Vejos traktoriukas

GERIAUSI SODO TRAKTORIŲ GAMINTOJAI: JOHN DEERE, KUBOTA, TORO

0

Klasikinės stumdomos vejapjovės puikiai tinka mažoms miesto ir priemiesčių vejoms, tačiau jos retai nudžiugina didesnių sodybų, kaimo ir užmiesčio namų savininkus. Tuo tarpu važiuojamosios vejapjovės – tai populiari technika, skirta didelių vejų priežiūrai, norint išlaikyti jas visada gražias ir tvarkingas. Šiuolaikinės važiuojamosios vejapjovės ar sodo traktoriukai yra skirtingų formų, dydžių ir tipų: nulinio apsisukimo vejapjovės, akumuliatorinės vejapjovės, vejos ar sodo traktoriukai bei ant traktorių montuojamos vejapjovės. Kiekviena iš jų turi savo paskirtį ir naudojama dažniausiai skirtingiems atvejams. Pavyzdžiui, nulinio apsisukimo vejapjovės dažnai pavadinamos komercinėmis, nors puikiai tinka ir gyvenamosioms erdvėms – šios vejapjovės pasirenkamos dideliems plotams. Sodo traktoriukai skirti labai dideliems plotams – kai norisi greitai ir per trumpiausią laiką nupjauti žolę. O ant traktorių montuojamos vejapjovės yra skirtos itin dideliems golfo aikštynams ir savivaldybių parkams, tačiau tokios vejapjovės nepritaikytos naudoti sudėtingam reljefui. Ir tai nėra vieninteliai vejapjovių skirtumai. Jų funkcionalumas, kokybė ir našūs darbo rezultatai priklauso ir nuo gamintojo, vejapjovės modelio, techninių parametrų. Ne visada lengva rasti idealiai tinkančią vejapjovę, todėl apžvelgėme, kokios vejapjovės Lietuvoje perkamos dažniausiai ir pristatome tris populiariausias: John Deere, Kubota ir Toro.

Šis straipsnis – tai patikimas vadovas tiems, kurie ieško ir nori nupirkti geriausią vejapjovę savo nuosavybei prižiūrėti. Čia rasite atsakymus į svarbiausius klausimus: kokia vejapjovė yra gera? Kokio gamintojo vejapjovė patikimiausia? Kokios vejapjovių funkcijos svarbiausios? Kur parduodami naudoti sodo traktoriukai ar naudotos vejapjovės? Kiek kainuoja važiuojamosios vejapjovės ir kt. Tad pirmyn susirinkti atsakymų!

Pirmiausia, kategorizuokime kainas

Naudotos vejapjovės skiriasi savo kaina. Ji varijuoja nuo maždaug 2 000 eurų iki 45 000 eurų ir daugiau. Kad būtų lengviau pasirinkti, įvertinome kiekvienos MASCUS asortimente esančios naudotos vejapjovės kainą ir pristatome bendrą jų klasifikaciją:

„Nebrangu“ – mažiau nei 4000 Eur

„Vidutiniška“ – 4000–10 000 Eur

„Brangu“ – daugiau nei 10 000 Eur

Nuo kainos priklauso labai daug vejapjovės ar sodo traktoriaus ypatumų: gamybos metai, funkcionalumas, konstrukcijos ypatybės, komplektacija, bendri techniniai parametrai. Rinktis reikėtų įvertinus savo darbų mastus ir intensyvumą.

Geriausios vejapjovės nebūtinai yra brangios. Aukšta naudotų gamybos medžiagų, konstrukcijų kokybė, patogus valdymas ir modernus dizainas – pageidaujamos savybės, nuo kurių priklauso ir galutinė technikos kaina. Jei taupote ir norite įsigyti kuo pigesnę vejapjovę, galite įsigyti naudotą vejapjovę vos už 1 500 eurų. Tačiau vertėtų žinoti, kad kuo daugiau funkcijų ir kuo didesnė galia, tuo naudota vejapjovė bus brangesnė. Tą patį galima pasakyti ir apie dizainą, nes patrauklesnis dizainas kelia bendrą vejapjovės kainą. Pavyzdžiui, vieni populiariausių John Deere naudoti sodo traktoriukai gali kainuoti ir 3 000 eurų, ir 12 000 eurų. Tačiau reikėtų neužmiršti, kad vidutiniškai vejapjovė tarnauja nuo 10 iki 20 metų, tai reiškia,įsigijus tinkamą, ji bus ilgalaikis jūsų turtas.

Kokia vejapjovė laikoma gera?

Norint išsirinkti gerą vejapjovę, reikia daug ką įvertinti. Pradėti siūloma nuo galios, nes nuo jos priklausys važiavimo greitis, o kartu su juo ir darbų atlikimo greitis. Sužinoti variklio galingumą galima įvertinus arklio galias, tačiau taip pat svarbu pažiūrėti, kiek laiko veikia akumuliatorius. Renkantis elektrinę vejapjovę, reikia atkreipti dėmesį, kiek laiko ji gali veikti be įkrovimo.

Valdant vejapjovę svarbu jaustis komfortiškai, t. y. valdymas turi būti gana lengvas,  paprastas, aiškus. Gali būti tiek skaitmenizuotas, tiek rankinis. Paprastai tai priklauso nuo asmeninių pageidavimų. Naujesnės John Deere vejapjovės ar sodo traktoriukai turi įmontuotas ergonomiškas kėdes, kurios tinkamai palaiko stuburą, o rankenos padeda užtikrinti tolygesnį technikos valdymą. Tačiau svarbiausias vejapjovės ar sodo traktoriuko kriterijus – pjovimo kokybė, kurią užtikrinti gali įmontuoti peiliai ir bendras pjovimo plotis. Kuo jie didesni ir platesni, tuo daugiau žolės vienu ypu galima nupjauti.

Apie tai, kaip išsirinkti gerą naudotą vejapjovę, patarimus dalija ir ekspertai, siūlydami įvertinti vejapjovių veikimo aparatą, veikimo procesą, prikabinimo ypatumus, žolės surinkimo būdą ir kt.

Pagrindinės vejapjovių funkcijos – svarbiausias pasirinkimo kriterijus

Nors įsigyjant naudotą vejapjovę ar sodo traktoriuką reikia įvertinti bendrą jo būklę, tačiau neprašausite pro šalį, jei dėmesį atkreipsite ir į tai, kokias funkcijas technika atlieka. Be abejo, svarbiausia yra vejos ar žolės pjovimas – tolygus, estetiškas. Tačiau atkreipti dėmesį reikėtų ir į papildomas vejapjovės ar sodo traktoriuko funkcijas: mulčiavimo galimybę; šoninį išmetimą; savieigos funkciją (labai svarbu pjaunant didesnius plotus), lengvesnio apipjovimo funkciją ir kt. bet kokios papildomos funkcijos gali leisti atlikti daugiau darbų ir tai padaryti ne tik lengviau, bet ir greičiau.

TOP 3 sodo traktoriukų ir vejapjovių gamintojai

  1. John Deere sodo traktoriukai–vejapjovės

Ši technika leidžia greitai ir lengvai nupjauti veją bet kokio dydžio plote, be to, ji lengvai prisitaiko prie reljefo, kurį kitos vejapjovės neretai įveikia labai sunkiai. Su ja galima pjauti storą, vešlią žolę ir vežti sunkesnius krovinius. Naujesniuose modeliuose, priekyje sumontuotas specialios fomos variklis, kuris išvysto iki 26 arklio galių ir gali išvystyti iki 80 km per valandą greitį. Pjovimo metu degalų matuoklis yra aiškiai matomas, todėl tiksliai žinosite, kiek degalų liko.

John Deere naudoti sodo traktoriukai-vejapjovės turi labai platų pjovimo kelią. Galima reguliuoti ašmenis, pasirenkant 11 skirtingų aukščio padėčių, nuo 2 iki 10 cm, o jo sukimosi spindulys gali būti iki 45 cm. Šios funkcijos leidžia lengvai pritaikyti pjovimą konkrečiai vejai. Dar svarbu žinoti, kad dauguma šio gamintojo vejapjovių modelių yra su hidrostatinė transmisija, valdoma pedalu, todėl važiuojant nereikės atitraukti rankų nuo vairo. Taip pat galima rinktis pastovaus greičio palaikymo funkciją, kuri leidžia nustatyti norimą pjovimo greitį. Abi šios funkcijos leidžia labiau sutelkti dėmesį į veją ir darbą, o ne į pačią vejapjovę. John Deere sodo traktoriukai gaminami taip, kad prie jų galėtų būti montuojami papildomi priedai, pavyzdžiui, barstytuvai ir sniego valytuvai.

Neskaitant visų minėtų funkcijų ir privalumų, išsiskiria ir technikos ergonomija. Dažnas sodo tarktoriukas turi sėdynę su aukštu atlošu, ji reguliuojama.

Prieš įsigydami John Deere sodo traktoriukus-vejapjoves, įvertinkite jų specifikacijas, t. y. maitinimo šaltinį, transmisiją, didžiausią greitį, pjovimo ypatumus ir kainą. Tiesa, naudoti John Deere sodo traktoriukai–vejapjpvės priskiriamos vidutiniam kainų diapazonui.

  • Kubota sodo traktoriukai–vejapjovės

Ši technika yra itin tvirta ir, teigiama, kad išsiskiria gražiausiu dizainu. Įsigijus šiek tiek naujesnį Kubota sodo traktoriuko–vejapjovės modelį, jis veikiausiai turės daug privalumų: dyzelinis variklis, užtikrinantis mažas degalų sąnaudas; sunkias konstrukcijos, užtikrinančias technikos stabilumą ir patikimumą; universalumas; komfortiška sėdynė ir patogus valdymas; lengva priežiūra. O svarbiausia, kad Kubota sodo traktoriukai–vejapjovės labai švariai nupjauna žolę.

Kubota sodo traktoriuko naudotojai sako, kad tai yra „geras pasirinkimas“, nes „Vien degalų taupymas garantuos, kad technika ilgainiui atsipirks, todėl tai geras pasirinkimas praktiškiems pirkėjams.“

Toro sodo traktoriukai–vejapjovės

Toro sodo traktoriukai–vejapjovės irgi yra paklausi technika Lietuvoje. Šis gamintojas rinkai siūlo sodo traktoriukus su puikiu pasukamumu ir manevringumu – galima lengvai pjauti veją šalia medžių, gėlių ir kitų objektų. Dar vienas labai vertinamas šios technikos kriterijus – greičio kontrolės sistema, leidžianti keisti važiavimo greitį, nekeičiant peilio ar variklio sūkių. Kai kurie Toro sodo traktoriukai turi gale sumontuotą variklį, tai užtikrina geresnį matomumą. Be to, technika patogiai valdoma dvejomis rankenomis.

Prieš įsigydami naudotą Toro sodo traktoriuką, turėtumėte įvertinti jo specifikacijas: svorį, pavarą, variklio tipą, pjovimo ypatumus (aukštį, plotį), starterio veiklą, korpuso tvirtumą. Naudoti Toro sodo traktoriukai priskiriami vidutiniam kainų diapazonui.

Kur įsigyti naudotą vejapjovę ar sodo traktoriuką?

Tai irgi svarbus aspektas, nes tik patikimas pardavėjas gali užtikrinti, kad įsigysite gerai veikiančią ir kokybišką vejapjovę. MASCUS asortimente – populiariausių gamintojų naudoti sodo traktoriukai ir vejapjovės. Čia už prieinamą kainą galite įsigyti tiek John Deere vejapjoves, tiek Kubota sodo traktoriukus, tiek Toro traktoriukus. Būtinai įvertinkite vejos plotą ir dydį: jei ji didelė, rinkitės savaeigę vejapjovę ar sodo traktoriuką, jei vidutinio dydžio, galite rinktis stumdomą vejapjovę, o jei maža, siūloma rinktis netaršią, tyliai veikiančią vejapjovę.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą