Vejos traktoriukas

KAIP IŠSIRINKTI VEJAPJOVĘ, GERIAUSIAI ATITINKANČIĄ POREIKIUS?

0

Vejos būklė ir išvaizda prisideda prie unikalaus  teritorijos įvaizdžio kūrimo, todėl yra labai svarbi tiek nuosavo kiemo turėtojui, tiek didelės ar mažos sodybos savininkui, tiek įvairių įmonių ar įstaigų (mokyklų, viešbučių ir kt.) valdytojams. Ryškiai žalia, gerai prižiūrėta, tvarkinga ir sveika veja laikoma ir pagrindiniu eksterjero fonu, suteikiančiu žavesio aplinkai ir atgaivos akims. Tačiau nemenka užduotimi tampa tinkamai išsirinkti vejos pjovimo techniką ar įrenginius. Šiuo metu rinkoje galima rasti daug įvairių vejapjovių, bet kad išsirinktumėte geriausią, verta susipažinti su įvairiomis jų rūšimis ir modeliais, žinoti jų naudingąsias savybes ir priežastis, kodėl verta ją įsigyti.

Vejapjovių klasifikacija: kokiomis savybėmis pasižymi?

Vejapjovių paklausa yra išties didelė, todėl ir jų rūšių yra daug. Paprastai šios technikos naudotojai vejapjoves skirsto į klasikines, traktoriukus ir robotus. O gamintojai laikosi platesnės klasifikacijos – vejapjoves skirsto į keturias dideles grupes, t. y. pagal veikimo būdą, prikabinimą, pjovimo aparato tipą ir pagal tai, ar turi nupjautos žolės surinkimo įrangą. Tad prieš įsigydami vejapjovę, susipažinkite su kiekvienos jų rūšies ypatumais.

Vejapjovių klasifikavimas pagal pjovimo aparatą:

  • Cilindrinės. Šios vejapjovės neturi variklio, todėl yra tinkamos tik labai mažiems vejos plotams pjauti. Plovimo funkciją atlieka cilindriniai peiliai, kurie sukdamiesi perduoda jėgą nuo ratų. Gamintojai įsitikinę, kad didžiausias šios vejapjovės privalumas – minimaliai pažeidžiama žolė.
  • Dalginės. Tai vejapjovės su dvigubo pjovimo sistema, leidžiančia labai švariai ir tolygiai nupjauti žolę. Tinkama viso sezono metu. Net ir naudotos vejapjovės išlaiko gerąsias savo savybes – lengvą ir patogią eksploataciją, manevringumą.
  • Rotacinės diskinės. Tokias vejapjoves (žoliapjoves) sudaro keturi, šeši arba daugiau besisukančių diskų (kurie gali būti apskritimo, elipsės arba trikampio formos) su pritvirtintais peiliukais. Sukant diską, inercijos jėga peiliuką laiko nukreiptą jos veikimo kryptimi. Kai peiliuko ašmenis veikianti jėga yra didesnė už inercijos jėgą, peiliukas ant tvirtinimo ašies pasukamas prieš disko sukimosi kryptį. Naudojant storesnius peiliukus, galima pjauti ir sumedėjusius augalus.

Vejapjovių klasifikavimas pagal veikimą:

  • Rankinės. Su šiomis vejapjovėmis galima itin tiesiai nupjauti veją, nesunku pjauti pakraščiuose. Paprastai rankinės vejapjovės žolę išmeta pro šoną, puikiai susidoroja su aukštesne žole. Tokios vejaplovės yra labai naudingos mažuose plotuose, bet kelia iššūkių, kai yra naudojamos didelėse ar nelygiose vietose. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kokio svorio yra pasirinkta naudota vejapjovė – kuo ji lengvesnė, tuo lengviau ją stumti. Didžiausi privalumai – rankinės vejapjovės nekelia triukšmo, nenaudoja degalų ar elektros energijos, jas lengva prižiūrėti,  tačiau jas gali būti sunku stumti, jei veja yra šlapia. Mascus parduoda naudotas vejapjoves, kurias gamina „Stiga“ – Platus rankinių vejapjovių modelių pasirinkimas leis kiekvienam atrasti tai, ko reikia.
  • Elektrinės. Tai tyliai veikiančios, paprastai valdomos, lengvos ir nedideliems žolės plotams pjauti idealiai tinkančios vejapjovės. Šios vejapjovės šiek tiek mažiau manevringos, nes tam trukdo elektros laidas. Senesnio modelio elektrinės vejapjovės rezervuarą nupjautai žolei turi šone, o naujesnės – gale. Tačiau iš esmės tokias vejapjoves itin patogu naudoti.
  • Akumuliatorinės. Tai paprastai valdomos, lengvos, tyliai veikiančios, manevringos ir pakankamai didele galia pasižyminčios vejapjovės. Labai svarbu vejapjovę pasirinkti su kokybišku akumuliatoriumi, kurį galima greitai pakrauti ir nestabdyti darbų laiko atžvilgiu. Beje, rinkoje pripažinti gamintojai nurodo, kad tokie vejapjovių akumuliatoriai gali būti naudojami ir kitiems įrenginiams, pavyzdžiui, pjūklui, žoliapjovei ar lapų pūstuvui.
  • Benzininės. Tai vienas populiariausių pasirinkimų Lietuvoje, kurį lemia itin patogus vejapjovės naudojimas, didelė galia ir labai platus asortimentas, leidžiantis pasirinkti idealų variantą savo atvejui. Benzininės vejapjovės pasižymi manevringumu ir puikiai tinka dideliems žolės plotams pjauti.
  • Automatinės (robotai). Tai moderniausias ir bene patogiausias pasirinkimas, leidžiantis technikai savarankiškai (be žmogaus įsikišimo) nupjauti veją ir tinkamai panaudoti mulčiavimo principą, kuris visiškai nepažeidžia žolės. Robotai pasirenkami individualiai įvertinus vejos plotą bei jame esančias kliūtis, apribojant technikos darbinį lauką. Atsižvelgiant į pjovimo diapazoną, robotai gali skirtis dydžiu ir svoriu. Su tokia technika galima pjauti ir šlapią žolę, galima pasirinkti skirtingos talpos akumuliatorių ir netgi galimybę valdyti vejapjovę telefonu. Tokioms vejapjovėms reikalingas specialus įkrovimo įrenginys, prie kurio kaskart prireikus sugrįžta robotas. Mascus parduoda vejapjoves robotus ir įvairius jų modelius, gaminamus „Husqvarna“ – . Tad rinktis yra iš ko.

Vejapjovių klasifikavimas pagal prikabinimą:

  • Prie motobloko
  • Prie mini traktoriaus
  • Savaeigės. Šios vejapjovės turi arba mechaninę, arba automatinę pavarų dėžę, įvairaus galingumo vidaus degimo variklį. Rekomenduojama įvertinti ir papildomas tokios vejapjovės savybes: žolės išmetimo galimybes, mulčiavimo funkcijas, universalumą. Tokia technikos rūšis pasirenkama, kai reikia nupjauti labai didelius vejos plotus.

Vejapjovės gali būti pakabinamosios (priekyje, gale, šone) ir prikabinamosios (su standžiu valdu arba reguliuojamos padėties valdu). Pakabinamosios vejapjovės gali būti su maigikliais (daužikliais, lamdikliais) arba be maigiklių. Mascus siūlo įsigyti „Stiga“ montuojamas ir prikabinamas vejapjoves .

Vejapjovių klasifikavimas pagal žolės surinkimą:

  • Palieka ant vejos paviršiaus
  • Surenka į rezervuarą
  • Sumulčiuoja

Naujesnės vejapjovės gali turėti ir žolės smulkinimo sistemas – jos nupjautą žolę smulkiai susmulkina ir paskleidžia vejos paviršiuje. Susmulkintos žolės pjaustiniai nusėda ant dirvos paviršiaus ir veikia kaip organinė trąša.

Populiariausi vejapjovių gamintojai: ką pasirinkti?

Kaip ir daugumos produktų bei prekės ženklų, taip pat ir vejapjovių gamintojai yra įgiję mažesnį ar didesnį naudotojų pasitikėjimą. Šiuo metu populiariausia:

  1. Vejapjovės Husqvarna„Husqvarna“ siūlo daugybę skirtingų rūšių ir modelių vejapjovių, kurias geriausia rinktis priklausomai nuo to, kokio dydžio veją planuojama pjauti.  Šios vejapjovės tinka tiek nuosavų kiemų, tiek visuomeninės paskirties erdvių vejoms pjauti.
  2.  Vejapjovės Stiga „Stiga“ paklausiausia vejapjovės rūšis – sodo traktoriukai. Tai labai dideliems vejos plotams pjauti skirta technika.
  3.  Vejapjovės Stihl „Stihl“ paklausiausiavejapjovių rūšis – vejapjovės robotai, kurie idealiai tinka naudoti tiek įvairiuose SPA kompleksuose, viešbučiuose, tiek nuosavuose kiemuose, tiek bet kokios kitos paskirties vietose, kur auga lygi veja.

Naudotos vejapjovės Mascus: sąnaudos ir lūkesčiai

Vejapjovių kainos diapazonas yra labai didelis. Kainos prasideda nuo kelių šimtų eurų ir gali siekti net iki kelių tūkstančių eurų, priklausomai nuo vejapjovės rūšies, techninių parametrų, funkcijų ir galimybių. Kuo daugiau patogumų ir geresnė konstrukcijos kokybė, tuo didesnė kaina. Tačiau pirkdami vejapjovę, kaip ir bet kurią kitą įrangą, pirmiausia turėtumėte apsvarstyti, kur įranga bus naudojama ir kokiu intensyvumu. Taip pat reikėtų atsižvelgti į vejapjovių efektyvumą, kurį lemia variklio galia ir konstrukcija, pavaros rūšis, darbinė įranga (va­las, peilis, diskas). Perkant pirmą pasitaikiusią vejapjovę, ši gali nepateisinti lūkesčių.

Mascus naudotos vejapjovės yra ekonomiškos, patvarios, ilgaamžiškos, atitinkančios aukštos kokybės standartus ir lengvai prižiūrimos. Peržiūrėti platų Mascus vejapjovių asortimentą ir išsirinkti sau tinkamiausią galima čia – Mascus parduoda vejapjoves, kurios neabejotinai palengvins darbą dirbant bet kokiomis sąlygomis!

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą