Traktoriaus ir kombaino sinergija

ŽEMĖS ŪKIO TRAKTORIŲ TIPAI: KOKĮ TRAKTORIŲ PASIRINKTI?

0

Traktorius yra reikalinga technika daugumoje ūkių, o kai kurie netgi negali įsivaizduoti savo ūkininkavimo be šios technikos. Prieš įsigyjant tokią žemės ūkio techniką, galvoje suktis pradeda daugybė klausimų. Kokie yra populiariausi traktorių tipai ir modeliai? Kurie traktorių prekės ženklai dominuoja Lietuvos rinkoje? Kokiais techniniais parametrais pasižymi „Mascus“ siūlomi naudoti traktoriai? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, jei domina naudoti traktoriai? Apie visa tai ir dar daugiau – toliau šiame straipsnyje.

TRAKTORIAI: JŲ TIPAI IR PANAUDOJIMO GALIMYBĖS

Traktorius – galinga motorinė transporto priemonė, skirta lauko ir ūkio darbams. Taip pat ši žemės ūkio technika gali būti panaudojama kartu su įrenginiais, neturinčiais variklių. Pavyzdžiui, prie traktoriaus gali būti primontuoti įvairūs žemės dirbimo rinkiniai, akėčios, šienapjovės, purkštuvai, trąšų barstytuvai. Įrenginiai ir prietaisai dažniausiai montuojami naudojant trijų taškų jungtį, t. y. svirtinę sistemą, leidžiančią pakabinti tvirtinimą ant hidraulinio kėliklio. Trijų taškų jungtis pagal numatytuosius nustatymus yra traktoriaus gale, tačiau ją galima montuoti ir priekyje, tokiu būdu išplečiant traktoriaus panaudojimo sritis. Dėl universalumo ir pritaikymo darbams sudėtingomis sąlygomis traktoriai gali būti naudojami ne tik žemės ūkio sektoriuje, bet ir sodo, miškų ūkio ir statybos darbams. Traktorius dažnai naudoja ir įmonės, atsakingos už tvarkos palaikymą miestuose ir žaliųjų zonų priežiūrą. Pagal tai, kokiems darbams traktoriai bus naudojami, reikėtų rinktis traktoriaus tipą. Ši žemės ūkio technika yra klasifikuojama pagal paskirtį, pagal važiuoklės konstrukciją arba rėmo tipą.

Bendrieji, universalieji ir specialieji traktoriai

Pagal savo paskirtį traktoriai gali būti naudojami arimui, kultivavimui, sėjimui, derliaus nuėmimui ir panašaus pobūdžio darbams. Tai – bendrieji traktoriai.

Taip pat su traktoriumi galima atlikti transporto darbus, įdirbti kaupiamųjų kultūrų tarpueilius ar panašaus pobūdžio darbus. Tai – universalieji traktoriai.

O jeigu reikia dirbti labai sudėtingomis sąlygomis, pavyzdžiui, pelkėtose dirvose, tuomet geriausias pasirinkimas – specialieji traktoriai.

Ratiniai ir vikšriniai traktoriai

Pagal savo važiuoklės konstrukciją traktoriai gali būti vikšriniai arba ratiniai, t. y. su dviem, keturiais ar šešiais varančiais ratais). Pastarieji yra didesnio pravažumo ir pigesnės eksploatacijos, todėl itin paklausūs Lietuvoje.

Pusiau rėminiai, rėminiai ir berėmiai traktoriai

Pagal rėmo tipą traktoriai skirstomi atsižvelgiant į jų konstrukciją. Pusiau rėminiai traktoriai priekyje turi dvi sijas, o gale – transmisijos dalių korpusus. Rėminiai traktoriai sudaryti ir išilginių ir skersinių sijų. O berėmius traktorius sudaro sujungti variklio ir transmisijos korpusai. Nuo šių konstrukcinių dalių priklauso ir bendras traktoriaus veikimo principas, traktoriaus galia. Jeigu ieškote išskirtinai galingo traktoriaus, geriausias pasirinkimas – rėminis traktorius, o jei pakanka mažos galios technikos – vertėtų rinktis berėmį traktorių. Įvertinti konstrukciją yra labai svarbu, nes tai glaudžiai susiję su traktoriaus veikimo ypatumais. Ratiniai traktoriai pasižymi greitumu ir universalumu, o vikšriniai traktoriai – geru vikšrų ir grunto sukibimu, mažu dirvos slėgimu.

Apskritai ši žemės ūkio technika leidžia sutaupyti laiko ir sudaro sąlygas dirbti bet kokiomis, net ir labai sudėtingomis, sąlygomis. „Mascus“ asortimente – naudoti traktoriai, kur nesunku išsirinkti konkrečiu atveju tinkamiausią tipą.

SKIRTINGŲ GAMINTOJŲ TRAKTORIAI – SKIRTINGI TECHNINIAI PARAMETRAI

Traktoriai ūkio darbus paverčiančia žymiai produktyvesniais. Kadangi Lietuvoje populiariausi maži arba vidutinio dydžio ūkiai, tai nauji traktoriai gali sukelti milžiniškas išlaidas ir neatsipirkti. Dėl šios priežasties naudoti traktoriai yra labai populiarūs.

Tiek „John Deere“ traktoriai, tiek „Case IH“ traktoriai, tiek „MTZ“ traktoriai, tiek mini traktoriai – Lietuvos rinkos populiariausieji – skiriasi savo techniniais parametrais. Visuomet reikia įvertinti traktoriaus darbinį tūrį (l), maksimalią galią (kW/AG), maksimalų sukimo momentą (Nm), kuro bako talpą (l), transmisijos ypatybes, hidraulinio siurblio našumą (l/min), galinės ir priekinės pakabos keliamąją galią (kg), važiuoklės bazę (mm).

„Mascus“ parduoda traktorius ir suteikia galimybę rinktis iš kelių tūkstančių traktorių tipų bei modelių. Žemiau pateikti traktorių gamintojai, kurie labiausiai vertinami Lietuvos rinkoje.

TRAKTORIAI LIETUVOS RINKOJE: KOKIE GAMINTOJAI DOMINUOJA?

Žemės ūkio technikos rinkoje pripažinti gamintojai visada stengiasi užtikrinti patvarias ir kokybiškas traktorių sudedamąsias dalis, kurios lemia darbo našumą ir kokybišką galutinį darbų rezultatą, tačiau kiekvieno gamintojo traktorius išsiskiria skirtingais techniniais parametrais. Lietuvoje populiariausi „MTZ“ traktoriai, „John Deere“ traktoriai ir „Case IH“ traktoriai, mini traktoriai.

MTZ traktoriai

MTZ – tai keturračiai Baltarusijos traktoriai gaminami nuo 1950 metų, Minsko traktorių gamykloje (MTZ). Šie traktoriai sudaro apie 10 proc. pasaulio traktorių produkcijos. MTZ traktoriai puikiai tinka žemės ūkio darbams, komunaliniam ūkiui, krovinių pervežimui. Jie pasižymi universalumu. Nauji „MTZ“ traktoriai neretai būna per brangūs nedidelio ūkio savininkams, todėl „Mascus“ parduoda traktorius, kurie yra senesnių gamybos metų.

Populiariausi šio gamintojo traktoriai apima šiuos modelius: MTZ Belarus 320, MTZ 1025.3, MTZ 892. Daugiau „MTZ“ traktorių modelių – „Mascus“ asortimente.

„John Deere“ traktoriai

Iki šiol Lietuvos rinkoje populiariausi traktoriai – „John Deere“. Tai amerikiečių įmonė, kuri daugiau nei 150 metų specializuojasi žemės ūkio technikos ir mašinų gamyboje. Bendrovė yra atstovaujama daugiau nei 30 šalių ir yra viena iš labiausiai vertinamų žemės ūkio technikos ir įrangos gamintojų. Be traktorių bendrovės asortimente taip pat yra kombainų, presų ir purkštuvų. Klientai vertina tai, kad „John Deere“ traktoriai išsiskiria savo patikimumu ir universalumu.

Populiariausi šio gamintojo traktoriai apima šiuos modelius: 6210, 6920, 8260. Daugiau „John Deere“ traktorių modelių – „Mascus“ asortimente.

„Case IH“ traktoriai

„Case IH“ – JAV bendrovė, kuri nuo 1842 metų specializuojasi žemės ūkio įrangos ir technikos gamyboje. Pirmiausia bendrovė rinkai pasiūlė kūlimo mašiną (kurios funkcija – kruopščiai atskirti pelus nuo grūdų), o sulaukusi šio gaminio pripažinimo, rinkai pristatė  ir garinį traktorių su ratukais, benzinu varomą traktorių. „Case IH“ į savo gaminius stengiasi diegti tik pažangias sistemas, naudotis inovatyviomis idėjomis, kad ūkininkams ir žemdirbiams padėtų lengviau atlikti įvairius ūkio ruošos ir tvarkymo darbus.

Populiariausi „Case IH“ gamintojo traktoriai apima šiuos modelius: MX 285, MAGNUM 310, FARMALL 115U. Jie skiriasi savo esminėmis techninėmis savybėmis (variklio galia, maksimalios galios dimensija, darbinio veleno parametrais, išmetamųjų teršalų (emisijos) standartais).

„Mascus“ asortimente yra ir mini traktoriai, kurie puikiai tinka nedideliems, paprastesniems darbams.

„MASCUS“ SIŪLOMI NAUDOTI TRAKTORIAI: KODĖL VERTA PASIRINKTI?

„Mascus“ parduoda traktorius, kurie atitinka aukštos kokybės standartus. Net ir naudoti traktoriai pasižymi didele traukos ir keliamąja jėgomis, saugiu sukibimu su važiuojamąja danga, didesniu važiavimo stabilumu, komfortu. Be to, „John Deere“ traktoriai, „MTZ“ traktoriai ar „Case IH“ traktoriai labai manevringi, ergonomiški ir su puikiu plataus lauko matomumu, kuris leidžia geriau įvertinti kintančias darbo sąlygas. Taip pat sandari traktoriaus kabina užtikrina saugumą, neleidžia dulkėms ar purškiamiems cheminiams preparatams patekti į vidų.

„Mascus“ naudoti traktoriai itin funkcionalūs, nes su jais galima naudoti įvairius priedus, praplečiančius traktoriaus naudojimo sritis ir leidžiančius atlikti daugybę ūkio, statybos, kasybos ar aplinkos tvarkymo darbų. 

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą