RITINIŲ PRESAI: JŲ PREKĖS ŽENKLŲ APŽVALGA

0

Presai – įranga, skirta smulkintiems ar nesmulkintiems augalams (dažniausiai žolei) susukti į ritinius arba suspausti į stačiakampio formos ryšulius bei apvynioti juos tam tikra medžiaga (raiščiu, tinkleliu arba plėvele). Tokios apvytintos žolės ar šiaudų sangrėbos dedamos ant dirvos paviršiaus arba sukraunamos tiesiai į transporto priemonę. Vis dėlto, kad ir kaip ši įranga būtų reikalinga, prieš įsigyjant ją kiekvienam įdomu susipažinti ne tik su presų savybėmis, techniniais parametrais, bet ir jų privalumais. Rinkoje pripažinti gamintojai nurodo, kad ritinių presai veikia pagal specialią technologiją, itin tinkančią naudoti juos tiek nedideliuose, tiek vidutiniuose ūkiuose. Kokybiškos gamybos presai veikia efektyviai ir operatyviai (t. y. ritinys paruošiamas ir apvyniojamas vienu važiavimu), ritinys būna tolygus per visą savo skersmenį, jei reikia, jis gali būti apsaugomas nuo lietaus (kai yra apvyniojamas plėvele). Tuo tarpu ūkininkai, jau naudojantys presus, jų privalumų sąrašą papildo akcentuodami, kad darbams su presu pakanka vieno traktoriaus, todėl sutaupoma tiek finansinių, tiek laiko sąnaudų.

Presai – kaip jie klasifikuojami?

Ritininiai presai yra itin paklausūs, todėl ir jų pasirinkimas gana didelis. Vieni gamintojai siūlo įsigyti standartinius presus, o kiti – itin funkcionalias mašinas, kurios vienu metu ir presuoja žolę, ir apvynioja ritinį raiščiu, tinkleliu arba plėvele. Nuo presų veikimo principo, nuo jų panaudojimo galimybių priklauso ir presų klasifikacija. Presai būna stacionarūs, pakabinamieji ir prikabinamieji.

  • Stacionarūs presai susmulkintus augalus (dažniausiai žolę) sukiša į žarną ir formuoja kaupą arba suspaudžia į ryšulius. Pagal tai išskiriami stacionarių presų porūšiai: 1) susmulkintą žolę kemša į žarną; 2) susmulkintą žolę deda į kaupą; 3) susmulkintą masę spaudžia į ryšulius.
  • Pakabinamieji presai dažniausiai naudojami mažuose ūkiuose ir yra mėgstami tų, kurie nori dirbti su patikima ir lengvai eksploatuojama mašina. Pakabinamieji presai patrauklūs tokiomis savo savybėmis kaip lengvai reguliuojamas aukštis, tvirtas rotorius ir tiksliai veikiantis bėgimo takelis, kuris idealiai atlieka grėbimo darbus.
  • Prikabinamieji presai gali būti ritininiai arba stačiakampių ryšulių. Stačiakampių ryšulių presai surenka apvytintos žolės ar šiaudų sangrėbas, nesmulkintus ar smulkintus augalus suspaudžia į stačiakampio formos ryšulius, juos apriša raiščiu ir padeda ant dirvos. Tuo tarpu ritininiai presai surenka apvytintos žolės ar šieno sangrėbas, susuka į ritinius,  kuriuose masės tankis yra arba pastovus, arba kintantis. Prikabinamieji prie traktoriaus – tiek ritininiai, tiek stačiakampių ryšulių – presai yra populiariausi Lietuvoje.

TOP presai Lietuvoje

Ruloniniai presai yra mėgstami Lietuvos ūkininkų, tačiau jie yra reiklūs ir dažnai turi specialių pageidavimų, pavyzdžiui, kad technika veiktų  itin švariai ir našiai bet kokiomis sąlygomis; kad presų konstrukcija būtų tvirta ir stabili; kad rinktuvas tiksliai ir kruopščiai kopijuotų žemės paviršių; kad preso darbas net ir dideliu greičiu duotų maksimaliai kokybiškų rezultatų.

Atlikta analizė rodo, kad labiausiai šias sąlygas atitinka labai seniai rinkoje esančių gamintojų presai. Pagal „Mascus“ turimus duomenis, vieni iš populiariausių Lietuvoje yra „Krone“, „Claas“ ir „Welger“ ritinių presai. Ką apie juos reiktų žinoti planuojantiems pirkti?

„Krone“ ritininiai presai

Šis gamintojas siūlo įvairių modelių – „Bellima“, „Comprima“, „Fortima“ – pasirinkimą, tačiau juos renkantis aktualu atsižvelgti į tam tikrus aspektus. Pavyzdžiui, „Bellima“ modelis per vieną valandą gali susukti daugiau ritinių, nei kiti presai. Taip pat į šiuos presus įmontuoti galingi presavimo įrenginiai, kurie rinktuvės sukauptas medžiagas pastoviu srautu perkelia į preso kamerą, todėl darbas tampa dar efektyvesnis. Modelis „Comprima“ turi gana daug pažangių funkcijų, modernesnę konstrukciją (sklandžiau veikiantį ir mažiau priežiūros reikalaujantį presą), todėl akivaizdžiai padidina ritinio tankį ir darbo našumą. O modelis „Fortima“ turi mažiau judamųjų dalių, todėl veikia itin tyliai. Taip pat ji dažniausiai turi didelio pralaidumo rotorių, visiškai uždarą presavimo kamerą su nuolat veikiančiu grandininiu transporteriu, todėl susuka ypač kietą ritinį.

„Claas“ ritininiai presai

„Claas“ siūlo įvairių modelių presus: stačiakampių ryšulių presus „Quadrant“, ritinių presus „Rollant“ bei „Variant“.  Visi šie presai yra kompaktiški ir patogūs naudoti, jų supresuojami ryšuliai ir ritiniai išsiskiria nepriekaištingomis formomis. Tvirtas pavaras, fiksuotas presavimo kameras ir sustiprintus volus turintys „Rollant“ modeliai ypač tinka kasdieniams darbams. Presų valdymas ir priežiūra atliekami labai lengvai. Beje, reiktų žinoti, kad „Claas“ ruloniniai presai skiriasi savo ritinių dydžiu.

„Welger“ ritinių presai

Šio gamintojo ritinių presai sklandžiai renka žolę, ją susmulkina, o vyniotuvas supakuoja, sutvirtina ir išsaugo jos kokybę. Geras smulkinimo mechanizmas ritinio pakavimą paverčia paprastesniu, nes trumpesnių stiebų augalai veiksmingiau suslegiami.

Įsigijus kokybišką presą, gali būti užtikrintos ne tik mažesnės eksploatacinės išlaidos, bet ir garantuojamas technikos ilgaamžiškumas, kokybiški rezultatai ir komfortas viso darbo metu.  

Presai ir jų kaina – kiekvienam pirkėjui aktualus klausimas

Neretai manoma, kad įsigyti naujausią ir moderniausią techniką visuomet yra geriausias sprendimas, tačiau yra ir daugiau galimybių turėti kokybišką ir patikimą techniką. Vienas iš populiarių būdų – naudoti ritininiai presai. Žinomų ir rinkoje pripažintų gamintojų ritinių presai yra tvirtos ir patikimos konstrukcijos, aukštos kokybės, pagaminti taikant pažangias technologijas, todėl jų eksploatacijos laikas gali būti itin ilgas. Nuo naujos technikos jie skiriasi savo kaina. „Mascus“ asortimente esančių presų kaina gali svyruoti nuo kelių tūkstančių iki keliasdešimties tūkstančių eurų. Pavyzdžiui, naudotų „Claas“ ritinių presų kaina prasideda nuo maždaug 5 tūkst. eurų, bet gali siekti ir 60 tūkst. eurų. Šiek tiek brangesni yra naudoti „Krone“ ritinių presai – jie savo kainų diapazonu skiriasi – juos galima įsigyti nuo 10 tūkst. eurų, tačiau ieškantys itin galingos technikos gali sumokėti ir 89 tūkst. eurų. Paprastai naudotų ruloninių presų kaina priklauso nuo technikos pagaminimo metų, išdirbtų valandų, turimų funkcijų bei defektų (jei tokių turi).

Reikia neužmiršti, kad presų darbo efektyvumas (presavimo našumas ir ritinio tankis) bei kokybė labai priklauso nuo preso važiavimo greičio, todėl svarbu kruopščiai atlikti presavimo kameros ir vyniotuvo darbo parametrų nustatymus bei reguliavimus.

Susidomėjote ir svarstote, kur ir kaip įsigyjami naudoti ritininiai presai? Apsilankykite „Mascus“  svetainėje ir neabejotinai rasite tai, kas jūsų ūkio darbų poreikius patenkins geriausiai.

Ritinių presai
Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą