Į KĄ REIKIA ATKREIPTI DĖMESĮ PERKANT VANDENS SIURBLIUS?

0

Tie, kas naudoja vandens siurblius, nesiginčytų – jie naudingi dėl daugelio priežasčių ir reikalingi daugelyje sričių, pavyzdžiui, namuose, žemės ūkyje, pramonės šakose, bendrosiose srityse, tokiose kaip statyba, transportas, maisto gamyba, kasyba, naftos gavyba ir pan. Kitaip tariant, vandens siurbliai gali būti naudojami bene visur ir jų panaudojimo galimybės gana įvairios: aprūpinti vandeniu, šalinti nuotekas, naudoti atliekant žemės ūkio darbus ar buities darbus, nusausinti vandens telkinius, gesinti gaisrus, išsiurbti vandenį po nelaimingų atsitikimų (pavyzdžiui, išsiliejus vandeniui). Pasitaiko nemažai atvejų, kai nenaudojant vandens siurblio kyla diskomfortas – neužtikrinamas tinkamo vandens išgavimas, atsiranda vandentiekio ar nuotekų šalinimo problemų. Tad nors vandens siurbliai labai reikalingi, tačiau juos išsirinkti ne visada lengva – reikia išmanyti pagrindinius aspektus ir atkreipti dėmesį į kelis konkrečius dalykus. Ypač atidžiai reikia rinktis, jei perkami naudoti vandens siurbliai.

Sklandus siurblio veikimas neatsiejamas nuo rezultato

Prieš įsigyjant vandens siurblį, reikėtų žinoti, kokiu principu jis veikia. Ypač tai aktualu, jei buvo nuspręsta įsigyti naudotą vandens siurblį. Bene visi siurbliai sukuria vakuumą, kuriame aplinkos oro slėgis priverčia skystį judėti. Visi siurbliai veikia sukurdami žemo slėgio zonas, į kurias skystis patenka spaudžiamas atmosferos slėgio. Tačiau kalbant apie siurblio veikimą, svarbus yra ir siurblio tipas. Pavyzdžiui, išcentriniame  siurblyje  išcentrinė jėga  pagreitina  skysčio  judėjimą  į darbo rato išorę, sukurdama žemą slėgį darbo ratų centre. Tuo tarpu stūmokliniuose siurbliuose stūmoklio kilimas / leidimasis sukuria vakuumą. O krumpliaratiniuose siurbliuose –  dantračiai  užsikabina vieni už kitų  ir atsiskiria, susidaro vakuumas. Tokiu būdu slėgio skirtumas sukuria įsiurbimą. Vandens siurblys visuomet veiks tinkamai, jei atskiros jo konstrukcinės dalys bus nesudilusios ir gerai atliks savo funkcijas.

Pagrindinės siurblių konstrukcinės dalys daro įtaką jų veikimui

Siurblių būna visokių formų, dydžių ir techninių parametrų, tačiau daugumos jų konstrukciją sudaro penki pagrindiniai komponentai. Perkant naudotus vandens siurblius, būtina atidžiai šiuos komponentus apžiūrėti. Pirmiausia, įvertinamas korpusas – ar jis tinkamai uždengiantis ir apsaugantis siurblio darbinius elementus, ar nėra labai stiprių pažeidimų, matomų defektų. Tuomet turi būti įvertintas skysčio išstūmimo įtaisas. Skystis gali judėti dviem būdais, t. y. išcentrinio perstūmimo būdu ir tiesioginio skysčio perstūmimo būdu. Išcentriniuose siurbliuose yra besisukantys diskai su pritvirtintomis briaunomis ar mentėmis – jie greitai sukdamiesi pagreitina skysčio išėjimą į išleidimo angą. O tiesioginio skysčio perstūmimo siurbliuose naudojami skirtingi tipai: stūmokliai, krumpliaračiai, membranos skysčiams pumpuoti. Tad šis komponentas turi būti puikiai veikiantis. Taip pat svarbų vaidmenį siurbliuose atlieka ir guoliai, kurie leidžia nuolat sukti veleną su darbo ratu, sumažinti sukimosi trintis ir atlaikyti apkrovas siurblio mazguose. Vandens siurblio ašis turi veikti maksimaliai gerai, kad darbo rato sukimosi energijos šaltinis būtų sklandžiai perduotas nuo elektros ar vidaus degimo variklio. Galiausiai įvertinti reikėtų ir sandariklį, kuris saugo guolio mazgą nuo užteršimo, sulaiko skysčius siurblio viduje nuo ištekėjimo, kartu leidžiant velenui suktis. Jeigu naudoto vandens siurblio konstrukcinės dalys – korpusas, skysčio išstūmimo įtaisas, guoliai, ašis, sandariklis – puikiai veikia, jeigu jos pernelyg nesusidėvėjusios (arba pakeistos naujomis), tikėtina, siurblys savo darbą atliks nepriekaištingai.

Veiksniai, kurie daro įtaką vandens siurblio našumui

Norint maksimaliai efektyviai veikiančio siurblio, reikia atsižvelgti į jo veikimui įtaką darančius veiksnius, t. y. kaip aukštai siurblys įrengtas virš vandens šaltinio; kaip aukštai išleidimo galas yra virš siurblio; koks vamzdyno skysčio praleidžiamumas (galima matuoti litrais per minutę arba kubiniais metrais per valandą); koks yra aukštis, kur siurblys veiks; koks yra skysčio išmetimo aukštis virš siurblio; kokios redukcijos, jungtys, alkūnės ir vožtuvai. Prieš perkant siurblį, reikėtų pagalvoti, kokia įtaką jam darys ar gali daryti minėti veiksniai.

Vandens siurblių tipai – svarbus kriterijus renkantis

Planuojant įsigyti vandens siurblius, reikia įvertinti ne vien jų paskirtį, panaudojimo galimybes, pagalvoti, kokio pajėgumo vandens siurblys patenkins poreikius, bet ir atsižvelgti į jo tipus. Siurbliai yra klasifikuojami pagal tai, ar skysčio tiekimas yra pastovus, ar kintantis tam tikru greičiu; kokia taikymo rūšis; iš kokių medžiagų jie pagaminti; kokias medžiagas jie pumpuoja; kokios konstrukcijos ypatybės.

Vandens siurbliai gali būti benzininiai, dyzeliniai, giluminiai, skirti šuliniams, panardinami, savisiurbiai, nerūdijančio plieno, daugiapakopiai vertikalūs, horizontalūs ir kt. Pagrindinės grupės, į kurias skirstomi vandens siurbliai – panardinami ir paviršiniai. Taip pat siurbliai gali būti skirstomi į kategorijas pagal tai, kaip jie pumpuoja skysčius, t. y. rotodinaminiai ir tiesioginio skysčio perstūmimo siurbliai.

Kiekviena siurblio rūšis (tipas) naudojama skirtingoms paskirtims. Pavyzdžiui, savisiurbio pritaikymas gana platus, jį galima naudoti kanalizacijai, statybiniam vandens pašalinimui ir potvynių padarinių likvidavimui. Vienpakopiai siurbliai (galinio siurbimo) geriausiai pumpuoja mažo klampumo skysčius be kietų medžiagų. Pulpos siurbliai yra itin tvirti siurbliai, dažniausiai pagaminti iš storo ketaus ir atsparūs abrazyviniams skysčiams, sumaišytiems su kietosiomis medžiagomis, pavyzdžiui, betonu, purvu ir kt. Panardinami siurbliai  efektyviai naudojami statybose, komercinėse, buitinėse, komunalinėse, buitinėse, pramonės ir lietaus nuotekų sistemose, siurbiant gręžinių vandenį, lietaus vandenį, nuotekas, gamybines, maisto atliekas, chemikalus, korozinius skysčius.

Žinomų siurblių gamintojų – Warman, BBA, Toyo ir kt. – naudoti vandens siurbliai yra MASCUS asortimente. Tereikia ateiti ir išsirinkti sau tinkamiausią.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą