ĮVAIRIŲ TIPŲ KELTUVŲ NAUDOJIMAS

0

Keltuvai (keliamosios platformos) naudojami bene visose šalyse, kasdien su jomis dirba tūkstančiai žmonių įvairiausiose srityse. Kodėl? Nes šios technikos atliekamų darbų sąrašą galima vadinti begaliniu: nuo statybos iki priežiūros (valymo) darbų ir daugybės kitų efektyviai atliktų užduočių.

Jeigu skaitote šį straipsnį, didelė tikimybė, kad ir jums reikalingas keltuvas. Tačiau kurie naudoti keltuvai populiariausi, geriausi ir verčiausi dėmesio? Šis klausimas kyla, turbūt, pirmiausia. MASCUS kelis mėnesius stebėjo naudotų keltuvų pardavimus ir gavo rezultatus: didžiausias dėmesys kreipiamas ne į keltuvo gamintoją, o į keltuvo tipą.  O pastarasis pasirenkamas pagal darbus, kurie bus atliekami.

Keltuvų tipai – plačios galimybės rinktis

Keltuvų tipų yra išties ne vienas: žirkliniai keltuvai, alkūniniai keltuvai, teleskopiniai keltuvai, vertikalūs stiebiniai keltuvai, kompaktiški savaeigiai strėliniai keltuvai, stumdomi keltuvai arba montuojamos kėlimo platformos (ant vilkikų montuojamos kėlimo platformos ar ant priekabų montuojamos kėlimo platformos).

Pagrindinės keliamosios platformos sudedamosios dalys yra bazinė konstrukcija (paprastai ratinė transporto priemonė), prailginama konstrukcija su važiuokle ir plokščia darbo zona su valdikliais, kuriais operatorius gali valdyti keltuvą. Reiktų neužmiršti, kad tai yra tik pagrindinių keltuvo dalių sąrašas. Kiekvienas pasirinktas atvejis gali būti kitoks – su kitokiais komponentais, papildomomis dalimis ar komplektacija. Ir vis tik, nors prieš įsigyjant keltuvą, aktualu žinoti kuo daugiau informacijos, bet labai svarbu yra keltuvo tipas, nes nuo jo priklauso, kokie daiktai galės būti keliami (baldai, statybos medžiagos ir gaminiai, maisto pramonės gaminiai ir kt.). Tad toliau – būtent apie keltuvų rūšis, kad išsirinkti juos būtų lengviau.

Naudoti alkūniniai keltuvai. Alkūninis keltuvas idealiai tinka vidaus bei lauko darbams, kai jie turi būti atlikti tam tikrame darbiniame aukštyje (t. y. nuo 11 m iki 43 m). Didžiausiais šio tipo keltuvo privalumais laikomas manevringumas ir pasiekiamumas.

Naudoti teleskopiniai keltuvai. Teleskopinis krautuvas dažniausiai naudojamas nelygiose vietovėse. Iš esmės jis panašus į strėlinį keltuvą, bet turi išskirtinumą – specialų kėlimo įtaisą. Teleskopiniai krautuvai veikia kaip šakinis krautuvas, jie itin pravartūs, kai darbai atliekami didesniame aukštyje. Daugumoje teleskopinių krautuvų yra keturių ratų pavaros važiuoklė su teleskopine strėle, kuri užtikrina maždaug 15 m ar didesnį kėlimo aukštį. Teleskopinė strėlė nesunkiai perkelia krovinį pirmyn ir aukštyn. Šio tipo krautuvai dažniausiai naudojami žemės ūkio ir statybos pramonėje.

Dažnai teleskopiniai krautuvai lyginami su kranais, nes jie abu kelia krovinius. Tačiau teleskopiniai krautuvai geriau paima krovinius iš sunkiau pasiekiamų vietų, jie dažnai yra praktiškesni ir efektyvesni nei kranai, nes suteikia operatoriui daugiau lankstumo dėti krovinį.

Jie pasirenkami tiems atvejams, kai reikalingas maksimalus pasiekiamumas aukštyje. Naudoti teleskopiniai keltuvai yra puikus pasirinkimas langų plovėjams, elektrikams ir tiems, kuriems reikia patekti virš aukšto objekto arba lygiagrečiai su juo. Šis keltuvo tipas – pakankamai universalus, operatorius stovi mobilioje kabinoje, kad galėtų valdyti ir pritaikyti keltuvo manevrus. Visi gamintojai akcentuoja, kad prieš pradedant naudotis teleskopiniu keltuvu, turi būti baigta saugos mokymo programa.

Naudoti kompaktiški savaeigiai strėliniai keltuvai. Jie montuojami ant transporto priemonės su patvariomis padangomis, todėl tai puikus pasirinkimas važiuojant nelygiu keliu ar reljefu. Strėliniai keltuvai yra vieni iš populiariausių, nes yra neįtikėtinai patvarūs ir universalūs.

Iš tiesų, strėliniai keltuvai labai panašūs į žirklinius keltuvus, tačiau paprastai jie gali pasiekti didesnį aukštį ir yra įrengti manevruoti aplink kliūtis. Dažniausiai strėliniai keltuvai naudojami personalui ir medžiagoms pakelti į aukštį. Strėlinio keltuvo esmę sudaro įžemintas pagrindas, hidraulinė kėlimo sistema, maitinanti kraną, ir platforma arba kaušas. Strėliniai keltuvai gali būti tvirtinami prie sunkvežimio, todėl juos labai lengva transportuoti.

Vertinant strėlinių keltuvų techninius parametrus, jie gali išsikišti nuo  9 m iki 51 m ir gali būti varomi elektra. Šio tipo keltuvai ypač naudingi norint pasiekti sunkiai pasiekiamas vietas, netgi tokias, kurios gali būti potencialiai pavojingos. Strėlinius keltuvus dažnai naudoja ugniagesiai, statybininkai, elektrikai.

Naudoti žirkliniai keltuvai. Tai hidraulinės platformos, keliančios ir nuleidžiančios sunkius krovinius bei darbuotojus. Žirklinio pakėlimo konstrukcija leidžia pakelti platformą tiesiai virš pagrindo. Tai užtikrina visišką stabilumą ir išskiria žirklinį keltuvą iš kitų keltuvų tipų. Dar vertinama tai, kad šie keltuvai gali atlikti ir kopėčių bei pastolių funkciją, tačiau turi patikimesnį pasiekiamumą ir daug didesnę keliamąją galią. Vis daugiau įmonių investuoja į žirklinius keltuvus, kad padidintų darbų našumą ir sumažintų išlaidas.

Visų pirma, žirklinis keltuvas idealiai tinka sunkiems pakrovimams ir iškrovimams arba įrengimams, kur darbuotojams reguliariai reikia pakelti ir nuleisti sunkią įrangą ir medžiagas. Žirkliniai keltuvai gali būti skirstomi į kelis potipius: montuojamieji į grindis, montuojamieji ant grindų ir mobilieji. Taip pat kai kurie žirkliniai keltuvai gali pakelti iki maždaug metro ir yra skirstomi pagal keliamų objektų (priemonių) rūšį. Tad prieš perkant svarbu atsižvelgti į keltuvo keliamąją galią.

Naudoti vertikalūs stiebiniai keltuvai. Šio tipo keltuvai dažniausiai naudojami sandėliavimo patalpose ar bendros priežiūros darbams atlikti. Jis yra idealiai tam tinkamas, nes labai patogiai valdomas. Vertikalūs stiebiniai keltuvai gali pakelti objektą iki 10 metrų aukščio.

Naudoti stumdomi keltuvai. Šie keltuvai dažniausiai yra mechaniniai. Tačiau nurašyti jų nereikėtų. Nors jie yra fiziškai stumdomi, bet taip pat turi įdiegtą elektrinį kėlimo valdymą. Šio tipo keltuvų privalumai: itin didelis atsparumas ir tvirtumas, stabilumas ir tinkamumas kelti itin sunkius krovinius. Galima rasti tokių keltuvo modelių, kuriuos gaminant buvo naudojami poliuretano ratukai, užtikrinantys mažesnį pasipriešinimą ir reikalaujantys mažiau pastangų, netgi kai vežamas didžiausias leidžiamas svoris.

Naudotos montuojamos kėlimo platformos. Gali būti arba ant vilkikų montuojamos kėlimo platformos, arba ant priekabų montuojamos kėlimo platformos. Tai funkcionalūs keltuvai, tačiau rekomenduojama atkreipti dėmesį į šių keltuvų techninius parametrus – visi jie skirtingi.

Kaip išsirinkti tinkantį keltuvą?

Keltuvų panaudojimo sričių ir keltuvo tipų yra išties nemažai. Tačiau prieš įsigydami keltuvą, būtinai apsvarstykite šiuos klausimus: Koks numatomas keltuvo pritaikymas? Kokia yra darbo vieta ar objektas? Kokio dydžio kėlimo platformos reikės? Kokį siauriausią praėjimą / pravažiavimą reikės įveikti? Kokiu paviršiumi technika turės važiuoti? Koks reikiamas posūkio spindulys? Ar turite reikiamą galią keltuvui palaikyti (klausimas ypač aktualus planuojantiems rinktis elektrinį keltuvą)? Kokia maksimali apkrova bus reikalinga? Kokį didžiausią aukštį reikės pasiekti?

Žinote visus atsakymus? Tuomet užsukite į MASCUS svetainę ir išsirinkite reikalingą keltuvą ar kėlimo platformą pagal jos tipą, gamintoją, gamybos metus ir (ar) kainą.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą