ŠAKINIAI KRAUTUVAI IR JŲ DALYS, KURIOMS SKIRIAMAS YPATINGAS DĖMESYS ATLIEKANT TECHNINĘ PRIEŽIŪRĄ

0

Šakiniai krautuvai – maža pramoninė transporto priemonė su specialia konstrukcija. Šios technikos priekyje yra pritvirtinta elektra valdoma speciali – pakeliama ir nuleidžiama – platforma, kurios paskirtis pakelti ir į reikiamą vietą perkelti krovinį. Šakinio krautuvo komponentai – šakinio krautuvo dalys: Šakinis krautuvas yra maža pramoninė transporto priemonė, kurios priekyje pritvirtinta elektra valdoma šakė platforma, kurią galima pakelti ir nuleisti, kad būtų galima įdėti po kroviniu, norint jį pakelti ar perkelti.

Šakinio krautuvo komponentai – šakinio krautuvo dalys: Šakinis krautuvas yra nedidelė pramoninė transporto priemonė, kurios priekyje pritvirtinta elektrinė šakė platforma, kurią galima pakelti ir nuleisti, kad būtų galima įdėti po kroviniu, kad jį būtų galima pakelti ar perkelti.

Šakiniai krautuvai reikalingi įvairių pramonės šakų poreikiams, ypač jie reikalingi darbui sandėliuose ar sandėliavimo patalpose.

Šakinio krautuvo funkcionavimas, efektyvumas, našumas ir saugumas labai stipriai priklauso nuo jo komponentų, konstrukcinių dalių. Dėl šios priežasties atliekant bet kokios įrangos techninę priežiūrą, reikia kruopščiai įvertinti tam tikras jos dalis. Tik taip galima išsiaiškinti, ar įranga / technika yra tinkama naudoti. Šiame straipsnyje – naudoti šakiniai krautuvai, jų rūšys ir pasirinkimo galimybės, taip pat svarbiausios šakinių krautuvų dalys, kurios stipriai nulemia visą įrangos efektyvumą ir sėkmingus darbų rezultatus.

Šakinių krautuvų pasirinkimas: dyzeliniai, elektriniai, dujiniai

Šakiniai krautuvai yra vertinga technika darbui, kurio metu įvairaus svorio objektai perkelinėjami iš vienos vietos į kitą. Ši technika leidžia gabenti krovinius nedideliais atstumais daug greičiau ir efektyviau, nei darant tai be technikos. Tačiau prieš įsigyjant tokią techniką dažnai kyla klausimas, kokios rūšies – dyzelinį, dujinį ir elektrinį – krautuvą pasirinkti. Kiekvienas turi savo išskirtinumų, todėl pasirinkimas priklauso nuo vartotojo prioritetų. Patarimų, kaip išsirinkti krautuvą, galima rasti Mascus tinklaraštyje – čia.

Dyzeliniai šakiniai krautuvai

Jie varomi dyzelinu ir dažniausiai yra didžiausi (savo dydžiu), palyginti su kitų rūšių krautuvais. Ideali aplinka darbui su čia technika – laukas, nelygios vietos. Naudoti dyzeliniai šakiniai krautuvai pasižymi tokiais privalumais:

Kaina: tai vidutinės kainos krautuvas – brangesnis už dujinį krautuvą, bet pigesnis už elektrinį. Dyzelinis krautuvas – geriausias pasirinkimas tuomet, kai vertinamas ekonomiškumas.

Kuro kaina: dyzelinas yra pigesnis nei dujos, todėl ilgainiui naudojant šią techniką galima nemažai sutaupyti.

Variklio pajėgumai: dyzeliniai varikliai gali sukurti daug didesnį sukimo momentą, nei dujiniai ar elektriniai varikliai, todėl su jais galima atlikti didesnį darbą – pakelti sunkesnius krovinius, važiuoti statesnėmis rampomis ir greičiau įsibėgėti.

Ilgas eksploatavimo laikas: dyzeliniai šakiniai krautuvai paprastai tarnauja ilgiausiai.

Lengva priežiūra: dyzeliniams varikliams paprastai reikia mažiau priežiūros, nei dujiniams ar elektriniams. Dyzeliniai krautuvai yra ilgaamžiškesni ir patvaresni.

Didesnė likutinė vertė: dyzeliniai šakiniai krautuvai paprastai išlaiko savo vertę net ir po ilgesnės jų eksploatacijos.

Lietuvoje populiarūs Linde dyzeliniai krautuvai, Nissan dyzeliniai krautuvai bei Kalmar dyzeliniai krautuvai. Juos galima įsigyti plačiame Mascus asortimente. Naudoti dyzeliniai šakiniai krautuvai išties verti dėmesio.

LPG (dujiniai) krautuvai

Dujiniai šakiniai krautuvai naudoja dujas kaip kuro šaltinį. Kalbant apie dydį, ši technika yra vidutinė – tarp dyzelinių ir elektrinių šakinių krautuvų. Tą patį galima pasakyti ir apie jų darbinę aplinką – juos galima patogiai valdyti tiek viduje, tiek lauke. Naudoti LPG (dujiniai) šakiniai krautuvai pasižymi tokiais pranašumais:

Kaina: dujiniai krautuvai yra pigesni nei dyzeliniai ir elektriniai šakiniai krautuvai.

Degalų efektyvumas: pasižymi didžiausiu efektyvumu, nes gali ilgiau važiuoti su tam tikru degalų kiekiu.

Galingumas: nors dujinio šakinio krautuvo sukimo momentas nėra toks didelis kaip dyzelinio, bet jis žymiai didesnis nei elektrinio.

Poveikis aplinkai: nepaisant to, kad jie nėra tokie ekologiški kaip elektriniai šakiniai krautuvai, bet vis tiek išmeta daug mažiau išmetamųjų teršalų nei dyzeliniai. Šie krautuvai yra tvaresni.

Lietuvoje populiarūs Nissan LPG (dujiniai) krautuvai, Hyster dujiniai krautuvai ir kt. Juos galima įsigyti plačiame Mascus asortimente.

Elektriniai šakiniai krautuvai

Elektriniai šakiniai krautuvai veikia tik su įkraunamomis baterijomis, o ne su degalų bakais. Paprastai jie yra mažiausi savo dydžiu, todėl su jais geriausia dirbti patalpose. Naudoti elektriniai šakiniai krautuvai pasižymi tokiais privalumai:

Degalų kaina: kadangi elektriniams krautuvams nenaudojami degalai, su jais dirbant nepatiriama kuro išlaidų.

Tylus veikimas: degalų nedegimas lemia daug mažesnį triukšmo lygį, todėl elektriniai šakiniai krautuvai yra tyliausiai veikiantys iš visų krautuvo tipų.

Manevringumas: elektriniai šakiniai krautuvai yra mažesni ir kompaktiškesni, nei kiti. Juos daug lengviau pasukti ir manevruoti, ypač mažose uždarose erdvėse.

Poveikis aplinkai: jie yra labai draugiški aplinkai, labiau nei dyzelinas ar dujos. Jei vertinate tvarią techniką, rinkitės elektrinį krautuvą.

Priežiūros išlaidos: kadangi elektrinių variklių mechanika yra mažiau sudėtinga, nei dyzelinių ar dujinių, tai ir jų priežiūra bei remonto darbai yra pigesni.

Linde elektriniai šakiniai krautuvai, Toyota elektriniai krautuvai, Still elektriniai krautuvai ir kt. Juos galima įsigyti plačiame Mascus asortimente.

Šakinis krautuvas ir jo dalys

Šakiniai krautuvai gali veikti su elektros akumuliatoriumi arba vidaus degimo varikliu. Šakiniai krautuvai varomi elektros akumuliatoriumi arba vidaus degimo varikliais. Kai kurie šakiniai krautuvai turi patogią sėdynę operatoriaus kabinoje, o kiti yra be jos. Vieni krautuvai yra išmanesni, turi daugiau įvairių funkcijų, o kiti – paprastesni. Bet kad ir kokio modelio šakinis krautuvas bebūtų, jo paskirtis ta pati – perkelti, transportuoti įvairaus svorio krovinius. Ir labai svarbu, kad jis veiktų be gedimų. Visos krautuvo dalys tam tikru atžvilgiu yra svarbios, bet žinoti, kokios yra svarbiausios šakinių krautuvų atsarginės dalys – būtina. Nes tik tam tikri šakinio krautuvo komponentai atlieka funkcijas, užtikrinančias visos įrangos saugumą ir padedančias išvengti gedimų, galinčių sukelti rimtų nelaimingų atsitikimų, t. y. padangos, ratai ir ratlankiai; transmisijos; hidraulikos įrenginiai; elektronika; baterijos; važiuoklė ir suspensija;kabinos ir salonai bei įvairūs priedai.

Kalbant apie šakinių krautuvų padangas – jų yra daugybė tipų, kuriuos rinktis reikia atsižvelgus, ar su krautuvu bus dirbama patalpose (viduje) ar lauke. Tačiau ir šiuo atveju ne visos padangos yra vienodos. Visuomet svarbu pasikonsultuoti su padangų ekspertu, kuris gali patarti, ar naudojama tinkama padangų guma ir protektoriaus gylis.

Naudotos šakinių krautuvų atsarginės dalys apima ir transmisijas. Jų paskirtis – užtikrinti didžiausią sukimo momentą. Transmisija, jeigu veikia tinkamai, tai technika veikia sklandžiau. Nuo krautuvuose naudojamos elektronikos priklauso patogumas naudotis technika. Elektronika kai kuriuos veiksmus leidžia atlikti greičiau, lengviau, paprasčiau. O siekiant užtikrinti geresnes darbo sąlygas, verta investuoti ir daugiau dėmesio skirti vairuotojo kabinai ir salonui. Jeigu jie įrengti komfortiškai, turi įmontuotas sėdynes, ergonomišką prietaisų skydelį, tikėtina, kad vairuotojas su technika galės dirbti ilgiau, našiau ir jaustis mažiau pavargęs. Mascus asortimente esančios naudotos atsarginės krautuvų dalys suteikia platų pasirinkimą rinktis – kiekvieno poreikiams ir finansinėms galimybėms.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą