ELEKTRINIO ŠAKINIO KRAUTUVO PRANAŠUMAI IR TRŪKUMAI, PALYGINTI SU LPG (DUJINIU) IR DYZELINIU KRAUTUVU

0

Anksčiau krovimo ir perkėlimo darbams atlikti buvo naudojami tik dyzeliniai arba dujiniai krautuvai ir visiškai nesinorėjo ieškoti jiems alternatyvos. Šakiniai krautuvai, kad ir kokio tipo jie būtų, yra patvarūs, funkcionalūs ir gana greiti. Jie gali dirbti visą dieną be prastovų, su jais galima dirbti net ir sudėtingesnėmis sąlygomis – ne tik patalpoje, bet ir lauke, ant nelygaus pagrindo. Tačiau pastaruoju metu vis labiau rinkoje įsitvirtina elektriniai šakiniai krautuvai. Tai lemia elektrinio šakinio krautuvo privalumai, kurie nusveria net esančius kelis trūkumus. Dauguma apribojimų ir trūkumų, dėl kurių elektriniai šakiniai krautuvai anksčiau buvo laikomi neefektyviais ir nepraktiškais, buvo panaikinti arba išspręsti pažangiomis technologijomis ir inovatyviais sprendimais. Šiandien vis daugiau įmonių renkasi elektrinius šakinius krautuvus, nes energiją taupanti, aplinką tausojanti technika yra patraukli darbo priemonė. Elektriniai šakiniai krautuvai yra reali alternatyva skystuoju kuru varomiems keltuvams ir yra ekonomiškesni eksploatuoti, jie galingi, lengviau prižiūrimi, saugesni, tyliau veikiantys ir švaresni.

Elektriniai šakiniai krautuvai yra įkraunami, jų nereikia nuolatos pildyti dyzelinu ar dujomis. Paprastai elektriniai šakiniai krautuvai yra gana maži ir labiau tinkami dirbti patalpose. Jei pasimetėte tarp savo sprendimų, kokį elektrinį krautuvą rinktis, galbūt pateikti elektrinio šakinio krautuvo privalumai ir trūkumai, padės lengviau ir greičiau apsispręsti.

Elektrinio šakinio krautuvo privalumai

Kuro kaina: elektriniams krautuvams nereikalingi įprasti degalai – dyzelinas ar dujos – todėl vien šiuo aspektu galima patirti mažiau išlaidų. Per visą krautuvo eksploatavimo laiką elektriniai šakiniai krautuvai reikalauja mažesnių išlaidų, nes jiems reikia mažiau priežiūros, mažiau spec. skysčių (variklio alyva, aušinimo skysčiai ir kt.), kuriuos reiktų periodiškai keisti. Be to, šie krautuvai žymiai rečiau genda. Taigi elektrinis šakinis krautuvas – mažesnis priežiūros biudžetas, didesnis našumas, ilgesnis tarnavimo laikas ir spartesnis elektrinio krautuvo veikimas.

Variklio ir akumuliatoriaus privalumai: technologijos senus elektros variklius pakeitė išskirtinai šiuolaikiniais kintamosios srovės varikliais. Senesni nuolatinės srovės varikliai neturėjo galios ir galėjo imti energiją tik iš turimos akumuliatoriaus įtampos. Sumažėjus akumuliatoriaus įkrovimui, sumažėdavo ir variklio galia. Nedaug nuolatinės srovės elektrinių krautuvų galėjo išdirbti visą dieną. Šakiniai krautuvai su kintamosios srovės varikliais išlaiko savo našumą, nes sumažėja akumuliatoriaus įtampa. Dirbdamas su elektriniu krautuvu operatorius gali pasikliauti jo galia viso darbo metu, kol vėl reikės įkrauti techniką.

Saugumo privalumai: elektriniai šakiniai krautuvai idealiai tinka dirbti patalpose. Jie neskleidžia kenksmingų dūmų, todėl patalpose nereikia montuoti specialių vėdinimo sistemų. Elektriniai šakiniai krautuvai sunaudoja tik tiek energijos, kiek jiems reikia. Elektrinis krautuvas beveik neskleidžia triukšmo, išskyrus saugos signalo arba įspėjamąjį garsą. Šie krautuvai patys tyliausi, lyginant su dujiniais ir dyzeliniais krautuvais. Elektriniai šakiniai krautuvai turi visas būtiniausias saugos funkcijas.

Šios tipo krautuvų akumuliatoriai yra ekologiški. Elektriniai šakiniai krautuvai nedegina jokio iškastinio kuro, o tai reiškia, kad jie neišskiria anglies dvideginio. Dėl tokių ypatumų, jie yra labai draugiški aplinkai.

Manevringumas: elektriniai šakiniai krautuvai yra mažesni ir kompaktiškesni, nei kitų tipų krautuvai, todėl juos daug lengviau pasukti ir manevruoti, ypač mažose uždarose erdvėse.

Priežiūros išlaidos: Elektriniams krautuvams nereikia keisti alyvos, nuo kai kurių dalių plauti aušinimo skysčio ar išmesti variklio filtrų – tai leidžia sutaupyti pinigų ir laiko, taip pat daro neigiamą poveikį gamtai. Elektriniams šakiniams krautuvams rečiau reikalinga periodinė techninė priežiūra ir jie dirbami ilgiau išlaiko produktyvumą. Šakiniams krautuvams su elektros varikliais prižiūrėti nereikia brangių specialių įrankių ar atsarginių dalių. Jiems taip pat nereikia specialių degalų laikymo vietų. Elektriniams krautuvams reikia tik elektros srovės ir ploto, kur jį būtų galima įkrauti.

Taigi elektriniai šakiniai krautuvai pasižymi aukščiausios kokybės našumu, mažomis eksploatavimo išlaidomis, patikimumu, paprasta priežiūra, saugumu dirbantiems ir aplinkai. Yra tokių elektrinių krautuvų, kurie išsiskiria itin dideliu stabilumu,  geresniu matomumu, atsparumu bet kokioms oro sąlygoms, komfortu (mažiau vibracijos ir mažesnis operatoriaus nuovargis). Paprastai toks krautuvas gali veikti intensyvaus eismo zonoje.

Elektrinio šakinio krautuvo trūkumai

Reikėtų žinoti ir kelis galimus elektrinių šakinių krautuvų trūkumus. Elektriniai krautuvai gali sutaupyti degalų sąnaudų darbo metu, tačiau ši technika paprastai turi didžiausią pradinę kainą, palyginti su kitų tipų krautuvais. Šiuo atveju naudingas pasirinkimas – naudoti elektriniai šakiniai krautuvai. Jie tokie pat efektyvūs, funkcionalūs, tačiau kainuoja mažiau, nei nauji.

Taip pat elektriniams šakiniams krautuvams kartais gali būti sunku išvystyti didelį greitį. Dyzeliniai krautuvai ir dujiniai krautuvai gali dirbti daugiau ar mažiau tokiu pat efektyvumo lygiu, kol visiškai nebeliks degalų. O elektrinių šakinių krautuvų greitis ir galia mažėja, kai akumuliatorius išsikrauna. Mažu trūkumu gali būti laikoma tai, kad krautuvų elektros baterijos įkrovimas užima daugiau laiko, nei degalų įpilimas.

Prieš apsispręsdami, ar esate pasiruošę įsigyti elektrinį krautuvą, įvertinkite eksploatacinius poreikius ir užduokite sau kelis klausimus: ar krautuvas dirbs viduje ar lauke; kiek valandų per savaitę jis bus eksploatuojamas; kokia maksimalia galia bus reikalinga; kokį aukštį turės pasiekti šakinis krautuvas; kokios apsisukimo galimybės (visiškai laisvos ar ribotos); kokios medžiagos bus tvarkomos / perkeliamos; koks krautuvo triukšmo lygis; kokie yra operatoriaus lūkesčiai; ar svarbus krautuvo poveikis aplinkai; kokios priežiūros išlaidos; ar pageidaujate ilgaamžiškos technikos ir kokia krautuvo kaina yra priimtina. Patarimų, kaip išsirinkti geriausią šakinį krautuvą, galima rasti ir Mascus tinklaraštyje.

Šiuolaikinės technologijos suteikė elektriniams šakiniams krautuvams pranašumą prieš kitų tipų krautuvus. Plačiame Mascus elektrinių krautuvų asortimente galima rasti puikios naudotos technikos, kuri atitiks bet kokius darbinius poreikius. Lietuvoje vieni populiariausių krautuvų yra Linde elektriniai šakiniai krautuvai, Hyster elektriniai šakiniai krautuvai, Still elektriniai šakiniai krautuvai, tačiau pasirinkimas labai platus, todėl rinktis galima ir iš kitų rinkoje pripažintų ir vertinamų elektrinių krautuvų gamintojų.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą