DALYKAI, KURIUOS PRIVALU PATIKRINTI PRIEŠ PRADEDANT NAUDOTI ŠAKINĮ KRAUTUVĄ

0

Šakiniai krautuvai yra naudojami daugelyje pramonės šakų: sandėliuose, gamybos įmonėse, mažmeninėje prekyboje ir kitur. Šakiniai krautuvai yra esminiai įrankiai daugumos įmonių kasdienėje veikloje ir tiekimo grandinėse. Dėl dažno technikos naudojimo, būtina įsitikinti, kad ji veikia tinkamai ir yra saugi dirbti. Priešingu atveju darbas gali sukelti neigiamų padarinių, padaryti žalos turtui, sužaloti darbuotojus. Visų nelaimingų atsitikimų galima išvengti. Nors populiariausių gamintojų šakiniai krautuvai yra gaminami kruopščiai ir atsakingai, atsižvelgiant į saugumą, reikia tinkamai laikytis reikalavimų, kad operatoriai ir aplinkiniai būtų saugūs. Be to, prieš pradedant darbą su šakiniu krautuvu, reikia turėti kontrolinį sąrašą ir visada atidžiai patikrinti tam tikras krautuvo dalis.

Pirmiausia, prieš pradedant naudotis šakiniu krautuvu, vertėtų apžiūrėti savo darbo vietą ir vizualiai apžvelgti krautuvo išorę. Būtinai:

  1. Patikrinkite, ar krautuvas ir jo konstrukcijos neturi įlenkimų, lūžių ar įtrūkimų.
  2. Patikrinkite, ar darbo vietos (pavyzdžiui, sandėlio) grindų danga lygi ir tvarkinga, ar nėra pašalinių objektų, kurie gali trukdyti krautuvo darbui.
  3. Įsitikinkite, jog nėra kitų kliūčių, galinčių sukelti avariją.

Netgi gamintojai sudaro kontrolinius sąrašus, įvardydami technikos dalis, į kurias reikia atkreipti didžiausią dėmesį, kad dirbti būtų saugu ir efektyvu.

Padangos. Prieš sėsdami už šakinio krautuvo vairo, patikrinkite padangas. Prastai pripūstos arba nuleistos padangos gali turėti įtakos stabdžių veikimui ir sukelti avariją. Padangas vertinkite atsakingai: patikrinkite, ar krautuvo padangos nėra pernelyg nusidėvėjusios; įsitikinkite, kad padangos nepažeistos, nėra įpjovimų, įdubimų; patikrinkite padangų slėgį, ar jos tinkamai pripūstos, ar jų protektoriaus gylis tinkamas darbui. Šakinių krautuvų padangų gali būti skirtingų tipų, kuriuos rinktis reikia pagal tai, ar krautuvu bus dirbama patalpose, ar lauke.

Šakės. Tai bene viena iš svarbiausių šakinio krautuvo konstrukcinių dalių. Prieš pradėdami darbus, patikrinkite, ar šakės nesulenktos ir neįskilusios. Taip pat būtinai įvertinkite, ar fiksavimo kaiščiai yra savo vietose.

Valdikliai. Dar viena rekomendacija, kurią turėtumėte įgyvendinti – užvesti šakinį krautuvą ir patikrinti prietaisų skydelio valdymo ypatumus. Būtinai įsitikinkite, kad visi žibintai ir matuokliai veikia. Įvertinkite, ar technika neskleidžia neįprastų, pašalinių garsų.

Baterija. Įsitikinkite, kad krautuvo baterija visiškai įkrauta, kad nėra pažeidimų, atvirų laidų ar laisvų jungčių, kurias galėtų paveikti išoriniai veiksniai.

Kitos šakinio krautuvo dalys, kurias reikia patikrinti ir įvertinti prieš pradedant dirbti su technika – nėra matomos išorėje, tad reikės šiek tiek daugiau pastangų. Būtina patikrinti skysčius, baterijos ypatumus ir stabdžius.

Skysčiai. Pirmiausia, įsitikinkite, kad šakinis krautuvas yra ant lygaus paviršiaus ir tuomet tikrinkite skysčius: alyvą, hidrauliką, vandenį ir aušinimo skystį. Patikrinkite, ar po šakiniu krautuvu nėra nuotėkio.

Stabdžiai. Tai krautuvo dalis, kuri labai stipriai susijusi su saugumu. Todėl reikėtų skirti laiko ir patikrinti, ar kojinis stabdžio pedalas tvirtas, veikiantis, ar jį nuspaudus įrenginys nedelsiant sustoja. Taip pat reikia patikrinti ir stovėjimo stabdį, kad technika savaime nenuriedėtų.

Pakreipimo ir pakėlimo mechanizmas. Ši dalis, jei veiks netinkamai, gali paveikti darbo efektyvumą ir galutinius rezultatus. Patikrinkite, ar krautuvo pakreipimo mechanizmas sklandžiai juda, pakreipdami technikos stiebą. Patikrinkite, ar veikia kėlimo mechanizmai, pakeldami ir nuleisdami šakes iki maksimalaus aukščio.

Kitos šakinio krautuvo dalys, kurias reikia patikrinti prieš veikimą: saugos diržas, garsinis signalas ir įspėjamieji signalai, priekiniai ir įspėjamieji žibintai, vairas. Jei naudojate dujomis varomus šakinius krautuvus, patikrinkite, ar dujų pakanka darbui ir ar nepažeistas balionas.

Visos krautuvo dalys tam tikru atžvilgiu yra svarbios ir jos turi veikti sklandžiai. Jei pastebite, kad net menkiausia detalė ar technikos dalis veikia netinkamai, įsigykite atsargines šakinio krautuvo dalis. Nes šakinio krautuvo komponentas atlieka funkcijas, užtikrinančias visos įrangos saugumą ir padedančias išvengti gedimų, galinčių sukelti rimtų nelaimingų atsitikimų.

Jeigu ieškote šakinio krautuvo, pasižvalgykite po MASCUS asortimentą. Čia – populiariausių šakinių krautuvų gamintojų siūloma naudota technika ir atsarginės dalys. Rinktis galite įvertinę kiekvienos technikos ar jos modelio privalumus.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą