MASCUS: SNIEGO PEILIŲ IR VALYTUVŲ TIPAI

0

Žiema tikriausiai yra vienintelis sezonas, kuris kelia ir džiaugsmų, ir rūpesčių. Viena vertus džiugina sniegas ir balta snaigių skraiste apsigaubę vaizdai, o kita vertus galvos skausmus kelia nevalyti keliai, sunkiai pravažiuojami siaurų keliukų ruožai ir gausiai užsnigtos vietos. Kartais tokioms situacijoms išspręsti nepakanka žmogaus pajėgumų, reikalinga ir speciali technika, specialiosios priemonės. Ar žinote, koks pasirinkimas populiarus Lietuvoje? Sniego peiliai ir valytuvai.

Tiems, kurie ketina sniego peilį ar valytuvą įsigyti pirmą kartą, gali būti nelengva, nes rinkoje yra nemažai įvairių tipų ir gamintojų sniego valytuvų. Taip pat svarbiu klausimu tampa, kaip išsirinkti kokybišką sniego valytuvą ir į kokius kriterijus atkreipti didžiausią dėmesį. Šiuos atsakymus rasite šiame straipsnyje.

Į ką atkreipti dėmesį prieš įsigyjant sniego valytuvą?

Jei svarstote, kuris pasirinkimas – sniego valytuvai, sniego peilis (sniego peilis traktoriui, sniego peilis mini traktoriui, sodo traktoriukų sniego peilis) ar kt. – yra geriausias, pirmiausia, atsakykite į klausimą, kokie darbai bus atliekami su technika, kokie plotai tvarkomi ir kokių pajėgumų sniego valytuvų ar sniego peilių reikia. 

Sniego valytuvo dydis atlieka labai svarbų vaidmenį. Sniego valytuvai, kurie turi galingą variklį ir didelį darbinį plotį, tinkami toms vietoms, kurios padengtos itin dideliu sniego sluoksniu. O sniego valytuvai su mažesne galia pravartūs vietoms, kuriose yra mažiau sniego. Daugybė žinomų gamintojų, tokių kaip „Samasz“, „John Deereׅ, „Holms“ ar kt., siūlo įsigyti vienapakopius arba dvipakopius sniego valytuvus. Pirmieji idealiai tinka namų ūkio darbams, o antrieji – komerciniams tikslams. Dažniausiai vienpakopiai sniego valytuvai yra paprastesni, nesudėtingo mechanizmo, neturi varomų ratukų – tai puikus sprendimas, kai reikia kasti sniegą nuosavame kieme, sodyboje ar nedidelėse teritorijose. Dvipakopiai sniego valytuvai gali padėti išvalyti net ir susigulėjusį sniegą, jie tinka didelėms teritorijoms valyti, pavyzdžiui, miestų gatvėms ar erdvėms. Kai kurių gamintojų, pavyzdžiui, Pisten Bully sniego valytuvai yra specifiniai, tinkami slidinėjimo trasoms ar sniego parkams.

Taip pat vertėtų apsvarstyti sniego valytuvų kėlimo mechanizmo pasirinkimus –  hidraulinį, elektrinį arba rankinį. Tai rinktis irgi vertėtų įvertinus darbų intensyvumą. Žinomi gamintojai turi ir dar kelias rekomendacijas. Pavyzdžiui, sniego valytuvas su vairo stiprintuvu yra manevringesnis. Pasirinkus valytuvą su aukštesniu vairu bus lengviau daryti posūkius, dirbti atviruose dideliuose plotuose, kur reikia daug kartų judėti pirmyn ir atgal. Kad nekiltų rūpesčių dėl variklio veikimo šaltu oru, galima rinktis modelį su elektriniu starteriu. Taip pat galima rinktis sniego valytuvą su šildomomis rankenomis – jis leidžia patogiau dirbti esant žemai temperatūrai. MASCUS asortimente yra naudoti sniego peiliai ir valytuvai, tačiau jų pasirinkimas toks platus, kad nesunku išsirinkti sau geriausią variantą žiemos darbams.

Kokie būna sniego valytuvų ir peilių tipai?

MASCUS asortimente atrinkti tokie naudoti sniego valytuvai, sniego peiliai traktoriui, sniego peiliai mini traktoriui, sodo traktoriukų sniego peiliai ar netgi savadarbiai sniego valytuvai, kurie pasižymi puikiu našumu, ekonomiškumu, ergonimika ir patvariu dizainu. Tačiau šios savybės nėra vienintelės, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį, nes labai svarbu ir kokio tipo yra sniego valytuvai. Jie paprastai būna kelių tipų: tiesūs, V formos, stumiami. Tiesūs valytuvai leidžia sunkvežimio operatoriui pravažiuoti ir bet kuriuo būdu nuvalyti plotus nuo pat pastatų. Dirbant su tiesiais valytuvais, visada reikia vengti jų pakreipimo į pastatą. V formos valytuvai dažniausiai naudojami tada, kai operatoriai valo pirminį, negausiai iškritusį sniegą. Be to, V formos sniego valytuvai gali perkelti sniegą į kitą vietą. Tokie sniego valytuvai gali būti naudojami įvairiomis sąlygomis, nes keičiama sparno geometrija leidžia įvairiai konfigūruoti valytuvą. Mažesnis V formos valytuvai, montuojami prie nedidelių traktorių ar padargų, tinkamiausi valyti siauroms miestų gatvėms, kuriose dažnai statomos transporto priemonės, ir kur labai svarbus sniego valytuvo funkcija praskirti kelią per sniegą arba jį sustumti. O sniego stumtuvai gali greitai ir efektyviai perkelti didelius sniego kiekius. Dirbant su šiais valytvais nereikia pakartotinai valyti erdvės, jie išsyk, iš pirmo karto, puikiai išvalo kelius.

TOP naudoti sniego valytuvai ir peiliai

MASCUS – didžiausiame pasaulyje sunkiosios specializuotos technikos portale – galima rasti įvairių gamintojų produkcijos. Lietuvoje vieni mėgstamiausių yra Samasz naudoti sniego peiliai ir valytuvai, John Deere sniego peiliai ir valytuvai bei Holms sniego peiliai ir valytuvai. Priklausomai nuo pasirinkto modelio ir valytuvo tipo, šie gali būti labai lankstūs ir universalūs, tinkami naudoti ir atviruose keliuose, ir siaurose miesto gatvėse arba sniegui valyti nuo nelygių paviršių kaimo vietovėse bei sunkiai prieinamose teritorijose. Taip pat galima rinktis tokį sniego valytuvą, kuris tinkamas storam sniego sluoksniui (dugiau nei 50 cm) valyti arba efektyviai dirbti stipriai sningant. Sniego peiliai traktoriui irgi gali būti pritaikyti įvairiems paviršiams prižiūrėti ir skirtingo tipo sniegui valyti. Tokių įrenginių konstrukcinę dalį dažniausiai sudaro kelių tipų ašmenys: plieniniai, poliuretaniniai, guminiai arba dvigubi, valdomi iš operatoriaus kabinos ir užtikrinantys optimalų sniego valytuvo svorio ir tvirtumo santykį. MASCUS naudota kelių ir sniego technika  užtikrina tvarkingą aplinką – tiek nuosavų namų kiemus, tiek dideles sodybas ar sodus, tiek miesto gatves ir kelius. Naudoti sniego valytuvai, sniego peiliai traktoriui, sniego peiliai mini traktoriui, sniego peiliai traktoriukui ar savadarbiai sniego valytuvai turi būti pasirenkami pagal tai, kur jie bus eksploatuojami ir prie kokios technikos jie bus montuojami.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą