POPULIARIAUSI MASCUS SIŪLOMŲ GRĖBLIŲ IR VARTYTUVŲ PREKIŲ ŽENKLAI

0

„Ar man reikalingas grėblys? Gal geriau vartytuvas? O gal vertėtų turėti abu?“ – tokie klausimai ir pasvarstymai labai dažnai kyla ūkininkams. Tiek grėbliai, tiek vartytuvai yra priskiriami prie pašarų ruošimo technikos kategorijos ir jų pasiūla yra išties didelė. Prieš įsigyjant bet kokią Mascus techniką, reikia įvertinti planuojamus darbus ir norimos įsigyti technikos ypatumus. Tad šiame straipsnyje – atsakymai į tai, kokie yra grėblio ir vartytuvo skirtumai, kuris iš jų tinkamesnis tam tikriems ūkio darbams.

Grėbliai ir vartytuvai: kaip jie funkcionuoja?

Išmanyti kaip veikia vartytuvai ir grėbliai – labai svarbu. Tiek vartymas, tiek grėbimas – dvi veiklos, kurios atliekamos tada, kai yra nupjaunama žolė. Vartytuvai reikalingi tam, kad būtų greičiau, lygiau, lengviau išdžiovinama nupjauta žolė – kol ji įgaus pašarui gaminti tinkamą drėgnumą. Šios technikos veikimo principas gana paprastas – rotoriai sukasi ir pakelia nupjautą žolę nuo žemės, tuomet vartytuvo pirštai žolę sutraiško ir paskleidžia per visą plotį. Kad ir kokio gamintojo vartytuvai bus pasirinkti, jų konstrukcija iš esmės yra labai panaši. Tuo tarpu grėbliu – rinktuviniu, ratiniu ar rotoriniu – žolė ar šienas yra pakeliami nuo žemės ir sunešami į sąvalkas, kurių plotis turi atitikti turimo ritinių preso ar smulkintuvo rinktuvo plotį. Ritinių presai Lietuvoje yra daugybės modelių ir gamintojų, tad jeigu pirkdami grėblį nuspręsite įsigyti ir presą, tą padaryti greičiausiai nebus sunku.

Grėbliai ir vartytuvai: kokie jų skirtumai?

Vartytuvai savo konstrukcija yra panašūs ir visiškai nesudėtingi. Dažniausiai skiriasi tik jų gamybai naudojamas metalas, spyruoklių tvirtinimo mechanizmas, vijų skaičius ir skersmuo, spyruoklių laikiklių forma. Taip pat gali skirtis juose esančių rotorių skersmuo, atraminių rotorių ratų padėtis. Į pastarajį ypatumą reikia atkreipti daugiausia dėmesio, nes kuo atraminiai ratai arčiau priekinių spyruoklių, tuo švariau pakeliama žolė, į ją nepatenka nereikalingų priemaišų.

Vartytuvai gali būti mažesni – pakabinami, iki devynių metrų darbinio pločio. Juos rekomenduojama rinktis, kai dirbama mažesniuose laukuose ar žemės plotuose, kurių pakraščiai netolygūs, vingiuoti. Su tokiais vartytuvais lenviau manevruoti ir juos pačius paprasčiau transportuoti į reikiamą vietą. Vidutinio dydžio vartytuvai gali būti iki trylikos metrų darbinio pločio. Jie dažniausiai montuojami ant transportinės važiuoklės su papildomais pakėlimo ir sulankstymo mechanizmais. Tokius vartytuvus galima prikabinti prie mažos galios traktoriaus. O dideli vartytuvai būna prikabinami, iki aštuoniolikos metrų darbinio pločio. Tai labai naši technika, su kuria per vieną valandą galima išvartyti virš 20 hetarų. Dėl to dideli vartytuvai naudojami tik labai dideliuose ūkiuose.

Renkantis grėblius, vertėtų žinoti jų tipus. Nes grėbliai skiriasi priklausomai nuo jų tipo – rinktuviniai, ratiniai ir rotoriniai. Rinktuvinis grėblys yra sudėtingos konstrukcijos, mažesnio darbinio greičio, tačiau dirba itin švariai. Ratinis grėblys yra paprastesnis, jo konstrukcija nesudėtinga ir darbo rezultato kokybė gana gera.  O rotorinis grėblys yra plačiausiai paplitęs pasirinkimas. Šio tipo grėblio konstrukcija šiek tiek skiriasi, tačiau visų jų esmė – rotorius. Šie grėbliai mėgstami dėl to, kad su jais galima grėbti ir žolę, ir šiaudus, ir šieną. Tad grėblius ir vartytuvus reikėtų rinktis pagal darbų pobūdį, darbų mastą ir intensyvumą.

Šieno grėbliai ir vartytuvai yra gaminami daugybės pasaulyje pripažintų pašarų ruošimo technikos gamintojų. Net ir naudotos pašarų ruošimo technikos pasirinkimų – labai daug, populiariausi iš jų: Kuhn grėbliai ir šieno vartytuvai, Claas šieno grėbliai ir vartytuvai bei Kverneland grėbliai ir vartytuvai. Būtent šie pastaruoju metu turi didžiausią paklausą Lietuvoje. Mascus asortimente tikrai nesunku atrasti tai, kas ir savo funkcijomis, ir finansiniu aspektu tiktų geriausiai. Jeigu domina naudoti grėbliai ir vartytuvai, pasižvalgykite po Mascus siūlomą pašarų ruošimo technikos asortimentą.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą