PAGRINDINĖ INFORMACIJA, KURIĄ TURITE ŽINOTI APIE DISKINES AKĖČIAS

0

Sėjai labai svarbu tinkamai paruošti dirvą. Norint užtikrinti, kad pasėliai kokybiškai išaugtų, dirvožemis turi būti labai kruopščiai ir atsakingai paruoštas. Diskinės akėčios yra geriausias įrankis šiam darbui – jos suardo dirvą, naikina piktžoles, tinkamai supjausto žemę į eiles. Jei nežinote, kokio tipo diskinės akėčios geriausiai tinka jūsų atvejui, pristatome diskinių akėčių savybes ir pasirinkimo galimybes.

Eksploatavimas

Renkantis diskines akėčias, pirmiausia reikia nuspręsti, kuris modelis geriausiai tinka planuojamam darbui. Dažniausiai akėčios tvirtinamos prie traktoriaus. Kai reikia pritvirtinti akėčias prie traktoriaus, yra dvi pasirinkimo galimybės – prikabinimas arba traukimas. Prikabinamas akėčias galima labai nesunkiai ir greitai prikabinti prie traktoriaus. Tai garantuoja itin lengvą transportavimą. Prikabinamas akėčias galima lengvai pakelti ir nuleisti – tai labai padeda sutaupyti laiko. Be to, šio tipo akėčios tinkamos dirbti ir mažuose plotuose. Galima rinktis ir traukiamas diskines akėčios, kurios daugiausia naudojamos rąžienoms pašalinti prieš arimą ar paviršiui sutankinti.

Pjovimo pasirinkimo galimybės

Diskinės akėčios paprastai būna trijų skirtingų tipų – vienos krypties, dviejų krypčių ir poslinkinės. Vienos krypties akėčios pjauna dirvą viena kryptimi. Dviejų krypčių diskinės akėčios pjauna dirvą dviem skirtingomis kryptimis. Dažniausiai priekinė ašmenų grupė pjauna dirvą viena kryptimi, o galinė ašmenų grupė – priešinga kryptimi. O poslinkines akėčias galima reguliuoti į kairę arba į dešinę, kad akėčios būtų nustatytoje padėtyje už traktoriaus. Tai populiarus pjovimo būdas, nes taip sukuriamas labai tvarkingas, tolygus pjūvis dirvoje.

Ašmenų parinktys

Galima rinktis akėčias su lygiais ašmenimis – jie daug geriau manevruoja per uolėtą, nelygią dirvą jos nepažeisdami. Tačiau, kalbant apie kietą dirvą, jie gali neturėti reikiamos įsiskverbimo galios, kurią turi dantyti peiliukai. Lygūs peiliai pervažiuoja augmeniją, bet jos nesupjausto. Labai dažnai naudojamas dantytų ir lygių peilių derinys. Peilius galima montuoti ant priekinių sijų, kad būtų galima pjauti galingai ir intensyviai, bet taip pat juos montuoti galima ir ant galinių sijų, kad nupjauta būtų tolygiai.

Iš esmės visos kokybiškos diskinės akėčios gana stipriai įsiskverbia į dirvą ir leidžia pasiekti našių, efektyvių ir tenkinančių rezultatų. Kai reikia pjauti aukštą augaliją turintį dirvožemį, dantyti akėčių peiliai yra tinkamesni, nei tolygūs peiliai. Tačiau kartais tokie peiliai netinka, nes gali pažeisti dirvą. Visuomet prieš įsigyjant naudotas diskines akėčias, naudinga peržiūrėti visa apie jas pateikiamą informaciją ir rekomendacijas.

Ašmenų dizainas

Kai nuspręsite, kokie diskinių akėčių ašmenys yra jums tinkamiausias pasirinkimas, įvertinkite ir ašmenų dizainą. Akėčių peiliukai paprastai būna dviejų skirtingų stilių – plokšti arba įgaubti.Tai rinktis reikėtų priklausomai nuo numatomos akėčių naudojimo paskirties.

Kodėl verta rinktis naudotas diskines akėčias?

Net ir naudotos diskinės akėčios yra funkcionalios ir išsaugojusios savo aukštą kokybę. Diskinių akėčių panaudojimas labai platus. Jas tinka naudoti rąžienoms skusti, sėklų vietai dirvoje paruošti ir daugybei kitų darbų.  Jas galima naudoti įvairios granuliometrinės sudėties dirvoms. Su kokybiškomis diskinėmis akėčiomis užtikrinama gera dirvos įdirbimo kokybė tiek vidutinio sunkumo, tiek ir sunkiose dirvose. Diskinės akėčios nesikemša augalų liekanomis, likusiomis po derliaus nuėmimo ant dirvos paviršiaus. Įsigijus rinkoje pripažintų gamintojų diskines akėčias garantuojamas didelis darbinis greitis ir darbo našumas. Jas nesudėtinga valdyti ir prižiūrėti.

Kokias naudotas diskines akėčias rinktis?

Šios technikos variantų pasirinkimas labai platus. Mascus siūlo įsigyti rinkoje pripažintų ir garsių gamintojų diskines akėčias, iš kurių populiariausios naudotos diskinės akėčios Vaderstad, naudotos diskinės akėčios Lemken, naudotos diskinės akėčios Amazone ir kt.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą