Automobilio pirkimas iš Vokietijos ir ES šalių

0

Pasaulį sukausčiusi pandemija ne vieną paskatino įsigyti ar bent pradėti svarstyti apie nuosavą automobilį, kuris ne tik užtikrintų kelionės komfortą, bet ir garantuotų visapusišką saugumą. Vieni nori naujo automobilio, o kiti domisi, kokiais formalumais yra apipintas naudoto automobilio pirkimas iš Vokietijos ir kitų ES šalių. Tad šiame straipsnyje pateikiami atsakymai į svarbiausius klausimus, t. y. kaip vyksta naudotų automobilių pirkimas iš Vokietijos, kaip atliekama automobilio registracija, kokios išlaidos dažniausiai patiriamos (perkant automobilį iš Vokietijos PVM taikomas arba netaikomas) ir, be abejo, kaip įsigyti automobilį iš Vokietijos geriausiomis kainomis.

Kas yra naudotas automobilis?

Prieš pristatant naudotų automobilių pirkimo procedūras, reikėtų paminėti, jog kai kurie klaidingai supranta sąvoką „naudotas automobilis“, prilygindami jį senai, defektuotai ar tiesiog netvarkingai transporto priemonei. Šiuo metu naudoto automobilio statusą transporto priemonė įgyja tada, kai yra parduodama praėjus daugiau kaip šešiems mėnesiams nuo jos eksploatacijos pradžios arba kai rida siekia daugiau nei 6 000 km. Vadinasi, naudotas automobilis gali būti net ir tada, kai jis yra apynaujis. Naudoti automobiliai iš Vokietijos yra mėgstami pirkėjų Lietuvoje, nes tikima, kad automobilis iš Vokietijos geriausiomis kainomis ir už geriausią kokybę.

Pasaulinėje technikos ir transporto priemonių prekyvietėje MASCUS siūlomi naudoti automobiliai iš Vokietijos turi nemažą paklausą tarp pirkėjų. Tokie automobilių gamintojai kaip „Audi“, „BMW“, „Volkswagen“, „Porsche“ ar kt. jau ne vienerius metus yra populiarumo viršūnėje. Ir tikriausiai taip yra neatsitiktinai. Pavyzdžiui, „BMW“ naudoti automobiliai iš Vokietijos yra vertinami ne tik dėl jų puikių variklių, patikimų važiuoklių, bet ir dėl patrauklaus salono ir komforto detalių tokių kaip kruizo kontrolė, navigacijos sistema, parkavimo jutikliai, odinės sėdynės ir kt. MASCUS favoritas šiuo atveju – BMW 760Li V12 .

Kitas automobilis iš Vokietijos – „Audi A6 Avant“ – tai patikimumo, modernumo ir kokybės derinys. Automobilių gamintojas „Audi“ turi savo ištikimų pirkėjų ratą, o MASCUS stengiasi jį dar labiau išplėsti, siūlydami geros būklės „Audi“ automobilius, pasižyminčius tokiomis komforto detalėmis kaip odinės sėdynės, ksenoniniai žibintai, daugiafunkcis ekranas ir kt.

Ir tai tik keli pavyzdžiai. Jei domina automobiliai iš Vokietijos, MASCUS asortimente galite rasti tai, kas tiks ir patiks .

Tiesa, MASCUS orientuojasi ne vien į lengvuosius automobilius iš Vokietijos, bet ir iš kitų ES šalių . Taip pat MASCUS asortimente galima rasti ir įvairių modelių mikroautobusus, autobusus. Kiekvienam pagal jo poreikį ir norus!

Naudoto automobilio iš Vokietijos registracija ir kiti formalumai

Įsigyjant automobilį iš Vokietijos ar kitos ES šalies, pirmiausia, automobilio savininkas turi jį išregistruoti, kad kitas asmuo galėtų pirkti. Pirkimo-pardavimo procesas įteisinamas sutartimi ir tuomet naujasis automobilio savininkas gauna techninį pasą bei kitus automobilio dokumentus (techninės apžiūros taloną; išmetamųjų dujų neutralizavimo sistemos automobiliuose su vidaus degimo varikliu, buvimą ir jos veikimą patvirtinančius dokumentus ir kt.). Šių dokumentų kartu su sutartimi, civiliniu atsakomybės draudimu ir tapatybę patvirtinančiu dokumentu prireiks tam, kad būtų išduoti tranzitiniai dokumentai ir transporto priemonės numeriai.

Taip pat automobilių pirkimas iš Vokietijos reikalauja žinoti dar kelis formalumus. Pavyzdžiui, ES šalių kelių eisme dalyvaujantys automobiliai turi būti drausti civilinės atsakomybės draudimu. Apie automobilio gabenimą į kitą ES šalį turi būti informuotas draudimo vadybininkas. Trumpiausias galimas draudimo poliso galiojimo laikas – 15  dienų, o jo kaina priklauso nuo individualių draudimo bendrovių pasiūlymų, sąlygų ir kitų aspektų.

Beje, civilinis draudimas bus reikalingas ir tuomet, kai automobilis bus registruojamas. Tik apdraudus transporto priemonę galima ją registruoti artimiausiame „Regitra“ padalinyje.

Perkant automobilį iš Vokietijos PVM yra svarbus aspektas

Tie, kurie nusprendė pirkti automobilį iš Vokietijos ar kitos ES šalies, turėtų pasidomėti ir PVM taisyklėmis, nes šis mokestis gali sudaryti nemažą dalį visų pirkimo išlaidų. Kiekvienas atvejis gali būti skirtingas.

1 atvejis. Kai naudotą automobilį parduoda ES valstybės PVM mokėtojas, o įsigyja – Lietuvos PVM mokėtojas (pavyzdžiui, įmonė), tai toks įsigijimas yra PVM objektas ir pirkėjas nuo įsigyto automobilio apmokestinamosios vertės turi apskaičiuoti pardavimo PVM, taikant standartinį PVM tarifą.

Įsigyto naudoto automobilio pirkimo PVM galima įtraukti į PVM atskaitą, jei tas naudotas automobilis numatomas parduoti arba išnuomoti.

2 atvejis. Kai naudotą automobilį įsigyja PVM mokėtoju Lietuvoje neįsiregistravęsapmokestinamasis asmuo, vykdantis ekonominę veiklą, tai tokio automobilio pardavimo PVM skaičiuoti nereikia.

Taip pat labai svarbu žinoti, kad jei įsigytų automoblių vertė kalendoriniais metais viršijo 14 000 eurų, tai PVM – skaičiuojamas. Pavyzdžiui, įmonėje 2020 m. buvo atliktas automobilių pirkimas iš Vokietijos. 2020 m. gegužės mėnesį įmonė įsigijo automobilį už 6 000 eurų, o lapkričio mėnesį iš ten pat įsigijo automobilį už 9 000 eurų. Vadinasi, per metus įmonė įsigijo automobilių už 15 000 eurų, todėl turi būti skaičiuojamas PVM tarifas.

3 atvejis. Kai naudotą automobilį įsigyja fizinis asmuo, kuris nėra PVM mokėtojas ir nevykdo ekonominės veiklos,tai PVM nuo įsigyto automobilio pardavimo neskaičiuojamas.

4 atvejis. Kai naudotą automobilį Lietuvos pirkėjas įsigyja iš ES valstybės asmens, kuris nėra PVM mokėtojas, tai PVM mokestinės prievolės netaikomos.

Jei vistik kyla daugiau klausimų apie naudoto automobilio iš Vokietijos ar kitos ES šalies apmokestinimą, visuomet galima pasikonsultuoti su tam tikromis institucijomis ar kitais kompetentingais asmenimis.

Automobiliai iš Vokietijos geriausiomis kainomis

Geriausios kainos poreikis svarbus kiekvienam pirkėjui, todėl MASCUS stengiasi, kad ne tik automobilių pirkimas iš Vokietijos būtų sklandus, bet ir geriausiomis kainomis. Įsigydami automobilį iš MASCUS turėsite patikimą, saugią ir komfortišką transporto priemonę. Jums beliks tik mėgautis įveiktais maršrutais ir sėkmingai pasiektais kelionės tikslais. 

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą