Teleskopinės strėlės pramoniniame bloke

PATIKIMI TELESKOPINIAI KRAUTUVAI, NAUDOJAMI STATYBOS IR ŽEMĖS ŪKIO PRAMONĖJE

0

Krautuvai, nepriklausomai nuo to, kokios rūšies, modelio ar gamintojo pasirenkami, yra itin reikalinga darbo jėga tokiose pramonės šakose kaip logistika, statyba ir žemės ūkis. Ši technika puikiai sumažina žmogiškuosius kaštus, pakeisdama juos didelio našumo mechanizuota darbo jėga. Teleskopiniai krautuvai yra vienintelė statybose ar žemės ūkyje naudojama įranga, kuri priskiriama darbiniams įrankiams, naudojamiems kuriant pridėtinę vertę. Būtent todėl renkantis krautuvą nerekomenduojama remtis išlaidų minimalizavimo principu. Pasirinktas teleskopinio krautuvo modelis turi būti optimalus, todėl iš anksto numatykite, kokiomis sąlygomis jis bus eksploatuojamas, kokie pagrindiniai reikalavimai jam keliami. Gamintojai siūlo įvertinti pagrindinius kriterijus, aktualius renkantis krautuvą: technikos darbo sąlygas ir darbo plotą, sandėliavimo aukštį, planuojamų darbų intensyvumą, krovinių apimtis, matmenis ir kitus duomenis, darbinius maršrutus. Patarimų, kaip išsirinkti tinkamiausią krautuvą yra ir daugiau – jie kartu su teleskopinių krautuvų modeliais pateikiami Mascus svetainėje. Tarp pasirinkimo galimybių ne tik naudoti teleskopiniai krautuvai, bet ir mini krautuvai, šakiniai krautuvai ir kt.

Krautuvų klasifikacija: kuo jie išsiskiria?

Krautuvai priskiriami pagrindinei, didelio našumo įrangos, kategorijai. Tačiau jų klasifikacija gali būti pagal kėlimo įrangos tipą (šakiniai ir kaušiniai krautuvai) arba pagal jėgos agregato tipą (dyzeliniai, dujiniai ir elektriniai krautuvai). Elektriniai krautuvai gali turėti tris arba keturis atraminius ratukus. Trijų atraminių ratų krautuvai manevringesni, o keturių – stabilesni.

Standartinis krautuvas gali turėti iki 60 techninių charakteristikų, tokių kaip svorio centro vieta, susikertančių takų plotis, kroviniams krauti reikalingas plotis, šakių kėlimo aukštis, judėjimo greitis, laikas, kurį galima dirbti viena įkrova (elektrinis variklis), kuro sąnaudos (vidaus degimo variklis) ir t. t. Vis tik pagrindinėmis krautuvų charakteristikomis gamintojai laiko keliamąją galią, kėlimo aukštį, variklio tipą, taip pat krautuvo stiebo aukštį, padangų tipą ir hidraulinio skirstytuvo sekcijų skaičių. Tokie parametrai turi būti įvertinami pasirenkant bet kurios rūšies ir bet kurio gamintojo siūlomus krautuvus.

Jau kurį laiką Lietuvoje populiariausios krautuvų rūšys yra teleskopiniai krautuvai ir šakiniai krautuvai. Šakiniai krautuvai – motorizuota transporto priemonė, su kuria galima kelti ir perkelti krovinius – dažniausiai naudojama sandėliuose ir logistikos centruose. Šakiniai krautuvai pasirenkami tuomet, kai reikalinga pagalbinė priemonė lengvesniam krovinių transportavimui. Tuo tarpu teleskopiniai krautuvai yra funkcionalesni, su jais galima ir krauti, ir kelti, ir stumti, ir kasti, todėl jie tinkami naudoti daugelyje sričių: ir žemės ūkyje, ir statybose, ir logistikos darbuose. Net ir naudoti teleskopiniai krautuvai yra kompaktiški, manevringi, didelio pravažumo (net ir labai siaurose vietose). Be to, teleskopiniai krautuvai lengvai valdomi, nuo kitų rūšių krautuvų jie skiriasi keliamąja galia, strėlės parametrais. Pavyzdžiui, grūdams krauti gali pakakti 5 metrų krautuvo strėlės, o šiaudų rulonams sukrauti gali prireikti ir 7 ar netgi 9 metrų krautuvo strėlės. Skirtingi žinomų gamintojų krautuvo modeliai ir platus jų asortimentas, kurį siūlo Mascus, leidžia pasirinkti tai, kas kiekvienu atveju tiktų geriausiai.

Teleskopinis krautuvas: kodėl vertas dėmesio?

Teleskopiniai krautuvai ūkio ar kitiems darbams gali būti naudojami visus metus. Kitaip tariant, šiai technikai nesvarbus sezoniškumas. Tie, kas naudoja teleskopinius krautuvus, žino, kad darbui su juo praleidžiama daug laiko, todėl komfortas šiuo atveju labai svarbus. Būtent dėl to rinkoje pripažinti gamintojai gamina teleskopinius krautuvus su patogia operatoriaus darbo vieta ir paprastu valdymu. Tai esminės sąlygos, kurios leidžia ilgiau išlaikyti koncentraciją ir mažiau pavargti.

Ne vienas ūkininkas, dirbantis su teleskopiniais krautuvais, jau yra paskaičiavęs, kad krautuvas per metus gali išdirbti iki 1000 valandų, kai tuo tarpu kita technika, pavyzdžiui, kombainas ar traktorius – perpus mažiau. Taip yra dėl to, kad teleskopiniai krautuvai leidžia atlikti daug darbų.  Teleskopiniai krautuvai naudojai dideliuose ūkiuose, kurių plotai viršija daugiau nei 300 hektarų. Jeigu reikalingi keli krautuvai, tačiau įsigyti naujus trukdo ribotos finansinės galimybės, visuomet verta peržiūrėti ir kokie naudoti teleskopiniai krautuvai siūlomi rinkoje. Mascus – puiki vieta išsirinkti tinkantį ir patinkantį naudotą teleskopinį krautuvą.

Populiariausi teleskopiniai krautuvai Lietuvos rinkoje

Per pastaruosius kelerius metus Europoje teleskopinių krautuvų rinka išaugo daugiau nei 70 proc. Lietuva šiuo klausimu nėra išimtis. Pastebima, kad keitėsi ir technikos gamintojų padėtis – aukštose pozicijose atsidūrė dvigubai daugiau gamintojų (jų skaičius nuo 10 išaugo iki 20).  Vis dėlto, populiariausiųjų viršūnėje išliko Manitou, JCB ir Merlo technika.

Manitou teleskopiniai krautuvai

Manitou – Prancūzijos sunkiosios technikos gamintojo – veikla prasidėjo nuo rinkai pristatyto šakinio krautuvo. Labai greitai asortimentą papildė teleskopiniai krautuvai ir kita sunkioji įranga. Manitou vartotojų pasitikėjimą pelnė dėl to, kad gamino itin tvirtos konstrukcijos, funkcionalius, patikimus ir aukštos kokybės standartus atitinkančius krautuvus. Jų technika – bene geriausias pasirinkimas, kai reikia nudirbti platų darbų diapazoną. Nuo 1971 metų Manitou veikla išsiplėtė tarptautiniu mastu, jų technikos paklausa neaplenkė ir Lietuvos. Čia dažniausiai pasirenkamas Manitou teleskopinio krautuvo modelis – MT 1840, kuris labai manevringas, tinkamas dirbti sudėtingomis sąlygomis, gali būti komplektuojamas su įvairiais priedais. Kiekviena Manitou krautuvų serija skirta atitinkamam sektoriui, pavyzdžiui, MLT modeliai – žemės ūkiui, MT modeliai – statyboms, o MHT modeliai išsiskiria didele galia, todėl tinkami sudėtingiems ir didelės apimties darbams.

JCB teleskopiniai krautuvai

JCB nuo pat savo įkūrimo pradžios nuolat investuodavo į plėtrą, atlikdavo įvairius technikos tyrimus ir testavimus, sekė pažangiausias rinkos naujoves, diegė inovatyvius sprendimus, kad taptų rinkos lyderiais ir vartotojams galėtų pasiūlyti patikimą bei aukščiausios kokybės reikalavimus atitinkančią techniką. Todėl nuo pat pradžios, kai JCB pristatė savo pirmąjį krautuvą, bendrovės veikla išaugo iki vienos didžiausių statybų technikos gamybos įmonių.

JCB teleskopiniai krautuvai turi daugybę skirtingų modelių, tačiau, Mascus turimais duomenimis, Lietuvoje populiariausias modelis – 531, kuris pasižymi dideliu našumu ir patvarumu, degalų ekonomiškumu, paprastu valdymu, ergonomišku kabinos įrengimu.

Merlo teleskopiniai krautuvai

Merlo nuo pat savo įkūrimo pradžios siekė, kad jų technika atitiktų aukščiausius standartus, pateisintų daugybės klientų lūkesčius ir būtų vertinama. Dėl to daug dėmesio skyrė pačios technikos gamybai. Šiuo metu Merlo teleskopiniai krautuvai turi daugybę skirtingų modelių, iš kurių Lietuvoje dažniausiai pasirenkamas – P40, kuris pasižymi universalumu ir puikiais techniniais parametrais. Pavyzdžiui, turi specialų apsauginį rėmą, kuris saugo nuo nelaimingų atsitikimų ir neleidžia pažeisti krautuvo. Taip pat turi specialią užpatentuotą šoninio strėlės poslinkio sistemą, kuri žymiai palengvina darbą imant ir padedant krovinį. Galiausiai, strėlės amortizacijos sistemą sudaro hidropneumatinis slėgio akumuliatorius, įmontuotas į strėlės pakėlimo cilindrą, todėl tai leidžia pagerinti pervežimo komfortą ir krovinio stabilumą.

Naudoti teleskopiniai krautuvai yra pigesni negu nauji. Naudotos technikos kaina priklauso nuo technikos amžiaus, charakteristikų, gamintojo ir pan. Pavyzdžiui, Merlo naudoti teleskopiniai krautuvai yra skirtingų kainų, svyruojančių nuo 20 tūkst. iki 100 tūkst. eurų; Manitou teleskopiniai krautuvai gali kainuoti nuo 18 tūkst. iki 60 tūkst. eurų; o JCB teleskopiniai krautuvai – nuo 13 tūkst. iki 50 tūkst. eurų. Mascus asortimente galima rasti ir kitų gamintojų naudotų teleskopinių krautuvų.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą