VOLAI: JŲ TIPAI IR SKIRTUMAI

0

Volai gali būti naudojami įvairiuose – statybų, kelių tiesimo, žemės ūkio ir kt. – sektoriuose. Pagrindinė volų paskirtis – medžiagų trupinimas, „supurenimas“ arba vibravimas naudojant tiesioginį spaudimą. Vis dėlto skirtingiems statybos darbams atlikti dažnai yra pasirenkami skirtingi volai. Ir kiekvieną iš jų vertėtų aptarti plačiau.

Velkami vibraciniai volai

Velkami vibraciniai volai itin mėgstami ir dažnai pasirenkami dėl sklandaus ir stabilaus veikimo. Dauguma šio tipo volų turi labai aukštos kokybės variklį, užtikrinantį didelę bendrą volo galią, stabilumą, našumą. Taip pat šie volai pasižymi mažomis degalų sąnaudomis, mažu energijos suvartojimu ir ilgu tarnavimo laiku. O būtent šios savybės yra vertinamos tų, kurie daug darbų ir nuolat atlieka su volais.

Vibraciniai volai gali būti naudojami ne tik asfaltui sutankinti, bet ir dirvožemiui supurenti bei  keliams ir greitkeliams tiesti. Ši technika taip pat gali būti puikiai pritaikyta (žemės) pagrindo stabilizavimui statybvietėse. Šiuo metu gamintojai siūlo skirtingo svorio volus – 3,5 tonų, 9 tonų ir 10–12 tonų – su pažangiomis funkcijomis. Tokie parametrai pritaikyti naujesniuose vibracinių volų modeliuose, tad į tai reikėtų atkreipti dėmesį, jei planuojate pirkti naudotus volus.

Vieno būgno volai ir porinių būgnų volai

Vibraciniai volai paprastai yra skirstomi į vieno būgno volus ir dviejų (porinių) būgnų volus. Šių dviejų tipų volai turi tam tikrų skirtumų, kuriuos naudinga žinoti, prieš apsisprendžiant, ką pirkti. Vieno būgno volai yra tinkamiausi grunto pamatų, smėlio, žvyro sluoksnio tankinimui. Tuo tarpu porinių būgnų volai idealiai tinka asfalto pagrindo spaudimui.

Dar reikėtų žinoti, kad vieno būgno volas yra sunkiasvorė technika su priekyje įmontuotu milžinišku būgnu, o gale – specialiomis padangomis. Šios padangos yra itin tvirtos, todėl tinkamos naudoti tiek statybvietėse, tiek keliuose. Gamintojai siūlo vieno būgno volų šiuolaikinius modelius su trimis galimomis konfigūracijomis, kad atitiktų visus paviršiaus tankinimo reikalavimus. Pasaulyje pripažinti gamintojai renkasi aukščiausios kokybės komponentus, kad galėtų užtikrinti aukštą technikos našumo ir patikimumo lygį. Pavyzdžiui, galima rinktis vieno būgno volą su sustiprintu priekiniu grandikliu, tvirtu 32 mm storio būgnu ar turbokompresoriumi su pirminiu valikliu – tai tik keli kokybiško dizaino koncepcijos pavyzdžiai.

Kalbant apie porinių būgnų volus, reikėtų pasakyti, kad jų asortimente yra viskas – nuo kompaktiškiausios įrangos remonto darbams iki didelės technikos, skirtos darbams didžiausiose statybvietėse. Vibraciją slopinančios platformos, pasukamos sėdynės geresniam matomumui užtikrinti, ergonomiškai įmontuoti valdikliai ir apsaugos nuo apvirtimo konstrukcijos – visa tai prisideda prie manevringumo, operatoriaus ergonomikos ir saugumo.

Volai su pneumatinėmis padangomis

Norintiems turėti volą, kuris puikiai dirbtų tiek tiesiogiai ant asfalto, tiek ant agregatų, vienas geriausių pasirinkimų – volai su pneumatinėmis padangomis. Tokių volų privalumas – pneumatinės padangos, kuriose pripūstas oras yra pagrindinis komponentas, laikantis svorį. Padangos keliamoji galia priklauso nuo vidinio padangos tūrio ir pripūtimo slėgio. Volai su pneumatinėmis padangomis dažniausiai yra montuojami prie agregato, nes jie gerai įspaudžia pagrindą. Dauguma tokios rūšies volų modelių yra su oro slėgio reguliavimo galimybe, operatoriui neišlipus iš kabinos.

Apskritai volai su pneumatinėmis padangomis užtikrina geresnį įsiskverbimą į medžiagas. Įrenginio svorį ir oro slėgį padangose galima reguliuoti taip, kad jie atitiktų konkretų slėgį, kurio reikia norint atlikti tam tikrą darbą. Volai su pneumatinėmis padangomis dažniausiai naudojami tiesiant kelius, nes padeda išvengti kelių pažeidimų, duobių ir kitų kelio defektų.

Kombinuoti volai

Kombinuoti volai išsiskiria tuo, kad jie ne tik trupina ir slegia paviršiaus sluoksnį, bet ir lygina paviršių. Labai svarbu prieš pasirenkant volą įvertinti visus jo techninius duomenis: tipą, darbinį plotį, sekcijų skaičių, disko tipą ir skersmenį (mm), segmentinę lyginimo eilę (vnt.), ratus, masę (kg), apkrovą grąžului (kg), galią (AG) ir galimybę įmontuoti papildomą įrangą (pavyzdžiui, žiedus ar pneumatinę sėjamąja). Volus geriausia rinktis atsižvelgiant į planuojamus darbus, jų apimtis ir pobūdį.

Volai yra būtini tiems, kurie galvoja apie galimybes maksimaliai padidinti savo našumą. Svarbiausia yra pasirinkti tokį, kuris atitiktų darbų kriterijus, reikalavimus. Naudojant aukštos kokybės netgi ir naudotą volą bus lengviau pasiekti puikius darbų rezultatus.

Beje, verta įsigyti ne tik naudotus statybinius volus, bet ir kitą naudotą statybinę techniką – ji išties turi ne vieną privalumą. MASCUS – vieta, kurioje galite rinktis ir atrasti vertingos technikos savo darbams.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą