KELMŲ SMULKINTUVAI: Į KĄ ATKREIPTI DĖMESĮ JUOS PERKANT?

0

Siekiant nepriekaištingai sutvarkyti aplinką, didelius miškų plotus ar statyboms paruošti teritoriją neužtenka paprastų įrankių. Neretais atvejais į pagalbą tenka pasitelkti sunkiąją artileriją, kitaip tariant, specialiąją techniką. Miškuose nuolat dirbantys ar dažnai su teritorijų tvarkymu susiduriantys žmonės žino kokios technikos jiems gali prireikti, kokiomis techninėmis charakteristikomis turi pasižymėti įranga. Vis dėlto su aplinkos tvarkymo darbais susidūrę, bet šioje srityje nesispecializuojantys ir jos neišmanantys, asmenys patiria nemenką iššūkį, kai tenka tokią techniką įsigyti. Pripažinkime, neretai siekdami sutaupyti nusprendžiame darbus atlikti patys, pasižiūrėti mokomuosius įrašus internete ir išsinuomoti įrangą. Bet yra ir kitas variantas – pasidomėti naudotais kelmų smulkintuvais ir išsirinkti sau tinkamiausią ir ekonomiškai patraukliausią variantą.

Taigi, jei nusprendėte įsigyti naudotą kelmų smulkintuvą lauko darbams, kviečiame skaityti šį tekstą, kuriame aptarsime smulkintuvų tipus ir jų svarbiausius techninius parametrus (kelmų smulkintuvo ratų dydį, pjovimo gylį ir kt.). Taip pat čia rasite ir rekomendacijų, kokiu atveju rinktis vieną ar kitą kelmų smulkintuvą.

Naudoti kelmų smulkintuvai ir jų tipai

MASCUS asortimente yra kelmų smulkintuvai, kuriuos pagamino skirtingi gamintojai. Tai reiškia, kad technika veikia panašiu principu, bet gali skirtis jos dizainas, parametrai. Prieš įsigyjant tokią techniką, naudinga žinoti, kad ji skirstoma į vikšrinius bei ratinius. Kurį iš šių tipų derėtų pasirinkti, dažniausiai priklauso nuo šalinamo kelmo būklės bei nuo šalinamų kelmų kiekio teritorijoje. Ratinio tipo įranga dažnu atveju yra mažesnė dydžiu, gana kompaktiška, todėl lengvai transportuojama. Ji lengvai valdoma rankiniu būdu. Smulkintuvą naudojantis operatorius mechaniškai, rankiniu būdu atlieka pjovimą bei pasirenka įpjovos gylį. Ratiniai smulkintuvai tinka vieno ar dviejų kelmų šalinimui bei yra efektyviausias pasirinkimas pjaunant smulkius, senus, minkštus kelmus. Be kita ko, kainos atžvilgiu, ratinio smulkintuvo kaina yra kur kas mažesnė nei vikšrinio.

Vikšriniai smulkintuvai yra kur kas didesnių gabaritų įranga nei ratiniai smulkintuvai. Šios įrangos sistema valdoma hidrauliniais valdikliais. Vikšrinio tipo smulkintuvus verta rinktis vien dėl jų svorio, kuris užtikrina stabilumą bei labai gerą sukibimą. Atliekant darbus miško erdvėje ar teritorijoje, kurioje gausu nelygumų, svarbu išlaikyti balansą, o tai padės įgyvendinti būtent tinkamas įrangos sukibimas su žeme. Vikšrinis smulkintuvas naudojamas atvejais, kai kelmų yra daug arba kai kelmai pasižymi kietumu.

Taigi prieš renkantis vieną ar kitą smulkintuvo tipą, kaip galite numatyti iš tipų apibūdinimo, svarbu įsivertinti kelmo būklę ir kiek kelmų teks pjauti, t. y. kokiu intensyvumu technika bus naudojama. Seniems bei suminkštėjusiems kelmams geriausia rinktis ratinį smulkintuvą. Vikšrinį smulkintuvą rekomenduojama rinktis tais atvejais, kai kelmų yra daug arba kai pastarieji yra sveiki, stambūs bei kieti. Tiesa, rinkdamiesi smulkintuvą atkreipkite dėmesį ir į kelmo diametrą. Didelio diametro kelmus yra kur kas sunkiau smulkinti, šiuo atveju pasirinkus ratinį smulkintuvą užtruksite ilgai bei rizikuosite atšipinti ašmenis.

Naudoti kelmų smulkintuvai: skirtingi gamintojai, skirtingi techniniai parametrai

Kelmų smulkintuvai padeda greičiau, lengviau ir daug efektyviau nudirbti darbus. Tačiau svarbu, kad technika turėtų reikalingas savybes ir puikiai funkcionuotų. Didžiausią dėmesį reikėtų kreipti, koks yra kelmų smulkintuvo rato dydis – būtent nuo jų priklauso technikos darbo sklandumas (ar ji galės dirbti bet kokiomis, net ir sudėtingomis, sąlygomis; ar nestrigs, nebuksuos ir įveiks atsiradusius trikdžius) bei efektyvumas. Taip pat labai svarbus ir smulkintuvo pjovimo gylis, nes nuo jo priklauso, ar technika tinkamai susmulkins labai didelius, kietus kelmus. Be abejo, reikia įvertinti ir kitus smulkintuvų techninius parametrus: užgriebimo plotį (m), pjovimo veleno diametrą (mm), peilių kiekį (vnt.), našumą (ha/val.), sūkius per minutę (aps/min), svorį (kg), reikiamą galią (AG). Tik atsakingai įvertinę technikos pajėgumus, žinosite savo darbu su ja galimybes.

Lietuvoje šiuo metu labai sparčiai populiarėja dviejų gamintojų technika – naudoti Rayco kelmų smulkintuvai ir naudoti Morbark kelmų smulkintuvai. Abu gamintojai siūlo gana platų technikos modelių pasirinkimą: įvairiems darbų mastams, darbų intensyvumui ir skirtingoms finansinėms galimybėms. Užsukę į MASCUS asortimentą, matysite, kad pasirinkti išties yra iš ko.

Patarimai prie naudojant kelmų smulkintuvą

Visų pirma, svarbu turėti mintyje, jog smulkinant kelmą į aplinką skrenda drožlės. Dėl šios priežasties svarbu tinkama apranga ir apsauga akims.

Taip pat pasirūpinkite, jog darbo metu aplink nevaikščiotų pašaliniai asmenys, kadangi skriejančios medžio skeveldros gali sužeisti.

Atkreipkite dėmesį į aplinką, kurioje naudosite smulkintuvą. Jei darbus atliekate privačiame kieme, o ne miške, svarbu uždengti pažeidžiamą turtą, patraukti automobilius.

Jei pirmą kartą dirbate su smulkintuvu, būkite atidūs ir susikoncentravę. Kitu atveju galite sukelti pavojų tiek sau, tiek aplinkiniams.

Darbas su stambių gabaritų įranga gali būti pavojingas jūsų bei aplinkinių sveikatai, tad prieš naudodami bet kokią miško ar lauko techninę įrangą įsivertinkite savo žinias ir laikykitės saugumo reikalavimų.

Jei vis dar abejojate kokį smulkintuvo tipą derėtų rinktis, siūlome pasižvalgyti po MASCUS asortimentą, prireikus susisiekti su atsakingu asmeniu ir pasikonsultuoti. Pastarieji atsakys į jus dominančius klausimus ir jums bus lengviau apsispręsti, ar ta technika iš tiesų jums tinkama. Šioje svetainėje rasite įvairiausios naudotos miško technikos, su kuria darbus atliksite daug greičiau ir paprasčiau.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą