Žemės ūkio technikos paruošimas kitam sezonui

0

Reguliarus žemės ūkio technikos remontas ir priežiūra bei tinkamas jos sandėliavimas yra būtinas, kad įrenginiai veiktų ilgą laiką be didesnių gedimų. Kai kurias veiklas geriausia atlikti pasibaigus sezonui, o kitas – prieš prasidedant naujam sezonui. Abiem atvejais verta sužinoti apie tokios žemės ūkio technikos, kaip traktorių, purkštuvų ir sėjamųjų, priežiūros principus ir būdus. Tinkama technikos priežiūra padės išvengti nemalonių netikėtumų pavasario lauko darbų metu.

Svarbus žemės ūkio technikos remontas ir priežiūra tarp sezonų

Laikui bėgant visą naudotą žemės ūkio techniką reikia remontuoti. Tačiau tinkamas įrangos eksploatavimas ir tinkamas sandėliavimas bei priežiūra tarp sezonų gali žymiai prailginti jos veikimą be gedimų. Net jei mašina nauja, reikia laikytis instrukcijoje rekomenduojamų techninės priežiūros intervalų ir atskirų dalių bei alyvų keitimo. Kitais atvejais žemės ūkio technikos priežiūros principų ir metodų išmanymas dar svarbesnis. Visų pirma, pasibaigus sezonui, verta pasirūpinti reikiamu remontu, o vėliau tinkamai paruošti techniką žiemai. Dėl to, prieš pradėdami pavasarinius lauko darbus kitais metais, sumažinsite riziką paskutinę minutę aptikti rimtesnių gedimų. Kai įranga nenaudojama, ypač žiemą, geriausia ją laikyti sausoje ir vėdinamoje vietoje, pavyzdžiui, garaže arba po pastogėmis. Daugumos žemės ūkio technikų žiemą nereikėtų laikyti lauke, kur ją veikia nepalankios oro sąlygos. Taip pat bloga mintis dengti juos brezentu, po kuriuo kaupiasi drėgmė – kenkia daugeliui konstrukcinių elementų.

Žemės ūkio technikos priežiūros principai – pradėkite nuo traktoriaus

Žemės ūkio technikos remontą ir priežiūrą prieš sezoną verta pradėti nuo tos, kurių prireiks pirmiausia – kad ir traktoriaus. Paprastai kuo senesni traktoriai naudojami, tuo daugiau žingsnių galite atlikti patys, jei turite atitinkamų mechanikos žinių. Tačiau naudojant naujesnį traktorių su daugiau elektronikos, verta kreiptis pagalbos į specializuotą servisą, ypač esant rimtesniems gedimams.

Daug darbų geriausia atlikti iškart pasibaigus sezonui, ypač jei traktoriaus nenaudojate žiemą. Jiems priklauso:

  • Būklės patikrinimas ir galimas oro ir kuro filtrų keitimas;
  • Variklio ir transmisijos alyvų keitimas, kuris ypač svarbus naujesnėms mašinoms;
  • Aušinimo skysčio patikrinimas ir įpylimas. Jį reikia visiškai pakeisti kas 3 metus arba po 3000 darbo valandų;
  • Akumuliatoriaus išėmimas senesniuose traktoriuose;
  • Patikrinkite apšvietimo elektrą.

Dėl netinkamos elektros sistemos gali kilti sunkumų užvedant traktorių, kuris nebuvo naudojamas žiemą. Žalia ir balta danga ant laidų, einančių nuo akumuliatoriaus iki starterio ir nuo įžeminimo kabelio iki variklio bloko, rodo prastą laidumą ir juos reikia pakeisti. Jei problemos išlieka naudojant naują akumuliatorių, taip pat patikrinkite starterį ir pakaitinimo žvakes.

Senesniuose modeliuose oras traktoriuose atsiranda gana dažnai po žiemos. Tada atlaisvinkite įpurškimo siurblio ir filtrų oro išleidimo varžtus ir siurbkite degalus rankiniu tiekimo siurbliu, o pašalinę orą vėl priveržkite varžtus. Naujesniuose traktoriuose problema rečiau pasitaiko, tačiau gali tekti apsilankyti servise.

Purkštuvai – šių žemės ūkio mašinų priežiūros būdai

Be traktorių, nuodugniai patikrinti reikia ir naudotus purkštuvus. Pagal įstatymą kas 3 metus būtina atlikti šių mašinų techninę apžiūrą purkštuvų patikros stotyje. Tačiau lengviau patvirtinti, kad įranga yra tvarkinga, jei ji yra tikrinama ir tinkamai prižiūrima po kiekvieno sezono ir prieš prasidedant kitam sezonui.

Iš karto po purškimo kruopščiai išvalykite mašinos vidų ir išorę bei pašalinkite vandenį iš skysčio sistemos. Žiemą verta išmontuoti siurblį, įsiurbimo ir išleidimo filtrus ir laikyti juos šiltoje patalpoje. Vietoj to, į komponentus galite įpilti antifrizo, kad išvengtumėte šerkšno sprogimo plastikinių dalių.

Prieš kitą sezoną turėtumėte patikrinti purkštuvo efektyvumą, ypač bako ir linijų sandarumą hidraulinėje valdymo sistemoje bei siurblio veikimą. Taip pat patikrinkite, ar lauko strėlių konstrukcija nereikalauja suvirinimo ir patikrinkite filtrų švarą bei kitų darbinių elementų, pavyzdžiui, antgalių antgalių, kurie greitai susidėvi, būklę.

Taip pat būtina atlikti sėjamųjų patikrinimą

Į žemės ūkio technikos priežiūrą ir galimą remontą reikėtų įtraukti ir naudotas sėjamąsias, o ypač didelio dėmesio reikalauja sudėtingos konstrukcijos dideli modeliai. Nepakankama šios technikos priežiūra po sezono ir apžiūros trūkumas prieš pavasario darbus gali ne tik atidėti sėją, bet ir turėti neigiamos įtakos derliui.

Pirmiausia, geriausia prieš žiemą, atskirose mašinos dalyse reikėtų įvertinti medžiagų nusidėvėjimą, įtrūkimus ir nesandarumus. Ypatingą dėmesį atkreipkite į tokius komponentus kaip noragėliai, presavimo diskai ir presavimo ratai, taip pat guoliai, žymekliai ir grandinės.

Taip pat gerai sutepti sėjamąją ir pakeisti alyvą pavarose, galiausiai patikrinti padangų būklę. Prieš paruošiant sėjamąją darbui, ji taip pat turi būti tinkamai sureguliuota. Tam atliekamas vadinamasis kalibravimo testas. Tam tikru sėjamosios krumpliaračio apsisukimų skaičiumi į latakus išpilamų grūdų svoris turi būti kuo artimesnis sėjos normai.

Dalintis
FacebookTwitterLinkedIn

Palikti komentarą