami purkštuvus. Tiek nauji purkštuvai, tiek naudoti purkštuvai turi būti įsigyjami pagal savo finansines galimybes, nes kainų diapazonas šiuo atveju labai platus. Pasak ūkininkų, kainos ir kokybės santykį geriausiai atitinka „Hardi“ purkštuvai, bei „Amazone“ purkštuvai . Net ir naudoti purkštuvai įsigyti iš MASCUS asortimento veikia itin kokybiškai ir gali būti eksploatuojami ilgą laiką. Tiesa, norint kuo ilgiau džiaugtis kokybiška žemės ūkio technika ir neinvestuoti daug į jos remontą, reikia ją saugoti nuo kenksmingų sąlygų, neleisti, kad ji būtų paveikta kenkėjiškų cheminių medžiagų.

Kukurūzų purškimas

Apsilankykite MASCUS svetainėje ir neabjotinai atrasite patikimą, ilgaamžišką, purškimo tikslumu ir tolygumu pasižymintį purkštuvą.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą