SĖJAMOSIOS TECHNIKOS APŽVALGA: VADOVAS PIRKĖJUI

0

Didieji ūkininkai net nesiginčytų, kad sėjamoji technika atlieka gyvybiškai svarbią funkciją, žymiai palengvina sėjimo darbus ir leidžia sutaupyti nemažai laiko. Pagrindinė sėjamosios technikos paskirtis – padaryti reikalingas vagutes dirvoje, reikiamu gyliu įterpti vienodą sėklų kiekį, užžerti puriu dirvos sluoksniu ir prispausti. Ne veltui sėja laikoma viena iš svarbiausių technologinių operacijų, kurią būtina tinkamai atlikti, nes būtent nuo jos labai priklauso sėklų sudygimas, augalų vegetacija, derlius ir kokybiniai rodikliai. Kitaip tariant, kokybiškas sėjimo procesas duoda geresnį rezultatą – našesnius darbus ir gausesnį derlių.

MASCUS asortimente naudoti sėjamieji kombainai – įvairiausios apimties darbams. Bet ieškantiems sėjamosios technikos svarbu bent šiek tiek apie ją išmanyti: kaip ji veikia, kaip su ja dirbti, kokių tipų būna ir kaip jį išsirinkti bei į ką apskritai atkreipti didžiausią dėmesį įsigyjant sėjamąsias.

Sėja: koks sėjos būdas – toks ir rezultatas

Pirmiausia, trumpai apie tai, kad reikia ne tik tinkamai pasirinkti pačią sėjamąją techniką, bet ir sėjos būdus. Jie skirstomi pagal dirvos įdirbimą sėjai ir pagal sėklų išdėstymą dirvoje. Pagal dirvos įdirbimą sėja būna įprastinė, minimaliai įdirbta ir tiesioginė. Nors populiariausias būdas – įprastinis, kuomet sėklos įterpiamos į dirvą, kuri prieš sėją buvo arta, kultivuota, akėta arba voluota, bet pasirenkami ir kiti būdai.  Sėjos į minimaliai įdirbtą dirvą metu sėklos įterpiamos į dirvą, kuri prieš sėją nebuvo arta, tačiau buvo kultivuota. O tiesioginė sėja – naujausias būdas, kai sėklos įterpiamos į neartą ir nuo praėjusio derliaus neįdirbtą dirvą.

Pagal sėklų išdėstymą dirvoje sėja skirstoma į pakrikąją, eilinę (paprastąją, siauraeilę, plačiaeilę, juostinę, punktyrinę, lizdinę) ir ruožinę. Pakrikosios sėjos metu sėklos išbarstomos dirvos paviršiuje ir įterpiamos akėčiomis. Eilinės sėjos metu sėklos išberiamos eilutėmis (ir sunaudojama mažiau sėklų negu sėjant pakrikai). O ruožinės sėjos metu sėklos išbarstomos pakrikai per visą noragėlio plotį ir gaunama ne sėklų eilutė, o platesnis ruožas.

Būtina įvertinti, koks sėjos būdas yra geriausias jūsų atveju ir pagal tai rinktis sėjamąją techniką. Žemės dirbimo technologija irgi lemia sėjamosios pasirinkimą. Trąšų naudojimas arba nenaudojimas, sėjos būdas, kultūrų pasirinkimas ir kiekis (gausa) irgi turi būti įvertinti renkantis sėjamosios technikos modelį. Ūkininkai žino, kad kartais yra nepakeičiamos tikslios sėjimo mašinos, o kartais – sėjamieji kombainai.

Kriterijai, kaip išsirinkti sėjamuosius kombainus

Sėjamoji technika ypač svarbi tada, kai reikia sėti pasėlių sėklas, nes sodinimo atstumas ir augalų tankis yra reikšmingiausi veiksniai siekiant maksimaliai padidinti pasėlių derlių. Pavyzdžiui, yra apskaičiuota, kad naudojant kokybišką sėjamąją techniką (su atitinkamais techniniais parametrais) kviečių pasėliams, derlius gali būti didesnis iki 15 proc., palyginti su įprastiniu būdu (rankomis). Ne veltui sakoma, kad investuojant į techniką, kokybės atsisakyti nereikia. Nors dauguma nori rasti kuo pigesnę techniką, tačiau tai ne visada geriausias variantas. Geriausias būdas sutaupyti – žinomų gamintojų siūlomi aukštos kokybės naudoti sėjamieji kombainai. MASCUS asortimente – pasiūlymų įvairovė didelė, tereikia tik tinkamai išsirinkti.

Sėjamosios technikos komplektacija irgi neturėtų būti praleista pro akis. Šiuolaikiniai sėjamieji kombainai yra stipriai ištobulinti, juos sudaro sėklų dėžės su dozavimo mechanizmu, tiksliai vagas darančios sistemos, rėmas, uždengimo įtaisai, sėklų kiekio reguliavimo sistemos ir kt. Kuo  tai vertinga? Dozavimo sistema leidžia ūkininkui pasėti reikiamą kiekį sėklų – ir tokiu būdu sutaupyti. O kruopščiai ir atsakingai atrinktos technikos dalys ir detalės – paverčia techniką ilgaamžiška. Be to, naujesnių modelių sėjamosios labai tiksliai dengia sėklas, kad jos nebūtų pažeistos išorės veiksnių ar kitų ūkio darbų metu.

Gamintojų teigimu, sunku vienareikšmiškai pasakyti, kuri sėjamoji yra geriausia ir kokią būtent reikėtų pasirinkti. Labai svarbu įvertinti ir tinkamai pasirinkti sėjamųjų kombainų technines galimybes, reguliavimo sudėtingumą ir proceso technologinę kontrolę. Nuo šių ypatumų priklauso darbų eigos sklandumas. Gera sėjamoji technika turi būti tokia, kuri:

  1. Garantuoja vienodą sėklų gylį.
  2. Tolygiai paskirsto sėklas išilgai eilių.
  3. Padeda išvengti purios dirvos patekimo.
  4. Tolygiai užberia dirvožemį ant sėklų.
  5. Trąšas sumaišo su sėkla įterpiant jas į vagą (jeigu tokios funkcijos reikia).

Galiausiai, renkantis sėjamąsias, atkreipti dėmesį reikia ir į dirvožemio fizines savybes. Pavyzdžiui, sėjamosios su diskiniais noragėliais tinkamiausios akmenuotam dirvožemiui, o plataus užgriebio sėjamąsias geriausia rinktis pagal dirbamo lauko dydį.

Beje, norint įsigyti tikrai gerą naudotą sėjamąją, būtina įvertinti jos būklę. O jeigu reikia – ir patiems atlikti sėjamųjų patikrinimą. Kad ji būtų maksimaliai gerai paruošta darbų sezonui.

Tad jei norite pasirinkti geriausio našumo sėjamąją techniką (sėjamuosius kombainus), reikia atsižvelgti į visus aukščiau nurodytus veiksnius. Šiuolaikinės sėjamosios suteikia ūkininkams visas galimybes, leidžiančias dirbti efektyviai, nes jie gali labai lengvai ir per trumpiausią laiką atlikti sėjos darbus.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą