ĮVAIRIŲ TIPŲ NAUDOTI KRANAI, KURIUOS GALIMA RASTI LIETUVOS RINKOJE

0

Jeigu reikėtų rašyti kranų istoriją, ji tikriausiai siektų tūkstantmečius. Kranai – vienokių ar kitokių tipų – egzistuoja tiek, kiek egzistuoja statybos. Moksliniai šaltiniai atskleidžia, kad senovės graikai išrado pirmuosius kranus ir naudojo juos jau 515 m. pr. Kr. Pramonės revoliucijos metu kranai tapo neatsiejama pasaulio modernizavimo dalimi. O šiandien beveik bet kuriame statybos projekte galima rasti įvairių tipų kranų – skirtingi kranai gali būti panaudoti skirtingoms užduotims atlikti.

Vis dėlto didelė technikos įvairovė gali būti įvertinta ir neigiamai: kadangi yra daug kranų tipų, gali būti sudėtinga ne tik apsispręsti, kurį pirkti, bet ir suprasti, kokius darbus su juo geriausia atlikti. Dėl kiekvieno krano specifiškumo, pasirinkus netinkamą krano tipą, darbai gali užtrukti, biudžetas – didėti. Jeigu bent minimaliai išmanysite apie kranus, jų tipus ir specifiką, bus lengviau išsirinkti, kurį pirkti ar nuomotis savo projektui. Tiesa, pastarasis klausimas irgi aktualus – ar pirkti naują, ar naudotą kraną, o galbūt jį išsinuomoti? Atsakymas – sprendimą priimti pagal savo galimybes. O MASCUS – populiarus naudotos technikos pardavėjas – pristato, kokie naudoti kranai yra mėgstami Lietuvos rinkoje.

Naudoti keliamieji kranai, kuriuos rasite MASCUS svetainėje

Keliamieji kranai gali sukiotis (t. y. jų darbo zona būtų didesnė) arba nesisukioti. Valdymo būdas gali būti pasirenkamas – priklausomai nuo krano gamybos metų ir modelio. Jis gali būti valdomas rankiniu, pusiau automatiniu ar automatiniu būdu iš kabinos, įrengtos krane.

Vis tik renkantis krano tipą ir jo modelį, svarbiausias rodiklis – keliamoji galia. Kitaip tariant, būtina įvertinti didžiausią krovinio masę, kurią gali pakelti kranas. Šio tipo kranas gali būti naudojamas statybose, karjeruose ir įvairiose kitose srityse, kurios nepasižymi kokiomis nors itin specifinėmis savybėmis.

Naudoti neapdoroto reljefo kranai, kuriuos rasite MASCUS svetainėje

Neapdoroto reljefo kranai dar kartais vadinami šiurkštaus reljefo kranais. Kaip rodo pavadinimas, šie kranai naudojami darbams bekelėje ar nelygioje vietovėje. Neapdoroto, nelygaus reljefo kranas sukonstruotas panašiai kaip vikšrinis kranas, tačiau vietoj vikšrų ant važiuoklės sumontuotos keturios didelės guminės padangos. Šis technikos tipas paprastai yra varomas keturiais ratais. Nelygaus reljefo kranai taip pat gali būti su sumontuotomis teleskopinėmis strėlėmis ir specialiomis atramomis, kad pagerintų technikos stabilumą ir palengvintų judėjimą ankštose ir nelygiose vietose.

Naudoti visureigiai kranai, kuriuos rasite MASCUS svetainėje

Visureigis kranas pasižymi daugybe privalumų, kuriuos itin vertina tie, kurie šiuo kranų tipu jau naudojasi, ir susidomi tie, kurie dar tik svarsto, kokį krano tipą pasirinkti. Rinkoje šie kranai tokie populiarūs, kad MASCUS netgi įtraukė juos į rinkos tendencijų apžvalgą. Bet grįžkime prie temos – kuo šie kranai patrauklūs ir išskirtiniai? Pirmiausia, jie funkcionalūs bet kokio reljefo vietovėje: nuo žvyro iki asfalto, visureigiai kranai gali įveikti bet kokio tipo paviršių. Taip pat jie puikiai tinka naudoti vietovėse, kuriose oro sąlygos kinta (kaitri saulė ir pliaupiantis lietus nesustabdys ir niekaip nepaveiks šio tipo krano, kuris gali atlaikyti net ir ekstremalias temperatūras, darbo). Vis dėlto reikėtų būti atsargiems su šia technika dirbant labai vėjuotomis sąlygomis, nes stiprūs vėjai gali paveikti krano darbą ir kelti nesaugumą su juo dirbantiems žmonėms.

Dar vienas kranų privalumas – didesnė ir platesnė kabina, kuri užtikrina didesnį operatoriaus komfortą. Šie kranai patvarūs ir sunkūs: du visureigių kranų varikliai daro juos šiek tiek sunkesnius, todėl keliant medžiagas užtikrinamas didesnis stabilumas.

Su visureigiais kranais galima važiuoti viešaisiais keliais ir greitkeliais: visureigis kranas užmiestyje gali pasiekti beveik 90 kilometrų per valandą greitį. Naudotojai vertina ir platų manevringumo diapazoną: vienas iš pagrindinių šio tipo krano privalumų –  visureigiai kranai derina efektyvų valdymą bekelėje ir sklandų veikimą kelyje.

Naudoti vikšriniai kranai, kuriuos rasite MASCUS svetainėje

Vikšriniai kranai – tai vikšrinės transporto priemonės. Vikšrai, vietoj ratų, montuojami ant važiuoklės. Nors tokios savybės riboja vikšrinio krano manevringumą, posūkio pajėgumus, bet būtent vikšrai leidžia puikiausiai naudoti techniką ant minkštos žemės ir sudėtingomis sąlygomis.

Kai kurie vikšriniai kranai turi pritvirtintą teleskopinę svirtį, leidžiančią pakeisti jo dydį, todėl jie puikiai pritaikomi daugelyje vietovių. Naudoti vikšriniai kranai tinkamiausi ilgalaikiams projektams, nes ši technika yra labai didelių gabaritų ir specialios sąrankos.

Naudoti bokštiniai kranai, kuriuos galite rasti MASCUS svetainėje

Tokio tipo kranai dažniausiai naudojami aukštų pastatų statybai, nes pasižymi išskirtinėmis kėlimo galimybėmis. Dėl savo dydžio bokštiniuose kranuose yra sumontuota kabina, iš kurios galima valdyti visą kraną. Bokštinių kranų strėlė išsikiša horizontaliai nuo stiebo (bokšto dalies), kuris remiasi į betoninį pagrindą. Sulenkimo strėlė gali judėti aukštyn ir žemyn. Variklis, nuo kurio priklauso krano sukimasis, yra stiebo viršuje.

Bokštiniai kranai dėl savo dydžio „statomi“ kartu su pastatu. Kitaip tariant, kylant pastatui, „kyla“ (ilgėja) ir kranas. O baigiant statybas – procesas yra atvirkštinis. Dėl savo reguliuojamo aukščio ir galimybės kelti sunkias medžiagas bokštiniai kranai yra būtinas įrankis statant aukštus pastatus.

Naudoti save pakeliantys kranai, kuriuos rasite MASCUS svetainėje

Tai transformuotis galintys kranai, kuriuos perkant reikia įvertinti jų maksimalią kėlimo galią, krano strėlės ilgį, maksimalų kėlimo aukštį ir variklio ypatumus. Yra įvairių tokio tipo kranų modelių, nuo kurių priklauso, kokiems darbams toks kranas tinkamiausias ir reikalingiausias.

Tad visi minėti naudoti kranai ir jų tipai yra nesunkiai randami Lietuvos rinkoje. Kadangi didžioji dauguma statybos darbų reikalauja transportuoti (perkelti) sunkias medžiagas, tai labai svarbu turėti kraną. Norėdami saugiai ir tinkamai naudoti bei valdyti kraną, reikės ir operatoriaus, tad įvertinti reikėtų ne tik krano techninius parametrus, bet ir lengvumą, patogumą jį valdyti. Be to, dar reikėtų įvertinti ir statybų projekto reljefą, projekto vietos dydį, oro sąlygas ir medžiagų svorį. Taip pat turėtumėte atsižvelgti į projekto trukmę, nes kai kurie kranai, pavyzdžiui, vikšrinis kranas, yra geriau naudojami ilgalaikiams projektams nei kiti kranų tipai. Kai turėsite visas projekto specifikacijas, galėsite nustatyti, kokio tipo krano jums reikės sėkmingam statybos darbui.

MASCUS svetainėje išties nemažas naudotų kranų pasirinkimas geromis kainomis, be to, čia galima rinktis patikusį gamintoją, norimus gamybos metus, komplektaciją. Įvairių tipų naudoti kranai skirti tam, kad bet kokius statybų darbus atlikti būtų lengviau ir greičiau.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą