BARSTYTUVŲ PASIRINKIMAS: NAUDINGAS VADOVAS KLIENTUI

0

Barstytuvai, kaip ir bet kokia kita ūkio darbams naudojama technika, iš esmės supaprastina visą darbų atlikimo procesą ir padeda pasiekti geresnių darbo rezultatų. Bet reikėtų atsižvelgti į gamintojų patarimą, kad geriausio barstytuvo pasirinkimas yra tik pusė darbo, nes atliekamų darbų našumui ne mažiau svarbu ir tai, kaip barstytuvas naudojamas – reikia laikytis gamintojo nustatytų reikalavimų, vadovautis darbo instrukcija. Ir vis dėlto, prieš pradedant naudotis technika, pirmiausia reikia ją įsigyti. Jeigu svarstote apie tai, šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų.

  1. Barstytuvų savybės ir parametrai, kuriuos reikia įvertinti

Barstytuvų valdymas yra gana paprastas, tačiau svarbu, kad jis atitiktų planuojamų darbų pobūdį, mastą ir intensyvumą. Prieš rinkdamiesi barstytuvą, įvertinkite bendrą dirbamo ploto dydį, darbo zonos reljefą, darbo sąlygas (kliūtis bei apribojimus) ir reikalingą įrangos pajėgumą, tikslumo laipsnį.

Rinkoje esantys naudoti mineralinių trąšų barstytuvai yra skirtingų techninių parametrų. Pavyzdžiui, kai kurie iš jų būna su itin didele trąšadėže ir suteikia galimybę barstyti įvairiausias medžiagas. Naujesniuose modeliuose esančiose trąšadėžėse yra savaime išsicentruojantis masės transporteris, kuris tinka tiek mineralinių trąšų granulėms, tiek smulkioms birioms frakcijoms nunešti iki bėrimo diskų.

Labai svarbi barstytuvų savybė – jų talpa. Labai dideliems ūkiams geriausia rinktis didelės talpos barstytuvus, kuriuos užpildyti reiktų retai – taip būtų galima padidinti dienos produktyvumą ir pasiekti maksimaliai didelių rezultatų. MASCUS asortimente galima rasti barstytuvų su platesniu sėkladėžės viršumi, leidžiančiu užpilti trąšas iškart iš maišų. Beje, įvertinti reikėtų ir smūgių slopinimo funkciją, kuri itin reikalinga važiuojant nelygiais laukais, keliais ar žvyrkeliais.

Apskritai, reikėtų pasakyti, kad renkantis bet kokią kitą žemės ūkyje naudojamą įrangą ar techniką, tokią kaip trąšų purkštuvai, mėšlo barstytuvai ar kitą, reikia visapusiškai ją įvertinti, nes visos jos išsiskiria tam tikromis savybėmis. Bet svarbiausia žinoti – pasaulyje pripažinti žemės ūkio technikos gamintojai, tokie kaip Samson, Fuchs, Amazone, Rauch, Kuhn, Growi ir kt., savo gaminiams renkasi didelio atsparumo dilimui medžiagas, kad bet kokią techniką būtų galima ilgai ir kokybiškai eksploatuoti. Tad pasirinkę naudotą žinomo gamintojo techniką, tikėtina, neprašausite.

  • Barstytuvų rūšys – svarbus pasirinkimo kriterijus

Barstytuvai klasifikuojami pagal jų dydį – nuo labai mažų barstytuvų iki sunkių ir labai masyvių barstytuvų. Maži barstytuvai dažnai naudojami kartu su kultivatoriais. O itin didelių agregatų kategorijai priskiriami barstytuvai ir trąšų sėjamosios.

Taip pat barstytuvai gali būti skirstomi pagal trąšų konsistenciją – kietų trąšų barstytuvai ir smulkių trąšų barstytuvai. Kietų trąšų barstytuvai gali  būti prikabinami prie traktoriaus, jų talpa būna apie keturi kubiniai metrai, į hektarą su šiuo barstytuvu galima išbarstyti apie 6 000 kilogramų trąšų. Dirbant su tokios rūšies barstytuvais, trąšų kiekis, nepaisant technikos judėjimo greičio, išlieka toks pats visada. Nusprendus rinktis kietų trąšų barstytuvą, reikia atsižvelgti į tam tikrus ypatumus:

  1. Tokie barstytuvai tinka dideliems ūkiams ir efektyviai trąšomis padengia didelius plotus.
  2. Norint pasiekti maksimalų paskirstymo tolygumą, reikia turėti įdirbį (įgūdžių).
  3. Tokiai technikai kokybiškai dirbti gali trukdyti darbo vietoje esančios kliūtys.
  4. Jie labiau veikia purų dirvožemio paviršių (tokiems atvejams geriau rinktis mažus, lengvesnius barstytuvus).
  5. Kietų trąšų barstytuvai padengia daugiau žemės ploto per trumpesnį laiką.

Tuo tarpu smulkių trąšų pervežimui ir išbarstymui naudojami automobiliniai ir traktoriniai barstytuvai. Pastarieji prikabinami prie juos velkančių traktorių, bet jų veikimo principas toks pat kaip ir automobilinių. Smulkių trąšų barstytuvai trąšas barsto aeracijos būdu, t. y. medžiagoms maišantis su oru. Trąšos byra iš septynių laipsnių kampu palenktos cisternos, kurioje sumontuotas aero dugnas, po kuriuo pučiamas suspaustas oras, vėliau susimaišantis su barstomomis trąšomis. Smulkios trąšos, susimaišiusios su oru, permetamos į purkštukų antgalius. Į juos papildomai paduodamas oras, neleidžiantis purkštukams užsikimšti ir garantuojantis tolygų trąšų pasiskirstymą. Purkštuko gale sumontuota dozavimo sistema, kad būtų galima sureguliuoti išbarstomų trąšų kiekį. Nusprendus rinktis smulkių trąšų barstytuvą, reikia atsižvelgti į tam tikrus jo ypatumus:

  1. Puikiai tinka mažiems plotams.
  2. Šios rūšies barstytuvus paprasta naudoti ir lengva valdyti.
  3. Jie užtikrina tikslumą ankštose vietose, gali išmanevruoti kliūtis.
  4. Daro mažą poveikį dirvožemiui (priešingai nei dideli ir sunkūs barstytuvai).

Nesvarbu, ar dirbate dideliuose plotuose, ar mažuose, bet tinkamas barstytuvas gali padėti maksimaliai išnaudoti technikos potencialą.

  • Barstytuvų priežiūra, kaip ir bet kokios kitos žemės ūkio technikos, – būtina

Jeigu planuojate pirkti naują barstytuvą, tuomet patys turėsite laikytis priežiūros reikalavimų, kad įranga negestų ir ilgai būtų veiksminga. Bet jei galvojate apie naudotus barstytuvus ar bet kokią kitą žemės ūkio techniką, tuomet prieš juos įsigydami, turėtumėte įsitikinti, kad jie buvo tinkamai prižiūrėti, kaskart tinkamai paruošti kitam sezonui. Pasibaigus sezonui žemės ūkio technikai / įrangai visada turi būti atliktas būklės patikrinimas ir reikiamų (susidėvėjusių) dalių keitimas; variklio ir transmisijos alyvų keitimas; aušinimo skysčio patikrinimas ir įpylimas; akumuliatoriaus išėmimas (prieš ilgesnio nenaudojimo periodą). Įvertinkite visa tai. Jeigu technika prižiūrėta, techninės priežiūros darbai jai atlikti laiku, tuomet didelė tikimybė, kad technika sėkmingai veiks dar daugybę metų.

Dirbant ūkio darbus, dažnai sunku pasiekti našių rezultatų be pagalbos. Tad ūkyje praverčia ne tik barstytuvai, bet ir srutų cisternos, mėšlo barstytuvai, siurbliai ir maišytuvai bei kita populiari technika. Jeigu ieškote tokios, užsukite į MASCUS, kur gausu naudotos technikos ne tik efektyvesniems darbams, bet ir taupantiems tokios technikos naudotojams.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą